Není pravda, tohle je jen zažitý mýtus. Zadní náprava má na jízdní stabilitu větší vliv, než přední. Čím větší rychlost, tím víc. A je úplně jedno, jestli je pohon fwd, rwd nebo 4x4. Dobrá stabilita zadní nápravy právě zamezí té nejistotě a rozevlátosti, co popisuje Pajk.Stepan1 píše:Ne, pokud mi jde o jízdu, dávám lepší pneu na předek, protože ten VEDE auto. K čemu je ti trakce, když neovládáš kam jedeš. I v tom přetáčivém smyku. Samozřejmě, pokud jsem šetřílek, dávám lepší gumy na hnanou nápravu. Ale pokud mi jde o jízdu, lepší gumy VŽDY dopředu. Ať už FWD, RWD, 4x4
Klasická situace, lepší pneu v předu a horší v zadu - předek v zatáčce drží až do chvíle, kdy uletí zadek a auto jde ven bokem na překážku. Boční náraz je pro posádku fatální už v relativně nízkých rychlostech a následky jsou vždy mnohem horší než při čelním nárazu, kde je alespoň nějaká deformační zóna.
Naopak, když mám lepší pneu v zadu a horší v předu, auto mi za prvé nedovolí bez varování jet tak rychle, protože prostě cítím že předek nedrží a plave. Hlavně, když to přeženu s rychlostí, je výsledek nedotáčivý smyk, tzn. spíš čelní náraz.
Lepší pneu patří VŽDY dozadu.