Tak jsem si to tady přečetl a musím se trochu smát některým příspěvkům. Vzhledem k tomu, že můj otec se rovnáním "elektronů" zabývá již přes 20 let a já mu s tím trochu ve volných chvilkách pomahám, tak o tom něco málo vím:-)
Elektron je opravdu obchodní název velmi lehké a velmi pevné slitiny hořčíku, která se používá především v letectví, ale třeba i na výrobu závodních automobilových kol (taky už jsme nějaké kola z elektronu opravovali). Nicméně běžná litá kola jsou věšinou z křemíkatých slitin hliníku (AlSi5, AlSi7Mg a jiné).
Co se týká samotného rovnání, tak postup je zhruba takový, že disk se musí přišroubovat na přírubu a v místě deformace je třeba působit opačnou silou, než která deformaci způsobila. Na otázku nahřívaní nebo rovnání za studena bych odpověděl asi takto - záleží to na rozsahu deformace a použitém materialu (zkuste ohýbáním ulomit drát z čistého hliníku - budete ho muset několikrát ohnout a vyrovnat než upadne, pokud to ovšem uděláte s duralovým drátem, tak vám upadne hned při prvním ohybu, max. při pokusu o prvním vyrovnání). Obecně by se dalo říct, že rovnání za tepla je vždy bezpečnější, bohužel to odnese lak
Je taky docela legrační pozorovat, jak přibývá "profesionálních" rovnačů hliníkových kol, teda spíše pneuservisu, kteří si koupí "zázračný" rovnací stroj za cca 100kkč a myslí si, že tím srovnají každou šišku, nicméně opak je pravdou, většinou jsou schopni vyrovnat jen lehké deformace. Dobré je, že alespoň nenapáchají moc škody narozdíl od opravdových diletantu, kteří vezmou ocelové kladivo a buší do hlinikového kola. Jak tady už také někdo psal, tak uplně nejhorší co kdo může udělat je osoustružit křivý ráfek. Ten je už pak víceméně neopravitelny
Pokud by jste potřebovali opravit nějakou šišku a jste ze severní moravy, tak se ozvěte nebo mrkněte na
http://kola.neradnet.cz/.
Alf