Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Vzpěry zadního víka E39 Touring

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Dan td

#21 Příspěvek od Dan td »

Vzpěra je jakýsi tlumič, ale je na něm, resp. jeho součástí, pružina. Obvykle je ta pružina prasklá, takže na zvedání víka je třeba použít větší sílu. Protože je prasklá stářím, tak ani ten tlumič samotný už není co býval a víko kufru může "padat".
Obrázek
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
detrhomer

#22 Příspěvek od detrhomer »

Dan td píše:Ano, já tomu rozumím, ale odpověď je pořád stejná - máš prasklou jednu nebo obě pružiny na těch vzpěrách :P

Díky jak budu fit tak na to kouknu a polaboruju :D
Artax

#23 Příspěvek od Artax »

Zdar všichni, tak s pomocí návodu od Dana td, jsem zmákl kompletně všechny vzpěry i s vyčištěním za cca hodinu a už zase můžu otvírat 5. dveře a okno jako člověk :D . Díky za návod, ať se daří.
ruza2

#24 Příspěvek od ruza2 »

Ahoj.Taky jsem je měnil.Ale ještě jsem navrtal panty tak 3 vrtáčkem,abych tam dostal na tu tyčku olej,Protože když byli venku tak se panty nechtěli moc hýbat.Pak to bylo o 100% lepší.
Piotr

#25 Příspěvek od Piotr »

Hoj všem, jak tak koukám a čtu, mám dotaz týkající se kufru, měl by se správně u E39 (sedan) automaticky otevirat kufr? Mám tím na mysli pokud jsou plynové vzpěry v dobrém stavu a jednoduše ho standardně otevřu, mělo by vylítnout víko samo nahoru ??? Mám kufr respektive ty vzpěry takové jak bych to řekl "unavené" :) když je vyměním, líbilo by se mi kdyby to mělo sílu zvednout ten kufr automaticky 8) Ví někdo jak to je ?
Piotr

#26 Příspěvek od Piotr »

Je tu někdo komu víko kufru u E39 sedanu otevírá po otevření dálkou samo ?
ruza2

#27 Příspěvek od ruza2 »

Ahoj.Já myslím že ne.Dával jsem noví vzpěry od Febi.Výko chodí ale samo se nezvedne.Stalo se to jednou,ale to jsem měl sundanej tapecíruňk,protože jsem opravoval tu lištu kde je osvětlení spz.Jo a ještě takovej postřech,když otevřeš kufr od řidiče a do určitý doby ho nezvedneš,tak se sám zavře.
LUKAJDA

#28 Příspěvek od LUKAJDA »

Zdar chlapi,
Tak včera jsem měnil pístnice okna, protože mi šlo strašně těžko otevírat okno s kufrem. Pístnice na vrata mám OK. Okenní byly nakonec taky OK ale vyměnil jsem je (od ACI za 470Kč/kus)

Vyměnit pístnice je celkem sranda, nemusí se dělat tapec a stačí páčidlo a šroubováček!

Ale k problému na kterej bych vás chtěl upozornit - komu jde těžko otevírat a zavírat víko, tak už znám problém proč..

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/T ... trunk_lid/

pant (díl3) je zarezlej, pant je hliník a ten čep je ocel, takže mazec!! Včera jsem se s kamarádem na tom zalamoval dost dlouho a není to zrovna sranda rozhýbat.

proto až budete dělat pístnice, tak doporučuju prostříknout preventivně tento pant, ke kterému se blbě dostává.
soustek
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od soustek »

Kdyby to někdo dělal, mohl by hodit foto návod, nebo aspoň pár ilustračních foto
Victor

#30 Příspěvek od Victor »

zdravim,

vie niekto ako vymenit kufor touring stary za novy ? budem menit aj panty, je to tazke ? na co dat pozor ? vdaka za kazdu radu ;)
vladymat

#31 Příspěvek od vladymat »

Zdar borci, díky za tento popis výměny. Páté dveře mi po otevření a následném vytlačení do maximální výšky padají na hlavu, čili myslím, že mám stejný problém a věřím, že váš návod mi pomůže. Sice některé pasáže mě vyděsily, ale rozhodně to zkusím než abych měl pořád omlácený temeno. Laďa
Dan td

#32 Příspěvek od Dan td »

Jen technická pro ty, co to budou měnit - sežeňte si nejlépe tyč odpovídající délky na podepření pátých dveřích, až bude vyndaný tlumič. Jeden to rozhodně neudrží a dveře jsou těžké jako kráva. Může to držet asistent, ale bude toho mít plné zuby :D
mikevana

#33 Příspěvek od mikevana »

zdary chlapy,prosím vás,mám e39 r.v.2002,142kw,po faceliftu,combi a praskla mě vzpěra v kufru,levá.Tak poradte,je tam plynová vzpěra nebo pneumatická pružina,abych neobjednal něco špatně,jen dodám,že otevírání i zavírání je na dálkový,díky všem
Dan td

#34 Příspěvek od Dan td »

mikevana píše:je tam plynová vzpěra nebo pneumatická pružina

Přečetl sis tohle téma? Jestli ano, nerozumím otázce :roll:

Pokud máš hydrauliku, tam by asi zase nic "neprasklo", pokud ano, je to úplně jinak.
xnovic

#35 Příspěvek od xnovic »

Ahoj lidi. Chystám se na výměnu vzpěr vika kufru. Chci se zeptat, čím je zajištěný ten čep, který drží vzpěru a víko kufru pohromadě.
Michal-E39

#36 Příspěvek od Michal-E39 »

Kdyby se někdo chystal měnit ty vzpěry, našel jsem video kde má chlápek vyřezanou střechu na vraku aby bylo krásně vidět jak je to udělané.
Je to trochu zdlouhavé, pač zbytečně dlouho vysvětluje naprosto jasné věci.

Demontáž vzpěr:
https://www.youtube.com/watch?v=TjVnTPZ7j4k

Montáž vzpěr:
https://www.youtube.com/watch?v=1VaFBlyuk6Y
petratria

#37 Příspěvek od petratria »

palec hore :-)

Michal-E39 píše:Kdyby se někdo chystal měnit ty vzpěry, našel jsem video kde má chlápek vyřezanou střechu na vraku aby bylo krásně vidět jak je to udělané.
Je to trochu zdlouhavé, pač zbytečně dlouho vysvětluje naprosto jasné věci.

Demontáž vzpěr:
https://www.youtube.com/watch?v=TjVnTPZ7j4k

Montáž vzpěr:
https://www.youtube.com/watch?v=1VaFBlyuk6Y
bartpt
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od bartpt »

Tak video dobrý. :-)

Přesně takhle jsem to dělal asi před 14dny. Ono to člověka napadne, ale vidět video dřív, nebál bych se toho tak jako když jsem četl jak na to někdo jde s metrovou tyčí atd..

Hodinka práce včetně demontáže a montáže plastů.
Michal-E39

#39 Příspěvek od Michal-E39 »

Hledal jsem to protože o té výměně také uvažuji. Jen nevím jestli si tím pomůžu. Na rovině mi okno i celé dveře drží otevřené dobře. Problém nastane, když stojím čumákem do kopce. Naštvalo by mě, kdybych ty vzpěry vyměnil a následně zjistil že je to tak normální.
bartpt
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od bartpt »

Není to normální. Taky mi to dělalo a po výměně jen dveře přizvednu a jdou nahoru bez pomoci. Vyměnil jsem všechny 4.
Odpovědět