Zase uplynula nějaká doba.. Opravdu se mi nechce věřit, že bych byl jediný, kdo E85 používá tady na bmwklubu. V podstatě to vypadá, že si tady píšu takový svůj deníček, ale dejme tomu.
Od posledního seřizování jednotky jsem najezdil několik nádrží (tipuju kolem 2000km) a spotřeba opravdu začla klesat. Minulý rok jsem měl touhle dobou průměr 10l, letos na směs Natural 95 : E85 v poměru 1 : 2 jsem měl 11,8l ale s tím, že za poslední 3 tankování jsem měl průměr 11,3; 11,1; 10,8.
Zkoušel jsem měnit poměr paliva ve prospěch E85, ale za to jsem byl odměněn rozsvícením kontrolky emisí (chudá směs). Takže jsem znovu nechal upravit (podruhé) směšovací poměr. Teď mám najeto kolem 200km, v nádrži je necelých 10l Naturalu, zbytek E85 (tedy 1:5) a nic nesvítí, motor běží OK. Uvidíme.
Dozvěděl jsem se také pár zajímavých info, které jsem se měl dozvědět dříve

Možná jsem to i tolik nevnímal, ale vše se teď ukazuje jako docela logické.
Systém od bmwlux (a věřím, že i jiné...) funguje tak, že přídavná řídící jednotka upravuje signál z hlavní řídící jednotky. Je to taková smyčka, která neustále upravuje program, podle kterého běží motor. Trvá tedy stovky (až tisíce) km, než se motor začne chovat odpovídajícím způsobem. Počáteční nárůst spotřeby by měl klesat s tím, jak si řídící jednotka zvyká na jiné palivo. Že to tak je, mohu potvrdit.
Nastavení směšovacího poměru tak, že se kontrolka emisí nerozsvítí během prvních nádrží by znamenalo, že je asi moc velký a směs je příliš bohatá. Nastavení správného poměru je tedy evidentně poměrně časově a kilometrově náročný proces. Z toho plynou nutné opakované návštěvy servisu.. Vlastní auto si v bmwlux údajně nastavili tak, že žere stejně E85 jako N95.
Docela by mě zajímalo, jestli stejně fungují i ostatní jednotky na E85. Vzhledem k tomu, že existují firmy, které za váma přijedou domů a za 2h jednotku namontují, mi není jasné, jak můžou nastavit správný směšovací poměr. A taky by mě zajímalo, jak bude jejich práce vypadat. U mě v motoru v podstatě jednotku ani nenajdete
Takže uvidíme co dál, psát o spotřebě dřív jak za 1500km asi nemá smysl.. Já teď budu zkoušet mít Naturalu v nádrži co nejmíň, max. 10l.
Jinak:
startování: Parkuju v garáži, kde je min. 8C.. Takže úplně v pohodě. Při denním ježdění mi motor nikdy úplně nevychladne. Přesto jsem několikrát startoval úplně studený motor při teplotách pod 0C (na horách). Startuje úplně normálně. Stejně jako na benzín. Jediný problém je, že po přidání plynu se auto zakuckává a myslím, že by třeba úplně studené do kopce nevyjelo. Nevím. Každopádně po chvíli už to je OK. Lihu se nelíbí studené stěny válců.. toť vše.
projev motoru: Když mi svítila kontrolka emisí na začátku, motor občas neběžel na volnoběh tak hladce, jako na benzín. Když mi svítila kontrolka v poslední době, byl projev lepší. Pokud by benzín byl 100 bodů, dal bych nyní 90-95, dokážu si představit, že chod bude úplně stejný. Za jízdy na zvuku nepoznám vůbec nic. Ve Světě Motorů psali, že Mondeo FFV je na E85 v určitých rychlostech hlučnější.. To u mě určitě neplatí.
výkon: Ha...

Můžu říct, že po posledním seřízení a zvýšení podílu etanolu v nádrži.. Jede auto jako svi*ě

Před tím mi to přišlo jako takový lepší pocit z reakce motoru.. Teď to platí tuplem. Reakce na plyn ostřejší, výkon v otáčkách působivý. V nižších otáčkách to určitě nebude horší než na natural.. Když si vzpomenu na dvanáctilitrovou (či vyšší při ježdění po městě) spotřebu u pumpy.. V okamžiku sešlápnutí plynu bych to autu snad i odpustil

No uvidíme, jestli se to po nějaké době neupraví..
úspora za palivo: Hm... těžko soudit, uvidíme, jaká bude spotřeba po několika nádržích. Podle posledních údajů se však cena za 1km pohybovala kolem
3,15 Kč. Pokud bych tankoval prémiová 100 okt. paliva jako dřív, měl bych při 10l spotřebě cenu za 1km kolem
3,75 Kč.
Pokud bych docílil toho, že by mi auto jezdil na čistý E85 a spotřeba by se pohybovala kolem 11l, byla by cena 2,86Kč za km, v případě 12l spotřeby 3,12Kč. Takže uvidíme
Hezké mezisvátky..