DaweTDS píše:
To jde jednoduše spočítat. (/ = děleno , x = krát)
otáčky motoru / převodový poměr v převodovce / převodový stupeň v dyferáku x obvod kola v metrech / 1000 x 60 a máš rychlost v km/h
tady si můžeš spočítat obvod kola
http://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php
V autě jsem nad tim ještě popřemýšlel. Takhle jak píšeš to asi nespočítám. Nedokážu zohlednit výšku vzorku a zmačknutí pneumatiky. To mi udělá odhadem klidně i víc jak 2%. Musel bych v garáži změřit poloměr zmačknutého kola (od podlahy) a pak si dopočítat imaginární obvod. Na to už jsem extrémně línej.

Zejtra pojedu po dálnici, tak se kouknu kolik točim při 130km/h a aproximuju to na ty různý diferáky.
U benzíňáků tam ty převodový poměry jsou doplněný. Čim slabší motor, tim vyšší převodovej poměr, aby to alespoň trochu jelo. Samozřejmě to pak po dálnici točí vyšší otáčky. Vyšší otáčky = nepatrně vyšší spotřeba (jednotky procent).
Já jezdim většinou po dálnici, takže se moje úvahy o "pomalejšim" diferáku zdaji bejt naprosto zcestný. Zase ale když taham loď (hlavně z vody), tak by mi spojka bya vděčná.

Jen uvažuju nahlas.
Ještě mě napadlo, kde se bere signál pro tachometr. Jestli z převodovky, tak by mi to ten jinej diferák všechno rozhodil. Jestli se bere např. z čidel ABS, tak je to OK