Po delší době napíšu něco z provozu o i3. Vlsatně jsem na ní úplně zapomněl:) Funguje jako daily přibližovadlo po Praze, nákupech, záchodech, atd:D Najeto má cca 9tis km. Jezdí to pořád stejně, člověk sedne, zmáčkne čudlík a jede. To je takovej zjednodušenej pohled, něco jako když v r2006 přišel Apple s iOS mezi telefony segmentu PalmOS.
Mno nic, teď něco praktičtějšího:) Dojezd se stabilizoval (člověk se s tím naučí jezdit) a není problém najet i 150km a nebýt brzdou provozu. Samozřejmě ne po dálnici, ale po městě, kde má auto zdaleka nejmenší spotřebu. Pokud by někoho zajímaly čísla, já jsem běžně schopnej jen za cca 11kWh, přítelkyně tak za 13.
Ze začátu tématu někoho zajímaly brzdy, respektive to, zda nereznou, když se s nima vlastně nebrzdí. Odpověď je ne, auto je normálně mytý rúzně (zahrada, ruční myčky, normální myčky) a brzdy vypadaj líp než na mých ostatních autech.
Co mě sere (nebo spíš na hledání negativ): Sedačky maj super dlouhý sedáky, jsou příjemný, ale nemají boční vedení. BMW asi nepřemýšlelo, že by s ičkem někdo závodil, ale dynamický parametry umožňujou natolik rychlý průjezdy zatáček, že je potřeba se skoro v sedadlech držet:D Což e však společný pro všechny modely bez sport. sedaček.
Další výtka nevýtka je, že auto má docela široký prahy. Nastupuje se jakoby "daleko" do auta, takže není problém si ušpinit kalhoty. Širokej "A" sloupek zase omezuje výhled, že byste občas přehlídli tank. ALE, tohle se bohužel stává společným jmenovtelem všech aut, hlavně kvůli pasivní bezpečnosti. Sedněte do jedničkovýho golfa, nebo podobnýho auta, ty sloupečky a jak krásně je z toho vidět:))
Po půl roce používání shrnutí jednou větou: Blízká budoucnost ježdění po městech a příměstkých oblastech a smutek v srdci z toho jak mizí pořádný benzíny:)
takze cca 1kc/km ... 13kwh*4 = 52kc za hodinu a prumerna rychlost bude kolem 50km/h vic ne takze to jezdi cca za stejne jak auto na plyn, nebo dieselova oktavka I generace
BMW E39 530i Topazblau - MPaket - I///M Jebat PAKET
Je to tak, výpočet je na 52h. Jenže ono do toho vstupuje více faktorů. Záleží kde nabíjíte, veřejná stanice za peníze nebo zdarma (i takový jsou), nebo doma- a tam pak záleží na tarifu. Značně zjednodušeně by to mělo jezdit za 0,5-1,-Kč/km a asi bych to nesrovnával s oktávkou- z toho se mi dělá lehce špatně od žaludku
Kdo chce, dokáže jezdit v podstatě zadarmo. Zvláště, pokud máte poblíž větší město s ČEZáckou rychlonabíječkou. Ale většinou to nedává smysl a je lepší to řešit nabíjením doma v nízkém tarifu. Ostatně, při ceně kolem 600 Kč s daní za MWh + stálé poplatky to není nic děsného. Kdyby se někdo chtěl někdy projet, rád předvedu, bydlím v okolí Hradce Králové.
Mno ja se ani nedivim, treba v Dansku je Tesla snad kazdy druhy taxikarsky auto a nabijeni zadara se hodi, ne ? U nas by to dopadlo stejne, pokud by ovsem naky Superchargery byly. Smutny pro me je, ze neni tezky najit nabijeci stanice, kde parkujou normalni auta, prototoze ejhle je tam volny misto. Bezohlednost nasich spoluobcanu je prikladna:)
Tak u ČEZu je to za 150 měsíčně. Kdybych bral cenu 3 kč za kW, tak už jsem to tenhle měsíc asi vycucnul Já ideálně nabiju na 80 % a dorazím to pak doma.
Ahoj docela by me zajimalo jak to funguje. Kamarad si koupil Nissan Leaf a kdyz bylo -6c tak na plne nabite auto 24 kw dojel 115 KW a dojezd byl 0. Jel Hradec -> Praha Maximalni rychlost 110.
