Ještě k problematice N53 - moje zkušenost je taková, že jsem se spíš setkal (v zásadě asi pokaždé, až do teď) spíš s neznalostí servisů, než s nějakými problémy ohledně motoru. Celkově jsem do motoru (kromě olejů, filtrů, svíček a cívek = spotřebák) investoval vůbec poprvé. Včetně celého palivového/emisního systému. A i teď se jednalo o investice pár tisíc + "oříškování". Přitom celkově auto vzalo už na servisu hodně peněz. Ono to tu i padlo - jakmile přestane u N53 něco fungovat, můžou být problémy. Ale to přece není chyba motoru. Sám jsem za 4 roky byl Xkrát na diagnostice a jediná věc, co jsem se dozvěděl, bylo "máš tam nějaké chyby, ale dokud to jezdí, tak do toho nevrtej, to je strašný motor..." (chyba NOx senzoru, se kterou auto najelo 40 000 km a v zásadě to nic zatím ani neodneslo). Takže jsem si mohl "odpálit" NOx filtr za 70 000 Kč, nebo kolik stojí. A pak bych byl taky naštvaný, jaký je to krám. Ale teď spíš vím, že jsem akorát narazil na někoho, kdo tomu úplně nerozumí a snáz si poradí s úniky oleje u N52, protože to je "klasika", než porozumět všem souvislostem u N53. Nemluvě o tom, že jsem zrovna před týdnem potkal majitele N52, kterého už stály jen úniky oleje přes 20 000 Kč a auto už nechce dál řešit a uvažuje o výměně za Fabii. Ano, je to na 99 % špatným servisem, ale osobně se mi zdá, že to tak u N53 bude většinou taky, a to i často u lidí, kteří jinak BMW rozumí docela slušně. Nasvědčuje tomu i to, že i když jsem jezdil do nejlepších servisů BMW v okolí (teda s výjimkou MattyX/Piston.cz

Sám jsem (díky odrazování všude možně) N53 nechtěl a je spíš náhoda, že ji doma máme. Ale čím dál tím víc se přesvědčuji o tom, že to není špatná volba. Určitě to je lepší motor spíš pro člověka, co se o auto chce trochu starat (což asi není úplně problém, když se bavíme o BMW s R6 benzínovým motorem), než pro manželku nebo někoho, komu se prostě jen dané BMW líbí, ale to je tak všechno. Už jenom ta varianta odstavit NOx "hlouposti" a udělat z N53 jednodušší motor mi přijde jako celkem v pohodě. Ale to už by mohl vyprávět spíš BudVlad...