Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW e60 na sněhu

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
TANN3R

Re: BMW e60 na sněhu

#61 Příspěvek od TANN3R »

Stepan1 píše:Ne, pokud mi jde o jízdu, dávám lepší pneu na předek, protože ten VEDE auto. K čemu je ti trakce, když neovládáš kam jedeš. I v tom přetáčivém smyku. Samozřejmě, pokud jsem šetřílek, dávám lepší gumy na hnanou nápravu. Ale pokud mi jde o jízdu, lepší gumy VŽDY dopředu. Ať už FWD, RWD, 4x4
Není pravda, tohle je jen zažitý mýtus. Zadní náprava má na jízdní stabilitu větší vliv, než přední. Čím větší rychlost, tím víc. A je úplně jedno, jestli je pohon fwd, rwd nebo 4x4. Dobrá stabilita zadní nápravy právě zamezí té nejistotě a rozevlátosti, co popisuje Pajk.
Klasická situace, lepší pneu v předu a horší v zadu - předek v zatáčce drží až do chvíle, kdy uletí zadek a auto jde ven bokem na překážku. Boční náraz je pro posádku fatální už v relativně nízkých rychlostech a následky jsou vždy mnohem horší než při čelním nárazu, kde je alespoň nějaká deformační zóna.
Naopak, když mám lepší pneu v zadu a horší v předu, auto mi za prvé nedovolí bez varování jet tak rychle, protože prostě cítím že předek nedrží a plave. Hlavně, když to přeženu s rychlostí, je výsledek nedotáčivý smyk, tzn. spíš čelní náraz.
Lepší pneu patří VŽDY dozadu.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od JaraX »

a to platí i když je to xdrive protože jinak vám to zničí rozvodovku :)
TANN3R

#63 Příspěvek od TANN3R »

Ještě sem chtěl dopsat, že to myslím v případě, že ten lepší pár pneu má třeba 7mm a horší 5mm, nebo 6 a 4.. Pokud má někdo na zimu 2mm vzorku, tak si je může s klidem dát kam chce :D
laik

#64 Příspěvek od laik »

Michal-E39 píše:
laik píše:...
Nejlepší je do smyku se vůbec nedostat ;)
...
Naopak, já se do smyku dostávám zcela cíleně a užívám si toho při každé příležitosti.
V tom u mě spočívá radost z jízdy a důvod, proč celý život jezdím jen zadohraby :-)
To bylo myšleno pro ty, kteří neví kam zatočit volantem ;) a u předohrabu, jinak já raději viz. můj poslední příspěvek poslední dva řádky.
Odpovědět