Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

pískání e39 540iat

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
RomanM3

#1 Příspěvek od RomanM3 »

ahoj
řeším takový dost zvláštní problém na e39 540iat 05 1998. občas se za jízdy stane, že najednou začne v autě něco pískat. těžko se zevnitř dá určit odkud to jde. je to takový pískavý zvuk jako by se dřela třeba pneu o podběh nebo tak něco. není to závislé od otáček motoru, nýbrž čistě od rychlosti otáčení kol, čili vozidla. stává se to snad na všechny kvalty automatu - zkoušel jsem řadit manuálně když se to objevilo.
ted jsem měnil olej filtr v automatu, nepomohlo - budu ale měnit ještě jednou, protože tam bylo strašně bordelu na muj vkus.
měnil jsem olej v difu, taky bez uspechu.
na zadní nápravě jsou kola do A - hodlám řešit v nejbližších dnech. může to být tím? že by siláče byly třeba volné a nějak se to hnulo třeba a tím začal pískat třeba homokin poloosy nebo tak něco?
sranda je, že když to začne dělat, tak když zastavím tak to přestane - těsně před tím, než uplně zastavim v uplně minimální rychlosti to přestane. takže se opravdu těžko určuje odkud to jde.
objeví se to většinou po přejetí nějaké nerovnosti v pravotočivě zatáčce, ale zdaleka ne vždy. prostě jen občas a náhodně. někdy třeba i po přejetí rovně přes koleje nebo retarder.
neporadíte prosím někdo na co ještě kouknout - jsem už z toho celkem bezradný.
podle mě to musí být bud převodovka nebo cokoliv za ní, protože se to odvíjí od rychlosti otáčení kol. na otáčkách motoru to není závislé.
kardan jsem prohlídnul - středové uložení se zdá ok, hurdy se zdá ok. výstup z převodovky jsem nic nenašel - jen možná malinká vůle dopředu dozadu - nevím na kolik je to normální. homokin na vstupu do diferu má malinko vůli takže při zařazeni kvaltu si někdy cinkne. na poloosách jsem nic nenašel. na nápravě nic nebouchá, nevrže,žádné vibrace za jízdy, jen odklony nejdou doseřídit do hodnot jak mají být - toto se chystám řešit v příštím týdnu a dál, pak geo a uvidíme jestli to nezmizí.
nemůže to dělat třeba homokin polosy, ložisko?
fakt už nevím, poraďte cokoliv co vás napadne, třebas na něco příjdem
díky
Vesa88

#2 Příspěvek od Vesa88 »

zkus kdyz to piska otevrit vicko od oleje :)
RomanM3

#3 Příspěvek od RomanM3 »

dělá to pouze za jízdy - jakl zastavím, přestane to...za jízdy otevřít víčko oleje neumím. membránu jsem měnil před pár měsícema - určitě to není víc jak rok. navíc, být to do motoru, nebo čehokoliv na něm nastrojeném, čekal bych že ten zvuk bude měnit tón podle otáček motoru - jenže on mění tón podle rychlosti otáčení kol a jak zastavím - těsně před tím než to uplně zabrzdím, tak přestane...
nebo to může mít něco i tak s membránou nebo odvětráním motoru???
moc díky
jerrykx

#4 Příspěvek od jerrykx »

Co něco ohledně brzd? Ruční brzda? (pakny, lanko, prasklá pružinka..) Když otevřeš okna neslyšíš z který strany? Co projet kolem někoho aby si to poslechl a určil přesněji místo výskytu?
RomanM3

#5 Příspěvek od RomanM3 »

ruční brzdu jsem už taky řešil na xkrát. "měla" by ted být ok, jen je schválně povolená aby ani náhodou nemohle škrtat o buben. tím neříkám, že si občas škrtnout nemůže. vůbec ji ale nepoužívám. ono jde o to, že to nepíská pořád ale jen občas někdy, náhodně. ale už jsem taky dumal nad tím ža vytipuju místo kde to dělává a tam někoho postavím a´t poslouchá když se to stane ze které strany odkud to jde....
ale ok, ručka by mohla dělat paseku, tak při tom jak budu dělat ramena a siláče zadní nápravy tak ji určitě prohlídnu, nebo ji zkusím na nějaký čas demontovat - stejně ji nepoužívám a uvidíme jestli se to projeví
ThomasOFP

