Z vlastní zkušenosti musim říct, že nám při bouračce s kámošovou E39 airbagy nevystřelili. Letěli jsme mimo vozovku do mladejch stromků a zůstali na střeše. Až na pár modřin a rejpnutí od vysypanech skel jsme byli oba v pohodě a decent v šoku. Ale E39 měla čumák nasr..ku a lehce promáčklou střechu a airbagy nic... zůstaly kde byly.
Bohužel si na 100% nepamatuju zda nás před jízdou upozorňoval gong na pásy. Ale asi bych si toho všiml, páč to bylo v roce 2003 a auto bylo rok starý a já byl vyplesklej ze sebemenšího detajlu a vymoženosti tý káry. O 6 let později jsem si ho koupil taky
mojorisin píše:Z vlastní zkušenosti musim říct, že nám při bouračce s kámošovou E39 airbagy nevystřelili. Letěli jsme mimo vozovku do mladejch stromků a zůstali na střeše. Až na pár modřin a rejpnutí od vysypanech skel jsme byli oba v pohodě a decent v šoku. Ale E39 měla čumák nasr..ku a lehce promáčklou střechu a airbagy nic... zůstaly kde byly.
To není nic neobvyklého. V rajchu jsem viděl E38 po brutálním čelním střetu, oba čelní airbagy nevyletěly. Řidič v kritickém stavu, spolujezdec na místě KO. O pár měsíců později jsem se od přeživšího řidiče dozvěděl, že byl jediným majitelem auta, nebylo nikdy havarované a jezdil pouze do značkového servisu... Chtěli to řešit žalobou, ale auto automobilka s nima krutě vybabrala že auto není v záruce a tudíž nemusí nic garantovat. Jen v německu existují stovky takových případů, kdy airbagy na E46, E39, E38 i novějších nevyletěly. Je to tak rok co u nás v televizi ukazovali několikanásobného smrťáka v E39. Pumelice čelně na strom a airbagy si taky pěkně chrápaly pod krytem.
Tuto funkci lze aktivivat, popř. deaktivovat v menu PC. Zatím to nemám vyzkoušené, ale dle manuálu to jde. Aktivace probíhá změnou 0 na 1. Viz. následující text z manuálu:
15. Stavy a hlášení (Status cluster) I/O-ports (bit codes) 0=low; 1=high = ( u starších modelů nepoužito )
- 15.1- belt contact, seat belt fastened=0; - pásy
- 15.2- ignition lock contact, key inserted=0; - vložení klíče v zapalování
- 15.3- door contact, door open=0; - otevření dveří
- 15.4- clock button pressed=0; - uzamčení, zajištění dveří
- 15.5- SI reset=0, for reset=0; - svítí nějaký servisní indikátor – požadavek inspekce
- 15.6- EGS transmission failure=0 - porucha elektronického řízení převodovky
Status Digital Outputs (bits) 0=inactive, 1=active
1) Gong output; - gong
2) Brake warning lamp; - brzdová světla
3) Low fuel warning lamp; - kontrolka rezervy paliva
4) EGA lamp; - varovná funkce blinkrů
5) seat belt lamp; - kontrolka bezp. pásů
6) manipulation dot - manipulační kontrolka
To Studna:
To by mě ale zajímalo, jak to aktivovat, protože si myslím, že to asi jen tak nejde. Když do toho menu najedu, tak nemůžu nic, jen si to max. prohlídnout.
Ještě jsem to neměl čas vyzkoušet, ale po najetí na žádané menu (např aktivace těch pásů) by jsi měl několik vteřin držet tlačítko nulovaní denních km a tím by se to mělo přepnout z vypnuto na zapnuto.
mojorisin píše:Z vlastní zkušenosti musim říct, že nám při bouračce s kámošovou E39 airbagy nevystřelili. Letěli jsme mimo vozovku do mladejch stromků a zůstali na střeše. Až na pár modřin a rejpnutí od vysypanech skel jsme byli oba v pohodě a decent v šoku. Ale E39 měla čumák nasr..ku a lehce promáčklou střechu a airbagy nic... zůstaly kde byly.
To není nic neobvyklého. V rajchu jsem viděl E38 po brutálním čelním střetu, oba čelní airbagy nevyletěly. Řidič v kritickém stavu, spolujezdec na místě KO. O pár měsíců později jsem se od přeživšího řidiče dozvěděl, že byl jediným majitelem auta, nebylo nikdy havarované a jezdil pouze do značkového servisu... Chtěli to řešit žalobou, ale auto automobilka s nima krutě vybabrala že auto není v záruce a tudíž nemusí nic garantovat. Jen v německu existují stovky takových případů, kdy airbagy na E46, E39, E38 i novějších nevyletěly. Je to tak rok co u nás v televizi ukazovali několikanásobného smrťáka v E39. Pumelice čelně na strom a airbagy si taky pěkně chrápaly pod krytem.
To mě teda pěkně s.re... U auta za mega by se to stávat nemělo...
tady na tom videu je taky jasně vidět, že oba čelní airbagy nevyletěly. Na konečném výsledku by už asi nic nezměnily, ale i tak je to další důkaz toho, co jsem psal výše.