Ja jsem pred par mesici M4 jezdil. Muzu jen rict ze je to extremne dobry auto! M5 E39 taky neni zrovna pomale auto, ale tohle je proste jinej level.
Tah motoru uz od nizkych otacek fenomenalni. Ve sport plus modusu auto radi s takovou brutalitou ze mas pocit ze ti utrhne hlavu.. A zvuk? 1A...
pavproch neska na AF.cz píše:Tak neska byl TEN DEN .....
Nejen že sem byl povožen, ale byl sem i připušcen za knipl.... ///M3 f80 v čem? no v manuálu přece, jak jinak.... Bonde , moclikráte, moclikráte děkuju...
Tož asi takle: esli sa o nečem dá říct, že je to kurewsky rychlé, tak o tomhle... poté, co se probudí větrník a zahluší to posraté EURO5 , tak ten zátah a ochota jít do otáček je naprosto fenomenální... ač je přímo brutálně rychlé , zároveň je to velmi dobře čitelné a řiditelné plynem (bavíme se samozřejmě o nastavení "Sport" a DSC off)... a zároveň velmi řidičské i velmi příjemné na řízení a svezení i po rozbité okresce.... vše (pedály, řazení, řízení) jde tak akorát ztuha a přitom přesně... kvedlat s tím klockem je fakt radost, zvuková kulisa je adekvátní stádu pod kapotou (falešné zvuky jsou v tomhle konkrétním autě "off"), sázet tam meziplyny jde skoro samo... řekl bych, že v dnešní pokřivené době je to asi to nejlepší možné přiblížení se k původnímu významu sloganu "Sheer driving pleasure"....
Jen malé pihy na kráse sou zpomalené reakce na práci s plynem (větrník) a při předpisovém popojíždění po městě EURO5 vítězící i nad ///M.
No, akoráth.... zistil sem přesně to, čeho sem se obával že zistím... 431 foukaných hřebců je na toho stárnoucího fitipaldiho, co je ve mně, už příliš.... obávám se, že dřív nebo později bych to poslal do kukuřice....
moj nazor je ze kazda doba prinasa to ze aktualna gerenacia M byva vzdy castou fanusikov odmietana. Spomente si este ako to bolo svojho casu s M3 E36 - na svoju dobu bola pre fandov moc komfortna, moc tazka, proste moc GT... Dnes opat naberaju na cene a skoro kazdy na nu prisaha. No a nasledujucej M3 uz na platforme G20 sa pise ze by mala mat okrem turba uz aj elektromotor. Za cas sa bude pisat mozno - kde je ta stara dobra M3 F80
Mne sa paci ze v danej kategorii je medzi konkurentmi zdaleka najlahsia
M3 F80 manual 1520kg
MB C63 AMG (model 2016-k dispozicii iba so 7st. automatom) 1640kg
Audi RS4 Avant (aktualny model B8-k dispozicii iba so 7st. automatom a vo verzii kombi) 1795kg
Tiez neviem preco je o tolko vacsie nadsenie z M2 ktora je tiez fukana a pri mensom vykone ma len o 25kg menej! (nepouziva nic z odhlaceni co pouziva M3/M4-hlinikove predne blatniky a kapota, karbonova strecha, karbonovy jednodielny kardan, zadne lavice odlahcene, hlinikova predna napravnica, lahke kovane disky v zaklade, u M4 karbonove veko kufra...)
Na M2 som cakal od jej prveho avizovania. Prve testy moje nadsenie a najuchanost na nu este znasobili a potom som zacal racionalne uvazovat a zvazil aj fakt ze dodanie M2 by trvalo vyse 12mesiacov od objednania. Objednal som M235i a ked predajca po mesiaci podpisu objednavky prisiel s tym ze uz bude moznost dodat len M240i kde viselo viacero otaznikov a posuval sa termin dodania (motor B58...) tak sa to cele riesilo inak. Ked uz sa zacalo prehodnocovat co ine ako M235i tak na M3 ma nahlodal vlastne maly rozdiel v hmotnosti medzi M2 a M3. Tym ze som zamerany skor na hravost, ovladatelnost, spatnu vazbu od auta a zaroven M3 bol vzdy pojem a cenovy rozdiel M2 a M3 bol ale nie tak velky ako by sa mohlo zdat...