#6 Příspěvek od ThomasOFP »

hele mě cinká taková ta kovová sponka co drží brzdovou destičku ve třmenu, zkus do těch třmenů párkrát bouchnout jestli se to ozve. Díl č. 34211163399
WizarDEAD

#7 Příspěvek od WizarDEAD »

Jak ti muze cinkat sponka v trmenu? Pokud je na ty brzde vsechno spravne, tak by mela tahnout a celkem dost - vyndej ji a priohni ve sveraku, aby ti nevypadla..
(teda pokud myslis tu mezi trmenem a nosicem trmenu)
RomanM3

#8 Příspěvek od RomanM3 »

tak každým dnem dorazí komplet sada ramen na zadní nápravu a sada pružin pro ruční brzdu.
jinak jsem na dvakrát vyměnil olej v převodovce včetně filtru, nicméně pískání neustalo.
až bude zadní náprava v cajku, dám vědět jestli to pomohlo
Perunwit

#9 Příspěvek od Perunwit »

asi blbost, ale mě auto pískalo v pravotočivé zatáčce, když mi kdysi neodbržďovala pravá brzda. Měl jsem porušenou prachovku a bordel se dostal na píst a ten pak dřel.
jinak netušim, ale asi nejlepší by bylo kdybys nahrál video na YTB a hodil to sem. Vezmi si spolujezdce a ať jde vedle tebe a zkusí zjistit, kde to píská, jestli to dělá i při malých rychlostech, nebo ho nalož do kufru a zkus se s ním projet...
RomanM3

#10 Příspěvek od RomanM3 »

no ono je nejvíc problém, že to nedělá pořád...jen někdy, obvyle vy nižších otáčkách, rychlostech - na dálnici se mi to prostě ještě nestalo, anebo už je to tak vysoký tón, že to není slyšet, protože čím rychleji člověk jede, tím vyšší tón to dělá.
a tím, že to nedělá vždy je dost problém natočit to. taky mě to už mockrát napadlo. a když to začne tak je to tak nepříjemné, že taky koukám vždycky co nejrychleji zastavit, natož hledat telefon a natáčet ten zvuk...
taky jsem ještě zkusil za jízdy když to začalo pískat vyřadit z D na N, jestli to nepřestane...a nepřestalo, dokud jsem nezastavil. prostě klasika - těsně před tím než jsem dobrzdil to přestalo a tón se měnil podle toho jak jsem spomaloval, prošlápnout plyn nepomáhá - tón se nezmění, proto soudím že to musí být něco na zadní nápravě, difer, kardan nebo výstupní hřídel z převodovky ještě se točí podle zadních kol.
na přední nápravě to podle mě nemá co způsobovat takový zvuk, ikdyž možné už je asi všecko.
no...ramena na zadek už jsou doma, tak o víkendu se do toho asi pustím. snad mi mezitím dorazí i ty pružiny na rukáv...
RomanM3

#11 Příspěvek od RomanM3 »

tak chlapi díky všem, co se mi snažili poradit.
vypadá to, že je problém vyřešen
vyměnil jsem komplet 12-ti dílnou sadu na zadní nápravě.
napřed jsem myslel že budu řešit jen pár siláčů. jelikož se mi ale nedařilo zjistit ty správné siláče a jestli budou pasovat, zdravě jsem se naštval a objednal komplet sadu.
při její výměně došlo i na to, že jsem musel vypusti měchy niva. to jsem dosud nikdy nedělal. jakmile jsem toto proved, byl jsem okamžitě doma. na pravé straně vůle v čepu v těhlici - solidní. na levé straně vůle v tom samém kuláči jako prase a i velké rameno nahoře kuláč vytlučený.
všecko tedy vyměněo, nová geo ted už teda vše krásně v zelených číslech a najeto od té doby cca 200km a ještě si to ani nepísklo.jakože před tím už se to chovalo tak, že to pískalo tak co 10km. nejvíc se mi povedlo ujet cca 100km, ale pak si to zase písklo třeba 4x po sobě
samozřejmě že vůle na nápraě jsem kontroloval xkrát a dokonce jsem to měl ve třech různých servisech nezávisle na sobě a ani jeden z mechaniků nepoznal že jsou čepy kaput. a to čistě proto, že dokud jsou měchy natlakované ikdyž je auto zvednuté, tak ty měchy působí takovou silou že se vůle rukou nebo pajcrem jen tak neprojeví.
zajímavé je, že ani na hrbolatých českých cestách se to neprojevovalo nijak zvláštním boucháním. jen asi po přejetí té správné nerovnosti se vlivem masivní vůle dostalo kolo do nějaké nevhodné polohy a bud pískalo ložisko, nebo možná přímo drhla guma o podběh - ale na podběhu nejsou žádné stopy ani na pneu.
no ten způsob projevu je trochu zvláštní, nicméně věřím tomu, že je vyřešeno
jinak výěnu jsem si dělal sám doma v garáži. jde to, ale výměna těch kuláčů v těhlici je dost oser. tímto bych chtěl poděkovat Jendixovi za návod na stahovák - stejně však došlo na hrubé násilí, vrtačky, pily sekáče. jinak to prostě nešlo ven. ale zase nový pak šel díky tomu stahováku (třetí generace - dva jsem roztrhal než jsem do vzdal a přešel k sice pomalé ale efektivnější metodě vykuchání kuláč, jeho rozřezání a vysekání ven) krásně dovnitř
RomanM3

