Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
E39 530i - co servisovat při nájezdu 200.000tkm
-
Dávat do benzínového točivého motoru 5w30 je prasárna. Nechápu jak toto mohlo BMW případně jiní doporučovat. Je to tzv. Kurvítko motoru.
Karbonuje se a přepaluje a dělá neplechu v motoru.
Do benzínu a řekl to tady už nejeden mechanik BMW a odborník na motory patří 5w-40 nebo (10w-40) 10w-60 apod..... a měnit většinou po nájezdu 10-15tis km.
Karbonuje se a přepaluje a dělá neplechu v motoru.
Do benzínu a řekl to tady už nejeden mechanik BMW a odborník na motory patří 5w-40 nebo (10w-40) 10w-60 apod..... a měnit většinou po nájezdu 10-15tis km.
-
hmm, tak to by mě zajímal názor někoho kdo opravdu ví
kdo napíše podle reálných zkušeností a rozsekne tuto nekonečnou debatu
názor zkušeného motoráře
najde se tu někdo takový
já liju to co je zvýrazněno Castrolem
tedy Castrol EDGE 0W-30 s technologií Titanium FST
myslel jsem, že Castrol by měl vědět co dávat za olej, když je to ten kdo má označení (reklamu) na víčku oleje
jestli je to jenom marketing nevím, já na oleji nikdy nešetřil
a třeba i do motorek dával vždy Castrol racing pro vysoce výkonné motory
ale při tom jsem vždy jezdil spíš cestovatelsky dlouhé štreky
kdo napíše podle reálných zkušeností a rozsekne tuto nekonečnou debatu
názor zkušeného motoráře
najde se tu někdo takový

já liju to co je zvýrazněno Castrolem
tedy Castrol EDGE 0W-30 s technologií Titanium FST
myslel jsem, že Castrol by měl vědět co dávat za olej, když je to ten kdo má označení (reklamu) na víčku oleje
jestli je to jenom marketing nevím, já na oleji nikdy nešetřil
a třeba i do motorek dával vždy Castrol racing pro vysoce výkonné motory
ale při tom jsem vždy jezdil spíš cestovatelsky dlouhé štreky
není třeba nic rozsekávat je to prostě jistota ...bylo to na klubu i jinde řečeno snad stokrát. Kdo čte ruzné temata a baví se s lidma od fochu co dělají auta převážně BMW ví to už dávno.
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&start=15
dalších xx treadu tady je kde se o tom baví ... stačí pohledat ...
jinak i zde pěknej článek s fotkama zkarbonovaných motorů vlivem špatného long life oleje v točivém benzínovém BMW.
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014051802
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&start=15
dalších xx treadu tady je kde se o tom baví ... stačí pohledat ...
jinak i zde pěknej článek s fotkama zkarbonovaných motorů vlivem špatného long life oleje v točivém benzínovém BMW.
-
nj, ten článek na dfens jsem už samozřejmě četl
píše tam - sice k N52:
"I pro tyto motory BMW doporučovalo long-life oleje specifikace 0W-30 nebo 5W-30 a s intervalem kolem 25 tisíc km."
já ale striktně měním Castrol EDGE 0W-30 s technologií Titanium FST maximálně v 15ti
tak jsem myslel, že pak je toto v pořádku
píše tam - sice k N52:
"I pro tyto motory BMW doporučovalo long-life oleje specifikace 0W-30 nebo 5W-30 a s intervalem kolem 25 tisíc km."
já ale striktně měním Castrol EDGE 0W-30 s technologií Titanium FST maximálně v 15ti
tak jsem myslel, že pak je toto v pořádku
-
- Člen Klubu
Když jsem to naklikal pro E39 diesly tak to doporučuje všeem taky Castrol EDGE 5W-30
Příkladem http://www.castroledge.cz/iframe.php?f_ide=2750
Proč tam ale není kolonka pro zadání KM to nevím? Řekl bych, že Castrol stejně jako automobilky životnost vozu berou 6let (120.000 km).
Nedávno jsem stál nad jednu dovezenou E39 525i ('01) z D a nájezdem 225tis. a na štítku furt 5W30.. No možná z výroby se to tam lilo, ale teď ten motor všudy chcal jako cedník.
Příkladem http://www.castroledge.cz/iframe.php?f_ide=2750
Proč tam ale není kolonka pro zadání KM to nevím? Řekl bych, že Castrol stejně jako automobilky životnost vozu berou 6let (120.000 km).
Nedávno jsem stál nad jednu dovezenou E39 525i ('01) z D a nájezdem 225tis. a na štítku furt 5W30.. No možná z výroby se to tam lilo, ale teď ten motor všudy chcal jako cedník.

-
to Filozof:
ten link a debata kolem olejů co jsi posílal, je k V8
a to je zase trošku jiný benzín než R6
myslím, že by opravdu nebylo od věci udělat vlákno v sekci technické dotazy
kde by byl typ motoru
k tomu co doporučuje výrobce a jestli je to špatně nebo dobře
když je to dle zkušeností špatně, tak jaká je správná náhrada
- detailní označení oleje
- popř. přesný typ oleje od castrolu, ......
hlavně aby toto udělal někdo se zkušenostmi
člověk, který dělá jenom motory, nejlépe jenom BMW
- ne elektrikář, ne karosář nebo lakýrník, kteří občas vymění i olej
výše jmenovaní odborníci se teď prosím neuražte, nemyslím to zle
ten link a debata kolem olejů co jsi posílal, je k V8
a to je zase trošku jiný benzín než R6
myslím, že by opravdu nebylo od věci udělat vlákno v sekci technické dotazy
kde by byl typ motoru
k tomu co doporučuje výrobce a jestli je to špatně nebo dobře
když je to dle zkušeností špatně, tak jaká je správná náhrada
- detailní označení oleje
- popř. přesný typ oleje od castrolu, ......
hlavně aby toto udělal někdo se zkušenostmi
-
- Člen Klubu
- prostě jen kompetentní olejáři a petrolejáři - tzv. mazáncithundercat píše:..hlavně aby toto udělal někdo se zkušenostmi

