Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

aux ventilator - ventilator klimatizace

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od mika_hakkinen »

Ahoj,
mám e39 530d rv. 2002 touring. Resim problem v prednim elektrickym ventilatorem. Diagnostika rika, ze je vadny. Kvuli tomu nezapnu klimatizaci. Toto auto je uz po faceliftu, tady tento ventilator je jiz rizen pomoci PWM (frekvenci) Zatim nemuzu sehnat jinej ventilator. Novy je moc drahy. Nevite v cem by mohl byt problem? Nezkousel nekdo opravovat tu elektroniku v tom ventilatoru?
Diky
Holly Moderátor
Moderátor

#2 Příspěvek od Holly Moderátor »

Zkoušelo to mnoho lidí, teď si nejsem jist, zda je řídicí elektronika na ventilátoru nebo přímo v řídící jednotce auta. Z toho, co píšeš, předpoládám, že jsi ji našel přímo na ventilátoru.

Návod je jednoduchý, provedení je podstatně složitější, ale ne nemožné. Musíš jednotku vyndat ven, vypreparovat řídící jednotku (obyčejný tišťák s pár komponentami) z toho vytvrzeného silikonu, kterým je zalitá a propájet vyhřáté kontakty nebo zničené součástky (nejčastěji bývají zničené tranzistory) odpájet a nahradit novými... Co ti budu říkat, práce naprd. Ale jestli máš dosta trpělivosti a volné odpoledne, tak s chutí do toho, víc zničit než to zničené je už to zničit nemůžeš :wink: Ten silikon se musí rozpájet, doporučuji vzít trafopájku a postupně opatrně odstraňovat, případně si ještě pomoct zalamovacím nožem a obříznout to kolem dokola...

Až to budeš mít, velmi pečlivě to vše vysušit a zase něčím zatavit (vhodnou náhradou v tomto případě bývají tavné pistole, ale ta vlhkost... Nejlépe vyřezat krycí desku z ABS plastu, přiklopit, kolem dokola zasilikonovat, nechat řádně zaschnout a pak zalepit těmi tavnými tyčinkami a na první pohled to bude skoro jako OEM. Úspěch není zaručen, ale šance je, pokud jsi šikovný, je i celkem vysoká :) 8) :wink:
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mika_hakkinen »

Super diky za odpoved, asi se do toho pustim ve stredu. Jen doufam, ze deska nebude zkorodovana, ze nic nepujde opravit. Fotky hodim
Holly Moderátor
Moderátor

#4 Příspěvek od Holly Moderátor »

Ne, tam bávý opravdu nejčastěji spálený jeden z těch tranzistorů...

http://www.e46.bmwklub.cz/download/file ... &mode=view

Takhle nějak to vypadá, sice je to obrázek ze sahary na e46, ale princip je stejnej a ona je taky řízená PWM... 8) :wink:
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mika_hakkinen »

A nahodou nevite, jak DDE jednotka zjisti ze je ventilator nefunguje. DDE jednotka motoru generuje PWM sinal, nebo tam je nejaky komunikacni protokol. Podle schemat WDS neni tam nic z ceho by to jednotka DDE mohla zjistit.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mika_hakkinen »

DDE je u nafty, DME je u benzinu.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mika_hakkinen »

uz jsem to nasel u polskych soudruhu. Je tam protokol mezi DDE a ventilatorem. Kdyby to nekoho zajimalo tak zde:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2333606.html
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od mika_hakkinen »

hmm, tak jsem to dnes rozdelal a zjistil pricinu. Chybou je ze zadni klinikovy kryt se prodrel, tudiz se spodni cast plosneho spoje nicim nezakryla. A vsechen bordel jsem tam. Sul to dorazila a znicila. Pritom horni cast plosneho spoje je kryta 1cm vrstvou silikonoveho potahu. Celkove to maji blbe udelane. Jako kdyby zamerne to udelali, tak aby to vydrzelo pouze 10let a ne celou zivotnost auta.
Zitra zkusim tu desku nahrat a propajet a treba se to chytne.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mika_hakkinen »

Ha, dnes jsem opet badal, ale pouze ze zvedavosti. Pres noc jsem mel desku namocenou v nitroredidle. Pekne se deska odmocila. Ta rez opadala. Deska vypada dobre.
1. zmeril jsem vykone tranzistory, vsechny OK
2. meril jsem vynuti na statoru, taky v pohode.
3. vymenil jsem spojovaci pasky mezi deskou a statorem. Zde je chyba. Proste ten oxid medi, dokoncil zkazu. Zitra vymenim dalsi spojovaci pasky.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mika_hakkinen »

Prvni obrazek je pohled na telo ventilatoru, tj rotor a stator. Ono to nejde moc videt, toto je jiz po ocisteni. Ve zlutem kruhu je pohled na jakousi spojovaci clanek mezi ridici elektrnikou a vodici buzeni statoru. To jsou takove medene svorne spojky, kde to z jedne strany upina vodic a z druhe strany se zasouvaji piny z ridici elektroniky, tj na druhem obrazku vybarvene cervene. A tento spojovaci clanek jiz svoji praci vzdal, oxid medi uplne rozleptal med. Tyto spojovaci prvky si budu muset nejak vyrobit.

Na druhem obrazku je ridici deska ventilatoru. Je tam 10 pinu, ktere se zasouvaji do spojek, jak jsem popisoval. Tyto piny jsou z medi, vsech 10 bylo totalne z exidovane. Daji se vypajet a v prodejne z elektronikou jsem koupil konektory Faston 4.2mm do DPS a nahradil je. Zde je jediny problem ze tyto Faston konektory jsou kratke, tak se museji zapajet co nejvise. Jinak to spojeni funguje.
Pak jsem meril vykonove tranzistory, jsou to MOSFETY N-kanal. Jeden svoji praci vzdal, byl prorazen G-D prechod. Kvuli teto primarni zavade ventilator nefunguje. IRFZ44NS timto tranzistorem jsem nahradil.

