Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Z3 klapavé zvuky při natažené střeše

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sovaja

Z3 klapavé zvuky při natažené střeše

#1 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak letos jsem se před sezónou pokusil odstranit problém, který mě trápí od samého počátku, co mám Z3. Bohužel se mě to zatím nepodařilo a tak zkouším, zda někdo nebudete mít nějaký nápad. Mě už ty nápady nějak dochází.......

Vždy když nahodím střechu, tak se z obou zadních stran začnou ozývat při přejezdech nerovností takové klapavé (cvakavé) zvuky. Zvuky vychází z rohů uchycení střechy ke karoserii a to z dolní části. Není to vrzání, spíš jako by se klepal kov o kov. Jakmile střechu sundám, je klid. Také se mě zdá, že když jedu někam dál a nacpu kufr až k víku, tak se to omezí, nebo přestane. Ale tímto si nejsem úplně jistý.

Měl jsem podezření na uchycení střechy ke karosérii. Dnes jsem tedy vzadu odstranil černé plastové krytky v koberečku pod oknem a sundal kobereček. Dotáhl jsem všechny šrouby kolem dokola, ale žádný nebyl nějak zvlášť povolený. Co mě překvapilo, že celý ten rantl je mezi karosérií vytmelen nějako černou hmotou. Možná to tak má být, možná je to dodělávka, nevím. Střecha počítám je tam původní. Taktéž jsem překontroloval uchycení tlumičů...také OK.
Takže vše dotaženo, opět nastrojeno a klepání je pořád stejné. Z plastů vzadu nebo z oblouků to nebude, protože celý interiér jsem měl rozebraný, když jsem oblouky a subwoofer dodělával.

Další co jsem podezříval, že může klepat uchycení zadního víka kufru (akorát nevím, jakou souvislost to má s natažením a nebo sundáním střechy). Panty totiž předchozí majitel komplet měnil. Vše jsem opět dotáhl, ale žádný povolený šroub. Opět to nepomohlo.

Další co mě napadlo, je vyjet s otevřeným kufrem na nějakou delší silnici....ono těch pár metrů před garáží není moc vypovídajících a nebo do kufru posadit někoho a kus jet. Bohužel ani manželka na místě spolujezdce nebyla schopna zdroj zvuku identifikovat.

Možná ještě zkusím zítra ten zvuk nahrát na telefon, zda třeba někoho něco netrkne, protože takto něco popisovat je dost složité.

Je to věc, která mě neskutečně štve a leckdy raději lehce zmoknu, než abych třeba v Rakousku nahazoval střechu, protože poslouchat to loupání je pro mě opravdu....no prostě mě to štve.....sere se tu asi psát nesmí, co:-).

No, kdyby vás někoho něco napadlo, co by to mohlo být, nebo jak to analyzovat:-).......

díky

Sova
vita11 Moderátor
Moderátor

Re: Z3 klapavé zvuky při natažené střeše

#2 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Sovaja píše:sere se tu asi psát nesmí, co:-)
Ale smí :lol:

Vzhledem k tomu, že se to mění s natažením/složením střechy, bych to tipoval na ten vlastni rám střechy... ložisko v uchycení rámu střechy, uchycení těch jednotlivých šprušlí ... něco takového
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
kudrnac

#3 Příspěvek od kudrnac »

Mne to take cvakne, kdyz prejedu nerovnost, ale jen z leve strany jakoby zezadu. Nejdrive jsem kontroloval horni ulozeni tlumicu, pak jsem delal silace na zadni napravne, respektive komplet zadni napravu... a cvakne to stejne. Kontroloval jsem i plech kolem vyfuku, ten drzi. Myslim, ze v mem pripade to dela ale vyfuk, protoze ty gumy, ktere ho drzi, jsou uz vytahane. Ono se tezko urcuje, odkud se ten zvuk nese...
kudrnac

#4 Příspěvek od kudrnac »

Letos jsem zase zacal resit, odkud mi jde klepavy, spise cvakavy zvuk pri projeti nerovnosti, coz bylo v Praze skoro stale... Znovu jsem prosel vyfuk, teplotni odstineni vyfuku a pro jistotu koupil nova horni ulozeni zadnich tlumicu. Coz se ukazalo byt zbytecne. Zkousel jsem ram strechy, ktery si taky tu a tam klepne v zavrenem stavu, ale jen kdyz s nim lomcuju. Pak jsem jezdil po kostkach a zjistoval a zkousel... nakonec jsem zjistil, ze kdyz lehce zatahnu rucku, ze to prestane :-) Byly povolene lanovody na leve strane a klepala takova ta sponka (expander) na ukonceni bowdenu, dil c. 3
https://www.realoem.com/bmw/cs/showpart ... Id=34_0930
Sundal jsem kolo, ze seridim rucku pres dirku sroubu, ale pakny byly serizene dobre, stacilo jen dotahnout matky na lankach u rucni brzdy v kabine. A od te doby ani cvaknuti. Navic paka rucni brzdy chodi na 3-4 zoubky jak ma a ne az nahoru.
Pokud mate podobne pazvuky, zkuste tedy na nerovnostech lehce pritahnout rucku a uvidite...
Prijemny den :-)
Odpovědět