M2 nepouziva tolko odlahcenia ako M3 vdaka comu je M3 len o 25kg tazsia od M2 a kedze M235i bola tak trochu z nudze cnost pre nedostupnost M2 ktoru som mal v hladaciku od kedy sa zacalo o nej suskat.
Ked som si prestudoval rozdiely M2 a M3 zistil som ze M3 je este lepsie pripravena na jazdu pre zabavu (vcitane okruhu) a zaroven ma kasnu 4 dveroveho sedanu so vsetkou jeho kazdonnou praktickostou.
Ked sa pozastavime pri technike M3 tak v zaklade je uuuplne inde oproti M235i ale mnohych smeroch aj aj proti M2:
-karbonova strecha -6kg (M2 aj M235i ocelova)
-hlinikova kapota (ocelova standardneho u F30 ma cez 20kg, M3 ma hlinikovu len 13kg, M2 aj M235i ma ocelovu a jej hmotnost je cez 17kg),
-hlinikove predne blatniky -5kg (M235i aj M2 maju ocelove)
-karbonovy jednodielny kardan - 4kg na rotujucej hmote (M2 aj M235i ma klasicky dvojdielny ocelovy)
-predny sub ram z kovaneho hliniku s vystuhami a kovanymi hlinikovymi ramenami - 4kg (ten ma aj M2 ale M235i ma ocelovy jednoduchy a tazky)
-ram zadnych sedaciek z plastoveho kompozitu -6,6kg (M2 aj M235i maju plechovy tazky ram)
-kovane ojnice, kluka aj piesty (kluka odlahcena o -2,5kg) M235i aj M2 maju ten isty viac ci menej bezny N55 motor akurat M2 ma dve olejove cerpadla a prepazku vo vani a par mensich zmien.
-horcikova olejova vana lahsia o 2,5kg (ma ju len M3)
-kovane disky v 18" lahsie dokopy o 6,5kg od kovanych 19" a o skoro o 10kg od nekovanych
-manualna prevodovka od Getrag o -40kg lahsia ako dvojspojka (tu istu ma aj M2 v manuale, M235i nema karbonove synchrony)
-M-aktivny samosvorny diferencial (ten isty ma aj M2) u M235i nutne doobjednat (mechanicky bez el riadenej uzavierky za cca 2850Eur+montaz z M-Perf. prislusenstva
-dve olejove elektricke cerpadla spolu so systemom prepaziek pre zabezpecenie tlaku oleja v loziskach motora aj pri velkom bocnom pretazeni
-velky chladic oleja motora
-chladic oleja prevodovky
-air to water intercooler s dostatocne dimenzovanym vodnym okruhom a dvomi chladicmi (M2 ma klasiku air to air IC kde s rastucou teplotu okolia klesa vykon)
-pouzitie karbonovych synchronov v prevodovke (vacsia odolnost synchronov a moznost "tvrdsie" radit)
-moznost automatickych medziplynov pri podradovani (aj manual) pre zabranenie shift locku a setreniu prevodovky (vsetky rezimy okrem Sport+)-mensie riziko shift lock a setrenie prevodovky
-dva chladiace okruhy s dvomi chladicmi vody (nizkoteplotny a vysokoteplotny-pre beznu premavku aj pre maximalnu zataz)
-po bokoch dva pomocne chladice vody
-elektricke vodne cerpadlo
-delene brzdove kotuce (dural stred)-lahsie a odolnejsie na skrutenie
-samostatny analaogovy budik teploty oleja
-shift light
-M3 ma lepsie polokozene sedacky s oporou ramien vpredu (M2 ma identicke so vsetkymi obycajnymi modelmi rady 1,2,3 v prevedeni "sportsitze" akurat v kozi s modrym obsitim).
Pre M3 som sa proti M4 rozhodol kvoli tomu ze ma par dveri navyse, M4 ma bocnu liniu pre mna strasne dlhu a skor asociuje GT a to ze oznacenie mi akosi nevonia. Podstatna je pre mna vsak prakticka stranka a potesi navyse uspora 1tis Eur.