#12 Příspěvek od RomanM3 »

tak po nájezdu cca 360km pískám zas :evil:
už nevím čím by to mohlo být. pískání je nyní trochu méně intenzivní, ale jednoznačně je to pořád to samé.
je to zvuk, jakoby se pneu drhla o plastový podběh. v podběhách jsem ale žádnou stopu po kontaktu s pneu nenašel.
mám podezření na:
siláče na těch velkých H ramenech - to jsou jediné siláče co jsem nevyměnil. nevíte někdo kde to sehnat na e39 54Oiat? na e61 to sehnat jde, ale na e39?
dále by to mohly dělat ty veliké 4 siláče co drží celou nápravu
pak cokoli na poloosách, případně ložiska.
jinak už mě fakt nic nenapadá.
jestli kohokoliv z vás něco napadá, sem s tím. já už jsem bezradnej...asi si vemu lano a pujdu se zastřelit do rybníka...
díky
ps: jak se ten zvuk znova vyskytne, zkusím to natočit
ARMAN

#13 Příspěvek od ARMAN »

bez videa se zvuk těžko nepozna ale doporučuji pořadně se podivat se na kola(sundat z auta) jestli nemaš prdly paprsek nebo samotny disk, hledal jsem u sebe snad přes půl roku co to může byt, nejdřiv to znělo takhle ale jen občas https://www.youtube.com/watch?v=JzWfhEUlbf0 pak to bylo čim dal horši a nakonec jsem pod MĚSICICH hledani a vyptavani se všech a všude(e30.cz, tady, stovek lidi na bimmerforumu) a po tom co několik lidi se na to divalo(sundani kola, kompletni rozebrani všeho co se hejbe na napravě pak taky vyměna ložiska) jsem čistě ze zoufalstvi otočil kolo a našel toto https://www.youtube.com/watch?v=V1O5Mxh0ijg jelikož sekery z vnějši strany maji kryty tak to nebylo vidět a nikoho v životě ne napadlo se tam ani podivat lol :roll:
ARMAN

#14 Příspěvek od ARMAN »

RomanM3 píše:...
jestli kohokoliv z vás něco napadá, sem s tím. já už jsem bezradnej...asi si vemu lano a pujdu se zastřelit do rybníka...

Obrázek
RomanM3

#15 Příspěvek od RomanM3 »

video zvuk už mám...musím zkusit jestli je tam vubec co slyšet....
jinak s těma sekerama jsi měl tedy kliku! jestli jsem dobře viděl tak 4 z 5ti byly prasklé...ani nedomýšlet co by se stalo kdyby to ulítlo....
ještě jeden poznatek, zatím těžko řící jak a zda vubec souvisí...dneska cestou domu se to opět projevilo a to docela ve značné míře - začalo to pískat, zastavil jsem, rozjel se zase to začalo po pár metrech pískat a tak pořád dokola. dojel jsem domu - bylo to možná tak dva kiláky a doma byly přední gumy celkem dost ohřáté - byly teplejší než zadní rozhodně. takže je ještě možná něco špatně v předu 8O
no už moc nevím...zkontroluju to video a zvuk a zkusím to někam upnout pokud to k něčemu bude
Honzek525

