Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký olej?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
najvi

#321 Příspěvek od najvi »

tweety píše:Tak sem našel olej

Texaco Geartex EP-C 80W/90 (1 l)
Specifikace: SAE 80W/90, API GL-5, MIL-L-2105C/D, NATO Code 0-226(80W-90),ZF TE-ML-05A, 07A, 12A, 16D.

Šel by dát do diferu e36 316i samo že nesamosvor ? Byť není na seznamu který sepsal Major . Už docela šílim z toho, že ty schválené oleje nemůžu zaboha sehnat . Dík za radu

divej se na normu API GL-5, hod to do googlu a neco najdes, ten valvoline je myslím v pohodě :wink:
jurasis

#322 Příspěvek od jurasis »

Čau Majore.
Tvoje informace jsou tady u mnoha lidí k nezaplacení. Díky za ně.
Mám na tebe dotázek ohledně oleje Semisyn myslím od HEKRY, ale teď bych kecal. Ráno ověřím, když tak doplním. Dle specifikací na obalu super volba, když je málem v každým krámu a 1 litr 5W-40 za bratru 130,- vypadá nádherně.
Díky za vyjádření a zůstaň s námi... :P
najvi

#323 Příspěvek od najvi »

zůstaň s námi -až na věky :wink:
major

#324 Příspěvek od major »

jurasis píše:Čau Majore.
Tvoje informace jsou tady u mnoha lidí k nezaplacení. Díky za ně.
Mám na tebe dotázek ohledně oleje Semisyn myslím od HEKRY, ale teď bych kecal. Ráno ověřím, když tak doplním. Dle specifikací na obalu super volba, když je málem v každým krámu a 1 litr 5W-40 za bratru 130,- vypadá nádherně.
Díky za vyjádření a zůstaň s námi... :P
HEKRA=PARAMO,KORAMO tedy normální Mogul.
major

#325 Příspěvek od major »

Specifikace: SAE 80W/90, API GL-5, MIL-L-2105C/D, NATO Code 0-226(80W-90),ZF TE-ML-05A, 07A, 12A, 16D.

Šel by dát do diferu e36 316i samo že nesamosvor ? Byť není na seznamu který sepsal Major . Už docela šílim z toho, že ty schválené oleje nemůžu zaboha sehnat . Dík za radu
V žádném případě, ne. Naprosto nevhodná SAE. Bohužel budeš muset ještě shánět, ale na rovinu asi neseženeš. Jak jsem již mnohokráte psal, jsou to speciální produkty, které se míchají pouze pro BMW a dělají se pouze pro servisy ve velkém balení. Tudíž asi jediná možnost je, si to nechat vyměnit v BMW servisu. O to jim totiž jde, aby jsme zaplatili za práci.
major

#326 Příspěvek od major »

najvi píše:
tweety píše:Dneska sem byl v Autecu a ty mrchy se mnou ani nebavili, když sem chtěl olej do diferu . Že prej neprodávaj a tečka, když sem se ptal co za olej do převodovky tak řekli že neví . Příde mi že o těch autech vědí všichni víc než ti v Autecu .
Ten olej do diferu je fakt nesehnatelnej v litrovým balení . Pokud by klub mohl zajistit ten soudek, tak se hlásím k litránku .

nevim jakej olej do difecu zhanis, asi castrol, ja tam dal dle mistra Majora alternativu Valvoline DuraBlend Gear Oil 75W/90, GL-5
koupíš v 1l baleni na oleje.cz
Hele a já ti někdy doporučil dát do difu tenhle Valvoline? To dost pochybuji, protože tento olej nemá mimo GL-5tky žádné jiné schválení od výrobců aut a převodovek, natož pak od BMW. No snad to nedojebeš, držím palce.
major

#327 Příspěvek od major »