Takze za me to bylo dost velke zklamani. celou cestu za nakladakama a jeste to skoro nedojelo.
tommee: Jsem zvedav, zrovna nedavno jsem si vzpomnel, jak se asi v takovem aute jezdi v zime. Co se dela, kdyz ma auto komplet zamrzly okna, protoze ohrat to cely baterkou, to asi nee Draty v zadnim skle to tudiz asi ani nema. Nebo vyhrev zrcatek. Musi to bejt asi celkem narocna prace se skrabkou. Pak jestli je vubec mozne si dovolit v aute zatopit? Mozne to teda asi je, ale jestli se to da provozovat i rozumnym zpusobem v praxi. Tesim se
ugurundu píše:Ahoj docela by me zajimalo jak to funguje. Kamarad si koupil Nissan Leaf a kdyz bylo -6c tak na plne nabite auto 24 kw dojel 115 KW a dojezd byl 0. Jel Hradec -> Praha Maximalni rychlost 110.
Takze za me to bylo dost velke zklamani. celou cestu za nakladakama a jeste to skoro nedojelo.
Mno, tenhle scénář je přesně to, na co tyhle auta určený nejsou. Tesla ještě ok, ale Leaf, Ičko, mají být přibližovadla do města. Dálnice nouzovka. Tam prostě funguje odpor vzduchu a treba Ičko těch 150 jede bez problémů, jelo by víc, ale má omezovač, protože spotřeba narůstá do nesmyslných výšin a dojezd razantně klesá. Naopak městský provoz těm autům vyloženě chutná, neustály rozjezdy a dobržďování, tedy přesný opak toho co vyhovuje spalovacím motorům:)
zzeli píše:tommee: Jsem zvedav, zrovna nedavno jsem si vzpomnel, jak se asi v takovem aute jezdi v zime. Co se dela, kdyz ma auto komplet zamrzly okna, protoze ohrat to cely baterkou, to asi nee Draty v zadnim skle to tudiz asi ani nema. Nebo vyhrev zrcatek. Musi to bejt asi celkem narocna prace se skrabkou. Pak jestli je vubec mozne si dovolit v aute zatopit? Mozne to teda asi je, ale jestli se to da provozovat i rozumnym zpusobem v praxi. Tesim se
Uf, tady bych úplně neměl odpovídat, protože škrabku nemám v žádným autě, jsem na to prostě lempl Když pominu fakt, že auto parkuju a nabíjím obvykle v garáži- párkrát jsem ho nechal stát venku před barákem zrovna teď jak byly ty mrazy. No a jak to funguje?
Prostě už před nabíjením ideálně nastavíš čas odjezdu. Na požadovaný čas se ti auto dobije a vytopí:)) Pokud zapomeneš, tak prostě na Appce na mobilu v autě zatopíš na požadovanou teplotu. Dráty v okně to normálně má, i výhřev zrcátek. Funguje všechno až překvapivě dobře, včetně topení. Za příplatek je k dispozici systém topení tepelným čerpadlem, což já nemám. Topení je tedy samozřejmě na úkor dojezdu, ale ten je stále cca 100km. Což je o dost míň než v létě, ale pořád dostačující na účel, pro který auto máme.
Hele vážně, ještě před 2 roky bych si než sednout do elektro auta odplivl a přešel na druhou stranu ulice, ale myslím že situace se začíná měnit a ty auta začínají být sakra použitelný.
Jo eště jednu věc. Musíme si uvědomit, že při zapnutí topení topí ihned, bez nutnosti zahřátí motoru, takže i rozmrznutí je rychlá záležitost. Vypozoroval jsem, že vytopení total studenýho auta před odjezdem bez připojené nabíječky, takže jen z baterek, je cca -10km na dojezdu. Mrazy co byly kol -6st apod znamenají cca -20 až -30km na dojezdu obecně, to prostě baterky nemají rády..
Já mám tepelné čerpadlo v i3 a co se týče topení, není to problém. Při teplotách pod nulou mizí cca 5 % dojezdu. Teď v zimě je reálný dojezd kolem 115 km, ale ujel při těchto teplotách i 138 km, ecorally. Dá se jet různě. Je to na řidiči.