Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW Z3 el. skládací střecha

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
Sovaja

Re: BMW Z3 el. skládací střecha

#21 Příspěvek od Sovaja »

Tak ještě jednou......pokud jsem dobře pochopil tento francouzský návod, tak moje trápení není u konce:-).

Bod 1...hledání místa horního uložení kulového čepu.......takže mě opět chybí další díl kam tento čep umístit....tedy pokud chápu tento návod....

http://www.bmwz3club.fr/site/faq/instal ... trique.pdf

Bohužel tento díl jsem opět nenašel....možná blbě koukám......dá se někde dokoupit?

Je to tak?
Přílohy
Holder.jpg
Holder.jpg (48.87 KiB) Zobrazeno 5917 x
BMW E36/7 Z3 Hell Rot, 2.8l, 1997
Škoda Yeti 2.0TDI/125kW, 2015
Peugeot 307CC, 1.6l, 2007
kudrnac

#22 Příspěvek od kudrnac »

Asi ti moc neporadim, ale s tim cepem je to divne, protoze moje strecha tam mela na ridicove pist, jako mas treba na viku kufru a ten pist byl normalne umisteny v cepech. Takze jsem jen ten obycejny pist nahradil tim kapalinovym s vedenim k pumpe. U spolujezdce zadny pist neni, pohani to jen ten jeden. Tys tam zadny pist nemel? Ja myslel, ze ho tam maji vsichni, aby se strecha skladala pomaleji a zaroven ti ten pist pomahal ji zavirat...

Bez spinace ve strese ti to nepujde. Strecha se stahuje tak, ze musis mit zapnuty klicek, seslapnutou brzdu, mackat tlacitko a jeste zlomit prvni dil strechy. Tam je prave ten spinac, ktery spusti pohon. Neni treba mit zatazenou rucni brzdu. Proto se rika, ze je to jen podavac strechy, zadny automat (ktery udela vse) ani poloautomat (ktery udela vse krome zajisteni strechy), jako na klasicke e36. Manzelka si ze me dela legraci, ze je to takova joginska poloha noha-ruka-ruka :-D
Navic kdyz auto stoji na slunicku, tak plast zadniho okna zmekne, takze jeste pred dokoncenim stahovani strechy chodim kontrolovat, zda je spravne prohnute :-) Takze pohon strechy mi usnadni jen jeji zavirani :-)
Sovaja

#23 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

je to divné, ale je to tak. Nevím, zda mám opravdu takového exota, nebo jen smůlu, ale já tam žádný píst nikdy neměl. Pěkně střechu sundat ručně a nandat ručně.

Samotný mechanismus střechy opravdu neobsahuje tu část, na kterou se čep přidělá. Bohužel je obrovský problém tuto část sehnat. Aktuálně mám rozjednaný obchod s jedním Angličanem, který snad klapne, páč jinak budu namydlenej.

Píst je dole uchycený, čerpadlo je uchyceno jen tak na oko. Chybí mě třetí kovový hrnek (u čerpadla jsem dostal jen jeden a druhý byl v nové sadě uchycení, kterou jsem objednal), který je navlečen na gumovém úchytu a který zajišťuje samotný úchyt čerpadla mezi držákem.

Takže čerpadlo je na svém místě, kabely v kufru jsou zapojeny dle schématu od jistého Angličana, píst je uchycen v dolní části a povolil jsem na čerpadle šroub a píst jsem povytáhl výš. Spínač na střechu v palubce je také na svém místě a doufám, že je zapojen ve správném konektoru.....no jiný už jsem tam nenašel, který by pasoval:-).
Taktéž jsem objednal nový mikrospínač, protože ten původní nemá pouzdro v kterém drží v mechanismu střechy.

No, náklady jsou výrazně, ale opravdu výrazně vyšší, než jsem předpokládal. Vřele doufám, že se s Angličanem domluvím a bude schopen díl prodat za nějakou rozumnou cenu.....nebo ho vůbec prodat:-).

Takže střecha pokračuje dále.....

mějte se
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#24 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

no pěkný :roll:

ten frantík tam píše, že ten držák čepu to nějaký auta nemaji a ještě navíc, že ten co sehnal mu tam neseděl a musel vrtat díry :twisted:

kudrnáči, z jakýho roku máš ty roadster? jestli se to nějak nelišilo...
kudrnac

#25 Příspěvek od kudrnac »

1998, tusim rijen.., ale je to dost skladacka, co jsem kdysi koukal na decoder podle vinu, tak tam elektricka strecha kdysi byla, takze tam nekdo vymenil ten pist a vse odmomtoval.. kazdopadne nechapu, proc tam daval ten vzduchovej pist, kdyz v nektrych verzich jakoze nebyl, tak bych cekal, ze to jen odebere.. takze spise to nekdo hned namomtoval do sveho a ze sveho do meho :-) cimz v tom imaginarnim voze ten vzduchovej pist musel byt :-)
Sovaja

#26 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak se nákup podařil a zboží na střechu je na cestě.....

Řekl bych, že jsem měl fakt štěstí, protože tento díl sehnat není asi nic jednoduchého. Mě ho sundal z funkční střechy.....ale byl ochotnej:-).

Uvidím, až to přijde, jak to bude sedět......dám vědět.....