Tommee: pri studiu M235i, M2,M3,M4 a dostupnych udajov k M240i mi cim dalej viac veci davalo plus prave pre M3 F80
Az ma to fascinuje co vsetko do M3/M4 uz v zaklade M divizia nalozila a podla mna az casom nam to bude viac a viac dochadzat. Dnes ju tak akosi opatrne vsetci prijmaju lebo v niecom sla inmym smerom ako doterajsie M3 (turbo) ale ked si zobereme M2 ma turbo tiez a z tej padaju na zadok vsetci. Akoby sa od M3/M4 ocakavalo uz akosi viac.
Tak to bolo ale aj ked prisla M3 E36 aj ked prisla E90/92 - v case kedy to boli aktualne modely ziskali dost vela kritiky a az dnes sa zacinaju viac ocenovat. V pripade M3 E36 to uz vyjadruju aj ich stupajuce ceny a tazka dostupnost.
Dalsie M3 bude zrejme hybrid a este budeme vzdychat nad "starou poctivou M3/M4 F8X")
M3 je urcite super kazdodenni auto, ale na vzbuzovani nejakych extra emoci mi prisla az prilis chladna, hluk v tom moc neni, v rizeni zadny cit, vsechno jde hezky zlehka. Velmi prijemne, jako jet s 320d . Funguje pekne na CZ cestach. I daleko za rychlostnimi limity je na nic moc ceste velmi jista. Popravde vic me to bavilo na sedadle spolujezdce nez ridice.
Majitel rikal ze M2 je dost jine auto, ne tak rychle ne tak jiste ...
stale tomu rozdielu M3/M4 a M2 tak celkom neviem verit.
dovody:
-zanedbatelny rozdiel v hmotnosti
-na chlp identicka predna aj zadna naprava aj brzdy
-na chlp identicke elktricke riadenie
-na chlp identicka manualna prevodovka
-na chlp identicky samosvor
Inak este na margo elektrickeho riadenia. Jedno z najlepsich riadeni co som v seriovke jazdil bolo v Honde S2000. No a vida bolo to elektricke riadenie technicky rovnako riesene uz v roku 2000 aku u M2/M3/M4 v E8X
V com by som videl rozdiely
-dlhsi razvor u M4/M4 ako u M2
-ine tlmice, pruziny a stabilizatory pre M2 dostupne len klasicke tlmice (nie adaptabilne)
Ostatne su rozdiely ktore sa tykaju odlahcenia M3/M4 a vyrazne lepsie dimenzovanie motora v smere mazania a chladenia.
V akom setupe si jazdil M3? (typujem Dual clutch a adaptabilny podvozok)
Ja by som typoval rodiel a netecnost M3/M4 prave v adaptabilnom pruzeni a naladeni stabilizatorov.
Manual s adaptivnim podvozkem, rizeni nastaveny v te zakladni poloze, ne sport, naopak tlumeni v sport (asi +) a nijak extra to nedrncalo, pritom po peknych cestach sme nejezdili, to bych si do auta urcite objednal. Majitel s tim jezdil bez stabilizace, zadne prokluzy nic, prenaselo vykon perfektne.
Na me to pusobilo jako velky, extremne rychly komfortni auto.
Tady je video jak to znelo, byl tam vyply generator zvuku, kvalita videa silena, ale zvuk to celkem zachytilo.
http://www.youtube.com/watch?v=hk77JqRNLZ0
zvuk sa da riesit a ak bude na mna moc umely ako prve vypnem zvukovy generator (da sa vcelku lahko odstavit sj trvale) a tiez seriovy vyfuk ma predsa len 30kg:-) (real udaj) a su rozne moznosti aftermarketu alebo BMW Performance. To uvidim az casom. Podvozok je podla mna alfou a omegou pocitu z jazdy. Filtrovanie (komfort) bol v podstate pritomny aj u M3 E46 a preto to auto dobre fungovalo na okreskach. Velkost mu navyse dava stabilitu a turbo motor zas dynamiku vdaka comu je pomerne tazke sa dostat tomu autu na limit a bavit sa. (nemyslim palenie gum v nizkej rychlosti). Toto je este daleko vacsi problem sucastnej M5 ktora taha ako lokomotiva ale ma este o cca 300kg vyssiu hmotnost ako M3 F80. Je daleko tazssie siahnut tomu autu na limit a nez na nom nie sme tak to je proste odizolovane a pokojne... Da sa to samozrejme riesit napr KW Clubsport a k tomu stabikmi napr od H&R ale to by sme znacne predbiehali udalosti.