O vejkendu budu pokracovat. Resil to nekdo z vas jiz takhle detailne, nebo rovnou kupujete nove ventilatory.
Nebo nevi nekdo z vas jaky je tam komunikacni protokol, kterym by se dalo simulovat ovladani ventilaru, jak to ovlada ridici jednotka. Jak se pise, ze je tam PWM na nejake frekvenci, to neni uplne pravda. Je tam trochu chytrej protokol. At nemusim na kazdy pokus startovat motor, zapinat klimu, nechat chvilku vrcet, aby se dobila baterka.

Ten protokol asi funguje nasledovne.
Ventilator je porad pod napeti.
Na ridicim vodici je logicka H.
Po privedeni logicke L, se ridici jednotka aktivuje, tj asi overi zda muze fungovat.
Ted musi ridici jednotka neco posilat, dojde k nejakym impulzum tj, ridici jednotka posila informace do ridici jednotky motoru. Zmereno na osciloskopu.
A ted musi jednotka motoru neco poslat, coz nevim. A taky nevim jak ma presne fungovat jednotka motoru. Zda v pripade chyby ventilatoru neco posle, nebo mlci.
A za 5sec se ridici jednotka ventilatoru umlci, klesne spotreba produ na jednotky mA.
Přílohy
pohled na rotor a stator
pohled na rotor a stator
vent1.png (171.8 KiB) Zobrazeno 1936 x
pohled na ridici elektroniku
pohled na ridici elektroniku
vent2.png (183.08 KiB) Zobrazeno 1936 x
Holly Moderátor
Moderátor

#11 Příspěvek od Holly Moderátor »

Ty jo, dobře ses do toho pustil :) Myslím, že takhle hluboko do toho moc lidí nezabředlo a ti kteří jo, tak asi neměli čas nebo chuť se podělit.

Každopádně, nevím jestli to znáš, kompletní diagramy pro BMW i s popisy některých funkcí nalezneš zde: http://www.bmw-planet.com/diagrams/
Doporučuji otevřít v Internet Exploreru, protože ani mozilla ani opera ani nic podobného to neumí rozjet (nebo spíš já to v těchto prohlížečích neuměl rozjet). No a když ani to nepomůže, tak TIS, ale ten si asi musíš poshánět nějak sám... 8)
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od mika_hakkinen »

Tak jsme se pokusili rozdelat od sebe rotor a stator. Protoze jedno vinuti je evidentne prerusene. Dopadlo to spatne. Nesla vubec povolit matka, ke trebe je pripevnena vrtule. Pri manipulaci najednou praskl magneticky krouzek, podle ktereho se snima poloha, pro ridici elektroniku. Nakonec uz nebylo co ztratit, bruskou se matka odbrousila. Po klepnuti se odlepil pernamentni magnet. A vynuti bylo uplne z oxidovane. Takze by se muselo nechat prevynout. Takze ten muj motor s nejakym ekonomickym vysledkem nejde opravit. Skoda. Ten Siemens to ma debilne vymyslene!!!
H
RomanM3

#13 Příspěvek od RomanM3 »

jeeej to je škoda...fandil jsem ti, jak ses do toho tak pěkně pustil...
Holly Moderátor
Moderátor

#14 Příspěvek od Holly Moderátor »

Tak to je škoda, ale každopádně mnoho cenných informací pro ostatní kutily :wink: A zase bych ten siemens tak nezatracoval, přeci jen ten ventilátor fungoval 12let, což je 6ti násobek funkčnosti některých dnešních elektronických zařízení 8)
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od mika_hakkinen »

Zjistil jsem ze asi existuji dva typy techto ventilatoru. Jeden ventilator je kdyz je verze DDE 3 a pak kdyz je verze DDE 4. Motor ventilatoru se lisi i konstrukci. Nemate nekdo zkusenost jestli jdou tyto ventilatory prehazovat mezi sebou. Starsi model ventilatoru ma na sobe velky hlinikovy chadic.
H.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od mika_hakkinen »

Nemate nekdo zkusenost s tim jestli se musi vymazat chyba v ridici jednotce, aby to fungovalo? Tim ze je tam ta chyba, blokuje se to automaticky funkce ventilatoru? Ale to je tak obecne?
Diky
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od mika_hakkinen »

up. Nemate zkusenosti. Pokud jednotka vyhlasi chybu nejake veci, je pak jeji funkce zablokovana, nebo ne?
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od mika_hakkinen »

V nejakem datasheetu k BMW se pise, ze ridici jednotka pri startu overuje jestli je ventilator v poradku. Overi to tak ze by se mel ventilator na chvilku rozbehnout nebo jen pohnout.
Deje se tomu tak? Protoze je u me mozne ze mam asi spatnou DDE jednotku.
mika_hakkinen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od mika_hakkinen »

Stale resim.
Na bimmer nebo na m5 foru jsem nasel nejakou zminku krabicce, ktera emuluje chovani originalniho siemens motoru.
Tj. rika ridici jednotce motoru, jsem ok a zaroven umi ridit obycejny komutatorovy motor.

Nevite jak se takove krabicce rika? Da se to sehnat u nas?
krestak

#20 Příspěvek od krestak »

8O tak to mně taky zajímá 8) někdy klima maká a jindy se vypne :( čerstvě naplněná ale mam taky KO ventilátor(4pin)
Odpovědět