Ahoj...
Mám prosbu, kamarádovi řeším problém s řízením na E90 rv05 N52 s aktivím řízením. Dochází k výpadku účinnosti při řízení. Při jízdě a spadnutí na volnoběh před odbočením volant ztuhne a nedá se skoro točit volantem, jak kdyby posilovač nebyl.
Díky aktivnímu řízení volant do nového nastartování zůstane pootočen ikdyž jedete rovně. Pří výpadku se to probere po přidání plynu a posilovač opět naskočí.
Následobně vyskočí chyby v řízení :
613C -vztah součtu úhlu: nespravný
613F - čidlo úhlu řízení, pravděpodobnost
a i někdy 6141 - sledovaní dynamiky motoru (tahle chyba mě hlavně zajímá)
Zatím jsem provedl vyčistění toho optického kroužku pod volantem, několikrát zkalibroval řízení na nulu. Vyměnil i servomotor posilovače, ptž původní srčel, jak kdyby bylo řízení na dorazu a účinnost byla slabá. Po rozebrání jsem našel vevnitř hliníkové třísky a kapalina byla černá jak fernet, nalil novou kapalinu po komplet vypuštění, dokonce 2x.
Hodně po netu lítá, že mění kroužek pro snímání úhlu natočení volantu (přímo ten optický v lucasech).
A ted se ptám jestli máte někdo tuhle zkušenost a poradíte jestli je to správný směr..? Nejsem si totiž tím snímačem jistý, ptž mi příjde že chyby v diag vzniknou až po silovém boji s volantem při tom zatočení...
Každej nápad dobrej.. Nebo pokud ho máte někdo na prodej.. díky..
Mitch
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
E90 vypadek ucinku posilovace rizeni
Re: E90 vypadek ucinku posilovace rizeni
Ahoj,
chci vám napsat jak to celé dopadlo....
Řešil jsem výpadek účinku posilovače na adaptivním posilovači řízení (viz výše).
Celý problém byl v třískách od starého posilovače řízení. Zanesl celou soustavu tak že i po 2x vypuštění soustavy a dolití novou kapalinou po cca 30km stejně začal zlobit, ikdyž jsem kompresorem profouk každou trubku a hadici.
Celý problém byl ve ventilu, který je na posilovači a řídí adaptivní řízení (magnet s jehlou na které se nalepily třísky mu nedovolily se uzavřít/otevřít =posilovač to pouštěl do odpadní větve.
tak jsem dostal nápad.. jak ty třísky dostat ven:
Vzal jsem kapalinu, z první vylití nové, do sklenice a z venčí přilepil magnety a nechal odstát min. přes noc.
Tu kapalinu jsem tam nalil, ujel několik km a udělal to samé...
a když už to vypadalo hodně dobře, tak jsem udělal (sorry) druhé kouzlo...
Ty magnety jsme nechal na pasce ponořit do nádobky a po pár km jsem ten šlem pravidelně utřel.... ty udělaly výsledek...
řízení funguje.....
Mitch...
P.S. vložil bych obrázek té sklenice s magnety, ale bud jsem na to starej nebo ...... prostě nevím jak...
chci vám napsat jak to celé dopadlo....
Řešil jsem výpadek účinku posilovače na adaptivním posilovači řízení (viz výše).
Celý problém byl v třískách od starého posilovače řízení. Zanesl celou soustavu tak že i po 2x vypuštění soustavy a dolití novou kapalinou po cca 30km stejně začal zlobit, ikdyž jsem kompresorem profouk každou trubku a hadici.
Celý problém byl ve ventilu, který je na posilovači a řídí adaptivní řízení (magnet s jehlou na které se nalepily třísky mu nedovolily se uzavřít/otevřít =posilovač to pouštěl do odpadní větve.
tak jsem dostal nápad.. jak ty třísky dostat ven:
Vzal jsem kapalinu, z první vylití nové, do sklenice a z venčí přilepil magnety a nechal odstát min. přes noc.
Tu kapalinu jsem tam nalil, ujel několik km a udělal to samé...
a když už to vypadalo hodně dobře, tak jsem udělal (sorry) druhé kouzlo...
Ty magnety jsme nechal na pasce ponořit do nádobky a po pár km jsem ten šlem pravidelně utřel.... ty udělaly výsledek...
řízení funguje.....
Mitch...
P.S. vložil bych obrázek té sklenice s magnety, ale bud jsem na to starej nebo ...... prostě nevím jak...