Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Sjeté pneu- rada

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
3KILL

#1 Příspěvek od 3KILL »

Čaute, potřeboval bych poradit. Po loňském létě jsem si všimnul, že mám šíleně sjeté pneu- sjeté jsou ale jen zadní a pouze na vnitřní straně-navíc jedna více než druhá. Viz foto.

První fotka jsou všechny 4, nahoře jsou ty sjeté,co byly vzadu. Druhá fotka ta horší, z těch dvou sjetých. Třetí fotka, ty co byly ve předu a podle mě jsou ještě ok.

1) Před týdnem jsem přezul, ty sjeté dal do předu. Předpokládám, že bych měl co nejdříve koupit nové,že?
2) Jaký máte názor na to, koupit jen dvě?- ty co mám teď ve předu, mi přijdou ještě ve slušném stavu.
3) Jak velký je rozdíl mezi čínskou značkou a nějakou značkovou pneu? Rozdíl v ceně je dvojnásobný. Ty co tam mám teď jsou Wanli- od předchozího majitele a nemám s nimi problém. (Boural jsem na mokru a od té doby jezdím hodně opatrně a pod limitem- jak tím mým, tak těch gum. Co si o tom myslíte?
4) Proč jsou sjeté jen ty co byly loni v létě vzadu a proč jen zevnitř? Vyřeší to geometrie?

Děkuji za odpovědi. Omlouvám se za hloupé otázky, ale jsem amatér.
Přílohy
IMG_20140412_131037.jpg
IMG_20140412_131037.jpg (63.89 KiB) Zobrazeno 580 x
IMG_20140412_131021.jpg
IMG_20140412_131021.jpg (104.9 KiB) Zobrazeno 580 x
IMG_20140412_131009.jpg
IMG_20140412_131009.jpg (175.82 KiB) Zobrazeno 580 x
mi00wa

#2 Příspěvek od mi00wa »

vypadá to na vyšší sbíhavost kol zadní náprava. Zkus prvně geometrií hlavně ať ti dají protokol.
P.S nejezdíš jak blázen že ne ?
kadli

#3 Příspěvek od kadli »

No spis nez zbihavos, tak rozbihovast. Kamo, ty pryze uz jsi mel davno vyhodit :-) nemas vzadu moc unavena pera?
miloshm
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od miloshm »

Podobně vypadala jedna moje zadní pneu, když jsem měl v háji nivo. Máš tlumiče OK?
3KILL

#5 Příspěvek od 3KILL »

Děkuji za odpovědi. Trošku mi volant táhne doleva- takže určo chci na geometrii-a doufám, že to je jen tím (k čemu protokol? jako důkaz, že ji udělali a ať vidím stav před?)
Jaké pryže, co je nivo? Neukamenujte mě prosím:)
Jak poznám, že jsou špatné tlumiče nebo unavené péra? Když jsem přezouval, tak na pohled vypadly ok. Při jízdě nic moc necítím/neslyším.

Jak blázen si myslím, že nejezdím. Do zatáček se po bouračce rychleji bojím-obzvláště na mokru. Rovinka/sucho do práce 120-140.

Co ty další otázky? Čína ano/ne? 2 nové, nebo rovnou 4?
Mateo

#6 Příspěvek od Mateo »

Cine bych se urcite vyhnul ja s nima mam negativni zkusenosti. Co se tyce nakupu pokud jsou dve OK tak bych koupil pouze 2 nove.
shadou
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od shadou »

takhle se dá radit do nekonečna a přitom ti neporadí nikdo nic.
Sjetá vnitřní hrana je od špatné geometrie. To je jednoduché
To složité je zjistit proč je geometrie špatná!
Následek první-Kola jdou do A (horní část kola jde víc dovnitř)
příčina- snížení auta, prasklé péra, vůle na ramenech, některý čep,stabilizátor a jeho uložení, Ložiska-náboj KO, nevhodná šíře nebo rozměr pneu,......

Následek druhý - špatná sbíhavost /rozbíhavost
Ramena,uložení,.... no je toho hodně

geometrie má smysl jen tehdy pokud je náprava ne slušném stavu. Nech si auto jen změřit bez seřízení a prohlédněte nápravu. Pak se rozhodneš co dál

Obrázek
BMW je vždy srdeční záležitost -takovej velkej kardiostimulátor !

Obrázek
Jendix
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jendix »

Měl jsem to podobný, měnil jsem kopletně vnitntřní i vnější silentbloky na tom hliníkovým Hčku - č.14. Pokud ti to vrže při propružení, je to dílem č. 4, tam bych asi začal.
RomanM3

#9 Příspěvek od RomanM3 »

přesně tak - tohle je určitě špatnou geometrií. pozor na solidni servis s tou geoškou až to budeš nechávat seřídit. mi to chlapci loni dost sprasili. praskl jim jeden excentr vzadu (což se může stát) který jsem musel objednat v bmw a čekal na něj měsíc. bohužel mezitím jsem musel jezdit a chlapci nastavili velmi špatně sbíhavost na přední nápravě. po tom měsící vypadaly moje přední gumy obě jako ta tvoje jedna zadní - sjeté do plátna. a být tebou určitě bych na tom nejezdil a přezul ty dvě co máš vnitřkem sjeté.
zajed s tím na solidní geošku. tam než začnou cokoli dělat, měli by to prohlídnout, jestli je všecko ok, jestli nejsou někde vůle. pak to nemá smysl seřizovat. a klidně ať to zkusí seřídit. může se ale stát že to uplně do roviny dát nepujde. pak bude otázkou proč. bud je auto bourane a špatně opravene, nebo jsou jen některé uložení unavené a prostě to už seřídit do správných hodnot nepujde.
pozor na takové šikuly co jedno kolo seřídí tak druhe onak, třetí čtvrté zase jinak že ve výsledku jim jizdni osa vyjde ale každé kolo je jinak sbíhavé a tudíž pak to auto žere gumy.
nebo máš kaput nivo - vzduchové pérování na zadní nápravě (misto pružin jsou tam vzduchové měchy), nebo jen unavené pružiny a zadek ti dřepí dole. to způsobí špatný odklon. ale víc než odklon sežere rychle gumy špatná sbíhavost, což pokud ti auto táhne do strany tak je bud kastle jak rohlik, nebo je to právě špatná sbíhavost.
co se týče čínských pneu - byl bych opatrný. některé jsou třeba na vodě hodně zrádné, ale pokud už máš nějakou značku a model vyzkoušený a jsi spokojený, tak je to tvoje volba myslím si...
Teddy

