Asi je správná otázka co je to turbodíra?
Já to chápu jako zpoždění motoru - když brzdím motorem a sešlápnu plyn, tak je vždy cítit jak se plní turba a motor postupně nabírá sílu (asi několik desetin sekundy) a zde zatím u všech aut co jsem řídil platilo, že čím vyšší výkon na litr nahnaný turbem, tím výraznější turbodíra.
A nebo je turbodíra chápaná jako otáčky, ve kterých turbo ještě nefunguje?
Měl jsem passata 1.4tsi 110kW. Ten měl pro nízké otáčky kompresor, pro vysoké turbo.
Auto při rozjezdu z křižovatky mělo obrovskou díru - prostě nejelo, pak na kraťoulinký moment vystřelilo, ale hned po tom zařadilo dvojku a zase hned přestalo jet

A co se týká zpoždění, tak když jsem v jakýchkoli otáčkách brzdil motorem a dal plný plyn, tak vždy chvilku trvalo než motor nabral tah.
A z nových dieselů jsem naposled řídil 420d 2015 - ten motor má dostatečný výkon, slušné zrychlení, ale to turbo mě strašně sralo. Při rozjezdu z křižovatky, nebo po brždění motorem tam je znatelné obrovské zpoždění (=několik desetin sekundy, které mi připadají jako věčnost) než motor zabere. Např. ve výjezdu ze zatáčky jsem přidal plyn, ale auto zareagovalo až za zatáčkou.
Schválně jsem pak hledal recenze všude možně po internetu - ani u 1.4tsi 110kW ani u nových 2.0 bmw se o turbodíře nepíše, spíše píšou že se to už podařilo vychytat. Tak nevím jestli jsou už tak degenerovaní ti co auta testují, nebo já....
Teslu jsem taky řídil (P85D), tam je reakce okamžitá. Když začaly docházet baterky a výkon se z 515kW omezil na 240kW, tak už to začínalo být trochu srovnatelné s tím, jako když mám 545i vytočenou na 6000ot a dám plný plyn

Jinak to byl fakt maras a to už jsem zvyklý na relativně silné auto... Když si vzpomenete s jakou lehkostí vás v koloně předjela nějaká nadupaná a hodně vytočená motorka, tak tesla reaguje pořád ještě mnohem lépe
Já už jsem dávno rozhodnutý, že po 545i jdu rovnou do elektra. Žádný downsizing, turba + 7 a vícerychlostní automaty mě nelákají.