M3 f80 jsem si půjčil v mnichově, kam jsem dojel e36(pravda, jen 328i) z Ringu. Projel jsem se po okreskach kolem Mnichova a těžko se mi vystupovalo To auto jako.daily funguje bezvadně a potenciál má obrovský. Na můj vkus ale až moc. Ten výkon se za normálních podmínek nedá využít a člověk se ani nemusí snazit, aby jel rychle a když už jede rychle, tak je to řidičák a zdraví. V tom je celkem kouzlo te e36, kde se člověk baví už tím dosahováním samotného limitu. Naštěstí je ale na palubě všemocná elektonika a ta to zařídí. Režim mdm je geniální a dá člověk pocit závodníka, i když je trochu lepata jako já . Každopádně mít ty peníze a potřebovat praktické denní auto se kterým se člověk zabavi, tak je to asi nej volba.
dnes som absolvoval celodennu akciu s M-modelmi na Slovakia Ringu, za co este aj touto cestou dakujem svojmu dilerovy - Auto Palace Vajnorska BA. Ako cakatel na objednanu M3 som bol doslova nadseny zo spravania M3 a M4 na okruhu. Auto ma velmi prijemne prekvapilo, podla recenzii a znalosti sucastnych inych modelov BMW musim konstatovat ze M3/M4 je skutocne spickove sportove nacinie. Doobedie som stravil na trati za volantom M3/M4 a M5 a poobede s M4 a X6M na klznej ploche a odtrhovej hrane. M2 zial nebola ako jedina moznost jazdit. M3/M4 mi to vsak vrchovate vynahradili. Kto vsak tvrdi ze M3 je mala M5 tak si dobolim tvrdit ze ju nemohol na okruhu jazdit. Zial M5 na okruhu nie je pre mna to prave orechove. Citit viac hmotnost, davkovanie plynu je velmi narocne, ESP zasahovalo vyrazne viac ako v M3/M4 napriek tomu ze som bol v M3/M4 rychlejsi a aj na brzdach bola M5 nekludnejsia. M3/M4 ma genialne sedacky, asi prve seriove sedacky kde som nepocitil potrebu mat na okruhu skrupiny a viac bodovy pas. V M5 to bolo o nieco horsie.
Inak aby som M5 nekrivdil. Je to teleport medzi zakrutami a pri preciznej praci s volantom a pynom vie stale robit radost. Ale M3/M4 je jej uplny protiklad a rozhodne by som im dal prednost
este doplnim ze M3/M4 ma Li-ion autobateriu. Ma 13,5kg (ostatne modely vcitane M2 maju standardnu 26kg). Uspora len na baterii az 12,5kg!
nehovoriac ze Li-ion baterka ma vyrazne vyssiu zivotnost a jej kapacita teplotou neklesa.
Pocet cyklov nabitia klasickeho akumulatora je 350x
pocet cyklov Li-ion baterky je 3000
Nie je to vsak lacny spas a klobuk dole ze ju tam dali v zaklade. Ako nahradny diel stoji cca okolo 1000,- Eur.
Porsche chce do 911 za Li-ion baterku 1800,- Eur
blesk666, už máš svou M3 F80? Jaké jsou dojmy. Používáš auto čistě pro sport nebo jako daily?