#10 Příspěvek od Teddy »

Měl jsem všechno OK. Pak jsem dělal nová ramena na předku a následně geometrii. Během 2 tis. km vnitřní strana zadních gum sjetá tak, že mi to po dálnici bouchlo.
Reklamoval jsem to. Jednání, jak s prasatama. Přeměřili to a prej mam luxusní geometrii. Tak jsem to doma srovnal na provázky a na oko. Předek byl na 17 disku o 4mm rozbíhavej a zadek o 3. Od tý doby je to OK už asi 15 tis.
Teď jsem to kontroloval laserem a ještě by chtěl předek dorovnat. Ale říkal jsem si, že do toho nejdřív naložim závaží podle doporučení. Pak to srovnam.

Takže začni geometrií. Hlavně bacha na to kam s tim pojedeš. Abys nedopadl, jako já. Stálo mě to 4x téměř nový Dunlop. Byl jsem teda trochu rád, že jsem se jich zbavil, ale to je jinej příběh.

Jinak k tý číně... Já už točim čtvrtou sadu goodride (na bawu první) a naprostá spokojenost. Samo na Bridgestone to nemá, ale lepší, než řada jiných "značkových". a za ty prachy jsou milionový.
Jendix
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jendix »

Než vyhodit peníze za zbytečnou geometrii, zajel bych spíš nejdřív někam na technickou nebo někam kde dokážou s kolama zahejbat a viději vůle. Nevim kolik máš najeto, ale spíš bych to viděl na opotřebení než na jen rozhozenou geometrii.

Jinak co se gum týče, ted na zimu jsem koupil uniroyal a spokojenost, ale taky ta guma byla docela dobrá v testu. Na to bych asi při výběru koupil jako první.
Kukace

#12 Příspěvek od Kukace »

Ja osobne ciny uz nikdy,mel sem zimaky Westlake a pri 90-110 km vybrovaly celym autem byl sem nekolikrat na prevazeni a prej dobry i v ruznych servisech.Reklamoval sem je-neuznaly.Jakmile sem prezul na letni Barumky (oproti nim skvost) tak problemy hnedka prestaly,vsechno na jednech diskach.Nehlede na strasny jizdni vlastnosti na mokru a snehu,bylo to ohubu "trochu" pridat plyn na mokru.
Perunwit

#13 Příspěvek od Perunwit »

Přesně jak píše Jendix, zajel bych s tím na STK, nechal je to pořádně prolámat a technik už ti řekne, kde co má vůle apod. To je asi nejlevnější začátek s největší vypovídací hodnotou.

Jinak napiš sem, jestli má auto origo podvozek, nebo něco sníženého třeba kratší pružiny, než origo, rozšiřovací podložky apod.

Co se týče gum, tak cit mi říká, že na zimu číny nikdy, na léto, kor pokud nejsem jezdec z povolání, bych se asi nějakým, které už někdo má, nebránil...
RomanM3

#14 Příspěvek od RomanM3 »

Já taky myslel když už číny, tak na léto. kdysi jsem zkusil nexeny. nebylo to až tak špatné. na vodě ale opatrněji. na zimu na e39 je potřeba solidní gumy, jinak se s tím nedá jezdit.
k tomu stk - když jsem koupil svoji e39 chtěl jsem hned při přepisu aby mi technik preklepal zadní nápravu a dočkal se odpovědi, že to udělat nemůže, že tam nemá tu klepačku kam opřít a pak se na to ještě koukal a říkal, že kdyby to zkusil, tak by mi moh utrhnout siláče co drží nápravu. nevím, co je na tom pravdy, ale takhle mi to řekl. možná se mu jen nechtělo...
3KILL

#15 Příspěvek od 3KILL »

Dík za všechny rady, gumy a geometrie šla na chvíli na vedlejší kolej, řešil jsem uvařený motor :cry:

Nechal jsem udělat geometrii, samozřejmě byla špatná (měl jsem jí udělat hned po té bouračce na zadek- tehdy mě to nenapadlo). Teď je to ok, sjíždění bylo tedy snad tím. Jedno zadní šlo srovnat dokonale do roviny, druhé téměř dokonale- tak uvidíme.
Tlumiče jsou ok, péra taky, náprava ok, auto snížené není, vůle na ramenech taky žádná, čepy, ložiska, vše ok- auto je skoro jak nové :lol:

Gumy jsem koupil jen dvě a rozhodl se na léto opět pro čínu.
Stávající letní byly tyhle: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Wanli/S1063.htm
Teď jsem koupil tyhle:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodride/SV308.htm
tenhle model od Goodride je v recenzích strašně vychvalovaný a srovnávaný i s klas. značkama-tak jsem zvědav :P

Tuhle stránku doporučuju- http://www.tyrereviews.co.uk najdete tam každou gumu, včetně recenzí a zprůměrovaného hodnocení přímo od řidičů. Při nákupu číny mi to hodně pomohlo k srovnání.
Odpovědět