K tomu se přímo nabízí rozšířit FAQ sekci: http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ic&t=68243
Tady si myslím chybí zásadní rozdělení kdy co lejt podle nájezdu km a podle tech. stavu motoru tj. úniky, usazeniny a ták.
-
to Perunwit:
řeším to, že mi nejde jenom o konkrétní olej do konkrétní M54B30
ne, nejsem natvrdlej a když mi všichni říkáte dej tam 5W40, tak to akceptuji
ale někteří si nedokáží najít na netu ani to základní (i když někdy špatné) doporučení výrobců olejů
a proto i pro takové
myslel jsem to pro všechny motory
prostě kde by se dalo mrknout a najít pro jakýkoliv motor podle prověřených zkušeností motorářů správný olej
ne hledat v 50ti vláknech a pročítat komplet diskuzi, kde jeden říká to a druhý zase něco jiného
pro motoráře znalého věci to zase nebude takový problém, jenom si najít trochu času
- chápu, že čas může být problém
třeba jako zde k motorům
spousta lidí by byla vděčná a mohla se tak vyvarovat chyb, které můžou být dost fatální pro jeho BMW miláčka
řeším to, že mi nejde jenom o konkrétní olej do konkrétní M54B30
ne, nejsem natvrdlej a když mi všichni říkáte dej tam 5W40, tak to akceptuji
ale někteří si nedokáží najít na netu ani to základní (i když někdy špatné) doporučení výrobců olejů
a proto i pro takové
myslel jsem to pro všechny motory
prostě kde by se dalo mrknout a najít pro jakýkoliv motor podle prověřených zkušeností motorářů správný olej
ne hledat v 50ti vláknech a pročítat komplet diskuzi, kde jeden říká to a druhý zase něco jiného
pro motoráře znalého věci to zase nebude takový problém, jenom si najít trochu času
- chápu, že čas může být problém
třeba jako zde k motorům
spousta lidí by byla vděčná a mohla se tak vyvarovat chyb, které můžou být dost fatální pro jeho BMW miláčka
Hoší, taky přidám svůj názor. Toto jsem diskutoval hned při koupi prvního bmw, e36 320i. N52. A pro zmíněné motory to platí také. 5w40 castrol je to nejlepší co tomu motoru můžete dát. Je sice zvláštní že moje e39 má nastený interval v BC na longlife 30tkm. je možné že nové motory pro použití bežného ježdení a ne na dračení snesou 5w30 nebo 0w30 a dlouhý interval, ale přijde mi to jako blbost. 5w40 tam je a vždy bude a motor je spokojenej.
BTW se trošku odbočilo od původního tématu
BTW se trošku odbočilo od původního tématu

-
U m52 je nejjistější lejt 10w40 tomu motoru se nemůže nic stát, naopak pokud budu lejt hodně řídký oleje s tenkým olejovým filmem tak se můžou přidřít šály a začít bouchat na spodku.
Pokud dám hustější po několika tis km tak naopak prospěju silnější vrstvou oleje která vyplní vůle, proto se neřídím a spousta lidí neřídí nařízením výrobců, protože už v těch dobách měli moc dobře spočítáno co 0w30 s 300tis km starým motorem dovede udělat
Pokud dám hustější po několika tis km tak naopak prospěju silnější vrstvou oleje která vyplní vůle, proto se neřídím a spousta lidí neřídí nařízením výrobců, protože už v těch dobách měli moc dobře spočítáno co 0w30 s 300tis km starým motorem dovede udělat
Lucifer píše:U m52 je nejjistější lejt 10w40 tomu motoru se nemůže nic stát, naopak pokud budu lejt hodně řídký oleje s tenkým olejovým filmem tak se můžou přidřít šály a začít bouchat na spodku.
mam benal 220000 km, takze po 5 letech (daval jsem mob1 0W40) muzu
jit na 10w40 v pohode ne?Trochu to jeste posetrit....
trochu se divim, proc se teda nevyrabi jenom prevodovej olej, ten je hustej a stacil by, podle tvoji teorie... lejte si tam co chcete, protoze to stejne kazdej udela, nehlede na rady... ale je duvod, proc do nekterych duvodu se nevyplati lejt jinej jak predepsanej...Lucifer píše:U m52 je nejjistější lejt 10w40 tomu motoru se nemůže nic stát, naopak pokud budu lejt hodně řídký oleje s tenkým olejovým filmem tak se můžou přidřít šály a začít bouchat na spodku.
M52 mezi takoveto nepatri, tomu je to celkem jedno, protoze ma a) relativne nizky vykon b) nizke max otacky c) kvalitni a vhodne navrzene pistni krouzky, vacky, saly a pod
u M54 to uz problem je, zacnou se zakarbonovavat pistni krouzky
u N52 a vyse vacky, stejne tak u S50 a ostatních M motoru...
no a pokud tomu das napit v lete na okruhu, docela jiste to s normalnim olejem (10w40) pridres na klice...
“Ability is what you're capable of doing.”