Jo a pánové, přestaňte to už na mě zkoušet vy kulišáci :D . To jaké oleje a od jakých výrobců jsou do našich difů povoleny jsem tu uvedl dostatečně. Jestli si myslíte, že vám požehnám něco jiného, tak na to zapomeňte. Nebudu se tu pak s váma hádat proč se vám ten difec či převodovka vyjebali. Můžeme se tu dohadovat o olejích do motoru, ale v žádném případě ne o olejích do převodovek a diferenciálů. Tam je to prostě jednoznačně, co nemá schválení BMW, nebrat.
Jediné řešení v současnosti asi je si to prostě nechat vyměnit přímo u BMW. Alternativa, že by se soudek koupil pro klub a někdo by se staral o výdej a inkaso je asi příliš velká utopie neb se nikdo z odpovědných navyjádřil i když si myslím, že zrovna toto by určitě bylo pro všechny členy (i nečleny) větším přínosem než klubové ježdění v Mostě :) (musel jsem si rejpnout), ale to je pouze můj názor. Ale pokud by jste chtěli aby klub ten převoďák koupil (prakticky by pro všechny stačil jeden druh), tak holt musíte zatlačit na novou radu.
Jiras

#328 Příspěvek od Jiras »

Mám doma zbytečnej ARAL BS-LSX 75W-140, který je schválený i pro BMW samosvory. Sám ho mám ve svým diferáku.
Problém je, že ho mám už jen něco málo pod litr, což nevim jestli na komletní výměnu bude stačit...
major

#329 Příspěvek od major »

Jiras píše:

Mám doma zbytečnej ARAL BS-LSX 75W-140, který je schválený i pro BMW samosvory. Sám ho mám ve svým diferáku.
Problém je, že ho mám už jen něco málo pod litr, což nevim jestli na komletní výměnu bude stačit...
Náplň je 1,1 litru. Tudíž pokud máš cca 0,9l tak by ti to mohlo ještě tak tak stačit.
major

#330 Příspěvek od major »

Jinak kolegové, podal jsem oficiální návrh radě aby zvážila zakoupení soudku oleje do diferáků. Tak uvidíme jak rozhodnou. Pokud také souhlasíte, zkuste ten návrh podpořit mailem radě na : rada@bmwklub.cz
najvi

#331 Příspěvek od najvi »

major píše:
najvi píše:
tweety píše:Dneska sem byl v Autecu a ty mrchy se mnou ani nebavili, když sem chtěl olej do diferu . Že prej neprodávaj a tečka, když sem se ptal co za olej do převodovky tak řekli že neví . Příde mi že o těch autech vědí všichni víc než ti v Autecu .
Ten olej do diferu je fakt nesehnatelnej v litrovým balení . Pokud by klub mohl zajistit ten soudek, tak se hlásím k litránku .

nevim jakej olej do difecu zhanis, asi castrol, ja tam dal dle mistra Majora alternativu Valvoline DuraBlend Gear Oil 75W/90, GL-5
Hele a já ti někdy doporučil dát do difu tenhle Valvoline? To dost pochybuji, protože tento olej nemá mimo GL-5tky žádné jiné schválení od výrobců aut a převodovek, natož pak od BMW. No snad to nedojebeš, držím palce.

Ted jsi me vydesil, ja se drzel normy, kterou jsi me myslim napsal.Snad se to neposere.Nejhorsi je,ze kdyz jsme tam ten olej nalivali,tak tam byl krasne cistej olej, asi cerstve menenej... :wink:

ted ctu Castrol uzavřel globální partnerství s BMW...
Asi nic jineho doporucovat nebudou, možná ještě nemeckej Aral...
Snad když to splnuje nejakou normu, tak snad... :wink:
bas

#332 Příspěvek od bas »

Teraz tu pozeram nejake faktury z autorizovaneho BMW servisu, a vidim, ze mi pri vymene oleja v differaku naliali Mobil VS600 60L, o objeme 1,6 litra.
Teraz neviem ci je to OK, alebo mi tam naliali nejaky smejd? Kara 740i E38 09/94...
major

#333 Příspěvek od major »

bas píše:Teraz tu pozeram nejake faktury z autorizovaneho BMW servisu, a vidim, ze mi pri vymene oleja v differaku naliali Mobil VS600 60L, o objeme 1,6 litra.
Teraz neviem ci je to OK, alebo mi tam naliali nejaky smejd? Kara 740i E38 09/94...
Je to OK(tedy pokud nemáš samosvor), tento olej máš uveden v seznamu na straně 21.
major

#334 Příspěvek od major »

najvi píše:
major píše:
najvi píše:[quote="tweety"]Dneska sem byl v Autecu a ty mrchy se mnou ani nebavili, když sem chtěl olej do diferu . Že prej neprodávaj a tečka, když sem se ptal co za olej do převodovky tak řekli že neví . Příde mi že o těch autech vědí všichni víc než ti v Autecu .

