Teď hledám na internetu a řeším asi závažnější problém co u mé pětky E39 mám Je to motor 528i r.v. 1997 automat. Při nastartování vyfoukne bílej oblak kouře a i při stání se mi zdá že celkem dost kouří. Možná to způsobilo to že jsem tam nalil dost oleje je to až na rysce max -_- Také cosi z výfuku kape. Při jízdě se motor pomalu zahřívá přes modré pole se dostane poměrně rychle ale poté po ujetí asi 10 km mimo město jízda 120 km/h a ne a ne se dostat na 90. Stalo se mi dokonce že byl zahřátý na 90 poté trošku klesl a poté zase na 90. To asi není v pořádku. No a poslední věc když jsem dnes sundal jenom plastové krytky od šroubů co drží plast motoru tak nebyl vidět žádný olej nic tudíž z vrchu motoru asi nikde nic nekape neprosakuje ale když jsem posvítil na spodní plast co je pod motorem tak je poměrně dost od oleje a tzn že i trubky atd. ale jde fakt vidět že je celej zlitej. Tudíž asi olej se lije někde ze spodu motora ale nevím nejsem odborník -_- také když po jízdě otevřu víčko od oleje tak se z něj kouří a bylo ze spoda takové mastné jako kdyby tam byly nějaké usazeniny nebo něco. Ne extra ale prostě byly. Nevím poté zda to má s tím souvislost ale mlží se mi při jízdě přední okno to bych byl také rád kdyby jste mi poradili co to může být .Potřeboval bych nějaké zkušené rady abych někde nenaletěl popř. co se dá dělat dál. Děkuji moc za informace !
Začal bych tím, že bych vyměnil termostat, kvůli tomu se ti to pravděpodobně neohřejvá. Kdyby to žralo olej kouří modře, a mít nalito po max není úplně dobrý (což víš). Bílej kouř znamená vodu, ale v zimě je to normální než se ohřeje vejfuk, že kouří bíle, kondenzuje v něm voda a ve spojením s tím, že se ti motor neprohřeje to může kouřit víc. Voda nemizí?
Může to být více nesouvisejících problémů.
Ten olej na krytu pod motorem je normalní - BMW používalo mizerný materiál gumy, který nesnáší syntetický olej. Výsledkem je že všechny gumové těsnění v motoru jsou po 10+ letech stvrdlé na křehký plast a motor teče všudy - na kryt pod motorem teče tesnění pod domečkem olejového filtru, na zbytek teče těsnění víka ventilů, někdy sákne i těsnění vany. Časem se připojí i gumičky pístků Vanosu.
První 2 zmíněná těsnění jsem už musel měnit na o 5 let mladším autě než máte vy.
Voda z výfuku je normální - voda je produktem spalování benzínu, výfuk je dost dlouhý a objemný na to aby výfukové plyny schladly a nějaká voda z nich zkondenzovala. Stejně tak je normální pára za výfukem v chladném počasí.
Ohledně dýmovnice po nastartování - nemám zkušenost s M52 ale u většiny motorů se přesně takhle projevují špatná gufera na ventilech. Po vypnutí motoru pak po ventilech steče trocha oleje do válců, kde pak po nastartování hoří.
Lidi tak se mi to stalo už po druhé ... a je to celkem masakr. Včera jsem jel ostravu tam zpět asi 150 km. Večer dojedu vypnu motor vše ok. Dnes ve 12:00 sednu do auta nastartuju a auto se hned ze začátku začalo šíleně otřásat ! Říkam ty vole co to je celej jsem se třepal komplet celé auto asi po 30 sekundách se to uklidnilo a vozidlo už normálně předlo. Ale těch 30 sekund celkem masakr. Nevíte co to může být ?