horan píše:Štěpáne vím, že si šlapu po štěstí, ale do DEK-u nejdu. Osobní nesympatie.
Mám kousek od baráku cihelnu Heluz a v ní lidí, kteří dokázali dřív dodat za rozumné ceny cihly ve "dvojce". Ale dneska nejsou ani ty. Vše vyprodáno.

To stejny Ytong a siporex. Asi budu oklepavat starý cihle.
Pro mě to není osobní. Neberou od nás, tak je nebudu na první dobrou doporučovat. Až brát začnou, tak si koupím i merch a na zahradu postavím tu jejich kadibudku

Choď do BigMatu, tam jsou sympaťáci, ty rádi máme
Ty problémy jsou na dodavatelský straně, ne protože by se prodávalo "moc", ale protože nemá kdo dělat a ta výroba se přestává vyplácet. Chlap, vééélkej výrobce, obrat v miliardách na CZ trhu, mi teď vykládal, že by dělal víc, ale že mu u těch strojů nemá kdo stát. Ani Češi, ani Ukrajinci, ani nevím kdo. V říjnu prej dávali výrobní termíny, že v březnu určitě a když seženou víc lidí, tak možná i za tejden, těžko říct
Dle infa měsíc zpátky cementárny stahovali výrobu, protože to skrze "emisní povolenky" (ne elektriku, ale ty specifický pro cement / ocel / ...) nejsou schopný dělat. Je to peklo. Čistě administrativní, výroba jako taková je zisková, ale dojebávají jí vícenáklady vytvořené v kancelářích EU. Jestli se pletu, tak mě opravte, ale na cihelny se imo vztahuje ta samá povinnost
Nechci házet nějaký velký předpovědi, tzv. na Filozofa, ale když sme teď řešili jestli nasypat pár mega a naházet si solární panely úplně všude, kde máme volný střechy, malý pozemky (...), tak sme to odpískali, protože už věříme, že se EU v týhle podobě do pár let rozpadne a budeme zase žít nějak "normálně". Elektriku valit z uhlí za pár kaček a tím by se jakákoliv investice do (momentálně předražených) solárů zlikvidovala.