Ted jsi me vydesil, ja se drzel normy, kterou jsi me myslim napsal.Snad se to neposere.Nejhorsi je,ze kdyz jsme tam ten olej nalivali,tak tam byl krasne cistej olej, asi cerstve menenej... :wink:

ted ctu Castrol uzavřel globální partnerství s BMW...
Asi nic jineho doporucovat nebudou, možná ještě nemeckej Aral...
Snad když to splnuje nejakou normu, tak snad... :wink:[/quote]SAE je správná , ale nemá schválení BMW a je to jen polosynt. A též nebude obsahovat potřebná aditiva. Určitě jsem ti tento olej nedoporučil.
Jiras

#335 Příspěvek od Jiras »

major píše:
Jiras píše:

Náplň je 1,1 litru. Tudíž pokud máš cca 0,9l tak by ti to mohlo ještě tak tak stačit.

Já už mám vyměněno, psal jsem to jestli by ho nechtěl Tweety, když ho nemůže sehnat...
tweety

#336 Příspěvek od tweety »

Zájem by byl, ale sem z okolí Prahy . Do Jihlavy se mi kvůli tomu nechce. Popř. kolik za něj ?
major

#337 Příspěvek od major »

Přesun z jiného tématu.

Rajen píše:Ahoj Majore,

když už je tu otevřeno téma o oleji k 530d, tak bych Tě také poprosil o radu. Mám 530 d, r.v. 2000 (142kw), najeto 200 tis. km. Celou dobu tam byl dávaný předepsaný 5w30 od Castrolu. Castrol už tam dávat nechci. Chtěl bych tam dát olej od výrobce Q8, a to buď 0w30 nebo 5w40 v obou případech se jedná o plnou syntetiku. Pokud tam budu dávat 5w40, tak bych olej měnil max. po 15 tis. Který si myslíš, že bude lepší volba, vzhledem k najetým km? Díky za odpověď.

Pokud ti nevyhovuje long life provoz (já také nejsem jeho příznivcem), aplikuj při další výměně olej třídy SAE 5W-40 či 0W-40 mající schválení BMW či alespoň ACEA A3/B3, nepoužívej oleje s HTHS nižší než 3,5. Záleží jak hodně do toho jsi ochoten investovat. Další výměny uskutečňuj po cca 15 tis. km jak jsi psal. A najeté km neřeš, pokud jsi jezdil neustále na kvalitní olej a dodržoval výměny, tak mechanické opotřebení je po 200tis. km u tohoto motoru prakticky nulové.
gtisys

#338 Příspěvek od gtisys »

Pánové, nelze než před znalostmi Majora hluboce smeknout a jeho ochota je úžasná. Porovnával jsem http://www.oleje-maziva.cz. Konečně jsem se trochu zorientoval. Majore Dík!!!
Maikl
Kontaktovat uživatele:

#339 Příspěvek od Maikl »

gtisys píše:Pánové, nelze než před znalostmi Majora hluboce smeknout a jeho ochota je úžasná.

tak tak.. :Poklona:
major

#340 Příspěvek od major »

No tak dost už pánové té chvály :D . Dělám to protože mě to baví, teda zatím. Ale musím přiznat, že je toho poměrně dost. Denně mi přifrčí mimo otázek zde na fóru ještě nějaké dotazy přes SZ a taky tak dva až tři mailem. No zatím to jakš takš zvládám. Ale fakt mi dost pomůžete, když si před tím než položíte dotaz přečtete to co zde bylo již uvedeno. Některé otázky řeším stále dokola a už mě to přestává bavit.
Odpovědět