#16 Příspěvek od Honzek525 »

Možná hloupost, ale to dělá mě, zkus, když Ti to začne pískat, uplně stáhnout otáčky ventilátoru na nulu a tím pádem ho vypnout. Mě to dělá, je to takovej vysokofrekvenční zvuk, píská to jen občas a hlavně, když má danou klimu na "AUTO" a mám zavřený středový výdechy. U předchozí e39 mi to dělalo zase jenom v zatáčce (ventilátor topení). Možná to tím vůbec nebude, ale zprvu jsem taky hledal problém v automatu, až jsem náhodou přišel na tohle. Hodně zdaru v hledání problému.
RomanM3

#17 Příspěvek od RomanM3 »

že by ventilátor pískal tak hlasitě a v závislosti na rychlosti jízdy...nevim nevim...hele ale za zkoušku nic nedám, takže zkusím. dík moc za tip :wink:
RomanM3

#18 Příspěvek od RomanM3 »

tak jsem se konečně dostal k těm videím...je to točené za jízdy a je tam opravdu moc ruchů kolem tak to není ani dobře slyšet, ale je to tam.
video 1:
https://www.youtube.com/watch?v=f5gbUla ... e=youtu.be
je to tam slyšet dost od začátku a jak zastavuju tak to zesiluje. uplně ale ani nezastavím a přestane to a pak se rozjedu a je klid. od toho místa kde jsem to točil to mám domu asi 1km během kterého to udělalo ještě dvakrát, ale to už jsem netočil
video 2:
https://www.youtube.com/watch?v=ZWPbd8g ... e=youtu.be
nejvíc je to slyšet kolem 55s, pak v 1:20 to pípnutí BC je, že jsem zkusil za jízdy lehce přitáhnout ručku, pak kolem 1:35 zastavuji - tam je to slyšet nejvíc....zbytek videa už to nepíská - nechal jsem to jen točit, kdyby to znova udělalo
ještě to ARMAN:
ty popraskané kola jsem ještě nekontroloval, ale myslím si že tím to nebude - dělá mi to totiž i na zimních 16 i na letních 18. obojí jsou jiný rozměr pneu, jiný model kola....no prostě to vidím dost málo pravděpodobné....no ale pro jistotu to pořádně okouknu - alespoň ty zmáky co jsou ted jen v garáži...
mám z toho docela strach...může to být cokoliv od náprav, ložiska, brzdy, kardan, převodovka...jsem bezradný
díky chlapi za každý tip :wink:
OndraBMW535i

#19 Příspěvek od OndraBMW535i »

zkus to dat na hever, jestli to udela zadni naprava, jestli ne, tak pohledej vepředu. Me kdysi dělalo skripani na 535 ty ochrane stity na kotoucich, ale zvuk s tvojim moc nesedi, taky když jsem mel malo oleje v automatu, tak to mělo podobny zvuk, ale to asi není tvůj pripad. Je to jak lozisko v kole nebo hardy spojka a nebo jenom drzak vyfuku, kazdopadne az to vyresis, tak to sem nahod :-))
RomanM3

#20 Příspěvek od RomanM3 »

toš na heveru nevím jestli to udělá....protože to někdy ujedu přes sto kiláků a nic a pka během deseti to udělá pětkrát....takže když to na heveru nic nebude dělat, tak to ještě nic neznamená. ale zase kdyby se to projevilo, tak je aspon jisté že to jde od zadní nápravy, nebo převod difer apod...
jinak ten výfuk mě už taky napdnul...nějaký dobrák přede mnou totiž udělal ze čtyřdílného výfuku dvoudílný...ale nevím kde by ten zvuk mohl vziknout...
málo oleje v převodu by být nemělo - ted jsem olej na dvakrát měnil a mezi výměnama to dělalo taky. to by muselo fest chcát někde aby už ho tam bylo málo.
co mě ještě napadlo, že za studena to snad nikdy nudělalo...dycky to aspoň 5-10km trvalo než to udělalo poprvé.
musím se na to ještě po milion páté pořádně pokoukat, zkontrolovat všecko kolem náprav, brzd, ručky, poloos, ložisek, štítů brzd apod...to přece není možné že na to nepříjdu....
bohužel ted nějak vubec nemám čas to řešit...tak auto stojí doma a tiše čeká na další operaci
Odpovědět