Kromě toho mě poslal ještě to jedno uchycení na pumpu a nějaké díly ke střeše navíc.

díky
Přílohy
s-l1600 (4).jpg
s-l1600 (4).jpg (533.8 KiB) Zobrazeno 5791 x
Sovaja

#27 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

ještě jednou bych zkusil otázku.......netušíte někdo, jakou matici použít na tento šroub, nebo jak uchytit držák čerpadla na tento šroub z karoserie? foto

Jediná možnost, která mě napadá je použít rozpínací matici...nějakou univerzální a tou to přichytit. Ale tato matice je plastová a nejsem si jist, jak to bude držet......přeci jen ten držák a hydraulické čerpadlo ke střeše něco váží.

Zkoušel jsem i své dva kolegy, kteří jsou protřelí nástrojáři a nikdo nic......

Další variantou je ten držák přilepit.....lepidlem na kov....

díky
Přílohy
20210410_145310.jpg
20210410_145310.jpg (92.8 KiB) Zobrazeno 5754 x
Sovaja

#28 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak na konec si odpovím sám.....držák jsem přilepil lepidlem na kov, kdy jsem se přesvědčil, že i tak půjde vyndat z rohu čidlo na alarm. Následně jsem pod autem při výměně palivového filtru zjistil, že plastová matice BMW, která drží ochranný plech filtru, kterou koupíte i v AutoKelly, přesně pasuje i na tento závit. Takže kdyby náhodou, tak je to BMW díl 16131176747.

Takže abych se vrátil k samotné střeše, tak dnes dorazil balíček z Anglie a tak jsem mohl nainstalovat onen díl(kovové L) na střechu, který mě tam chyběl. Byl to trošku oser to tam dostat, protože mezitím jsem už složil celý plastový vnitřek. Šlo to, ale s problémy.
Bohužel musíte uchycení střechy na boku rozebrat celé, protože místo, kam patří tento držák bylo u mě vyplněno kovovým mezidílem, který musel ven(foto 1)....a že se mu nechtělo. Byl tam totiž zalisovaný takovým kovovým nýtem. Takže vše povolit, nýt z jedné strany odvrtat a odbrousit, rozebrat, vložit nový díl a opět vše složit a opatrně zase vlisovat onen nýt (foto 2).
Vše se podařilo, píst jsem napojil na kloub a nechal povolené čerpadlo, aby šla nahazovat střecha ručně.

Zítra tam vložím ještě mikrospínač a pak se uvidí, zda to něco udělá a nebo ne. No, moc tomu nevěřím, ale uvidíme......
Přílohy
02.jpg
02.jpg (79.47 KiB) Zobrazeno 5717 x
01.jpg
01.jpg (99.82 KiB) Zobrazeno 5717 x
Sovaja

#29 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak to vypadá nadějně. Dnes jsem jen tak narychlo vložil mikrospínač a střecha maká. Ještě musím vykoumat, jak tam ten kabel od mikrospínače umístit, abych ho nepřežvejknul a bude to dobrý. Viděl jsem někde, že se to tam nějak prolete dírkama.....

Jen mám jednu otázku. Když odepnu střechu a trošku ji nadzvednu a sepnu stahování, tak se začne sunout dozadu. Ale odjede jen kousek a zasekne se.....a tlačí a tlačí, ale nepřetlačí. Nezlomí se ta první část střechy a ten píst to nepřetlačí. Takže když jí odepnu a nadzvednu a jakoby ji v tom prvním kloubu zlomím, tak pak je to vše OK.

Takže se chci zeptat, zda to tak má být a nebo tam je ještě nějaký zádrhel. Případně udělám nějaké video......

Také potřebuji dolít trošku oleje, myslím, že tam trocha chybí....takže objednám ze států ten Pentosin CHF 11S.

Bohužel jsem to nemohl dodělat, protože nemám šroubky na uchycení toho mikrospínače......taková kravina, ale jak nejsou otevřená ty hobbymarkety, tak jsem ztracenej.....

mějte se
kudrnac

#30 Příspěvek od kudrnac »

Ta strecha, aby se zacala otevirat, musi se rucne zlomit ta prvni cast. Proto tam ten spinac je. Pokud uz tlaci bez zlomeni te prvni casti, je tam asi spatne umisteny ten spinac... Jak jsem uz nekde psal, neni to automat, ani poloautomat, je to jen takovy podavac...
Jinak gratulace k uspesne implementaci! :-)
Sovaja

#31 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

až to komplet dodělám, hlavně ten kabel a ten mikrospínač, tak to ještě zkusím.

Pánové, měl bych ještě jednu otázku......jak jsem vyndal rezervu, tak jsem se rozhodl, že bych něco udělal s tím držákem kola zespoda. Po hodině peripetií jsem sundal šroub a osičku která to drží a teď mě to zůstalo viset jen na tom lanku z kufru......a to mě nejde sundat....respektive nevím jak. Jediné, co mě napadá, je v dolní části oddělit ten černo-šedý nálitek od té misky, ale tam nevím za co bych to chytil do kleští......nedělal jste to někdo, nebo nevíte jak na to?

díky

Beru zpět....už jsem to našel, dole je závit:-).....tak nic:-)

Sundám to a nechám to opískovat a asi komaxit.....je toho na spodku nějak moc rezatého....asi to budu muset postupně nějak řešit:-(
Přílohy
20210417_170413.jpg
20210417_170413.jpg (86.36 KiB) Zobrazeno 2996 x
Odpovědět