obecně: Dostal jsem se do stadia výběru nového auta, řekněme služebáku s faktorem radosti. Použití bude spíš více GT, rychlý přesuny po dálnicích apod. Nemůžu si pomoct, ale v poslední době mi nic z portfolia BMW nedává smysl jako nové auto. Krom M. Ostatní značky jsou na tom podobně. Můj požadavek je určitě silnej benzín, sedan. A teď otázka, jestli M3 F80 je vhodná jako daily car, i když mám pocit, že BMW zrovna F80 přiblížilo právě každodennímu použití. Čekat není asi na co, motory bez turb už se dělat nebudou, max přibudou elektromotory. Kvalita nahoru také nepůjde, auto prostě už jsou a budou spotřebákem a staré modely jako nové prostě nekoupíš:)
Ja používám M3 jako auto na každý den už hodně dlouho a nikdy jsem v tom neviděl problém. Ročně najedu přes 30 000km a jediné co mě v tom autě štve je to, že ma malou nádrž
To je fakt, zcela nechápu proč třeba jako u Porsche nejde objednat 90l nádrž:) Myslím, že by to hodně lidí ocenilo. Najedu ročně cca 60tis různejma autama a na toto počítám připadne cca 15-20. Maličko se obávám pouze kvality a výdrže.
M3 mam 2 tyzdne a zatial som najazdil 2200km. Vcera som akurat bol na zabehovy servis po 2000km. Skusenost je zatial velmi pozitivna po kazdej stranke. Kedze som jazdil ako daily Octaviu RS tdi a X1 18Xd a vzdal som sa ortodoxneho Meganu RS 265 cup a este ortodoxnejsej Hondy S2000 bol som trochu v napati ci bude M3 F80 dostatocne agilna, tuha, mat dost bezprostredne reakcie... V tomto smere ma milo prekvapila ako velmi sa lisi od sucastnych beznych BMW ktore su uz viac zamerane na komfort (aj vcitane 335/340i M235i/240i). Medzitym som bol v ramci M-Drive tour na SK ringu a mal moznost M-ka skusit v plnom nasadeni na trati. Tuhost a prepojenost auta s vodicom je vyssia ako v M3 E46 kde je riadenie lahsie a podvozok maksi- co mne osobne vyhovuje. Kombinacie moznosti su od divokeho hlucneho grobiana az po vcelku krotku macicku so zamatovym zvukom- to je prijemne zas na pracovne cesty a rozdielne charaktery vodicov. Spotreba sa hybe od cca 8l hore. Priemer mam zatial 10,8l co je vzhladom na vyuzivanie auta pre mna velmi dobra hodnota (s Meganom RS 265 cup som mal prakticky rovnaku spotrebu). Na kazdy den velmi ocenujem vyborny infotainment (Navi Professional), vyborne adaptivne LED svetla s automatickymi dialkovymi, velmi slusne audio Harmann Kardon (aj pri vyssej hlasitosti bez akychkolvek pazvukov sposobenych zlym zatlmenim alebo nizkou kvalitou zosilnovaca a repro menicov), famozne a vyborne nastavitelne sedacky. Kombinacia latka stred a koza (prava aj na bokoch aj tam kde ini davaju kozenku) a tvarovanie spolu s dofukom nastavitelnou bedrovkou vyborne drzi telo a co som za jeden den spravil 1200km som z auta vystupoval nebyvale stale sviezi.
No a pre mna na nezaplatenie - aj vtedy ked sa clovek presuva za povinnostami kde to cesta dovoli a stoji to za to (zakruty) sa clovek vyborne vie zabavit a zdokonalovat svoje schopnosti. Denne sa proste tesim do prace len ked do M usadnem. Vela je o nom popisane a treba byt za jeho volantom obozretny, avsak tym ako informuje vodica od kolies a volantu je podla mna vysoko citatelne a tym uzasne zabavne. Jedno ci s nim idete pomaly, hladate limit alebo idete len tak bezpecne svizne stale to stoji za to.
Ja bych s kolegou výše v podstatě souhlasil. Mám najeto přes 60 000km a v podstatě vše funguje jak má. Za chvíli čekám výměnu nějakých čepů na nápravách a občas povrzává nějaký plast v interiéru, ale co by za ty prachy člověk chtěl že Jen sedačky bych vyměnil za něco s lepším bočním vedením a kdyby byla možnost z auta vyházet ty elektronické kokotiny, které řidiče upozorní na každou blbost (otevřené dveře, zapnuté zapalování, zmáčknutí brzdy, ...) tak by byl svět také lepší.