Hele, to co já navrhuju se vůbec neshoduje s tim, co tu dělaji ouřednický byrokrati. Právě naopak. Jestli to nevidíš, tak je to jen důkaz toho, že nechápeš o čem tu píšu.
Já navrhuju zvýšit svobodu lidí. Omezit povinnosti a omezit povinné platby do něčích kapes. To ale samozřejmě s sebou na oplátku nese mnohem větší odpovědnost lidí samotných. Museli si jí konečně převzít. Říkám udělej si to jak chceš, ale musíš mít auto v pořádku, jinak bude zle. Ale je mi jedno jak si to uděláš.
Kdežto dneska to je tak, že lidi pravidelně naženou na stk. Ti si splní povinnost, draze za to zaplatí a o víc se nestaraji.
Navrhuju právě zrušit ze zákona povinný stk tak jak je známe. To je ta větší svoboda. Ta odpovědnost spočívá v tom, že si lidi musí sami zajistit odpovídající stav auta.
Např.
Většina výrobců doporučuje servisní intervaly a výměny dílů. Např. kdy se má měnit podvozek, olej, rozvoďák atd. Takže by stačilo se toho držet. U nového a kvalitně postaveného auta by stačilo první 3 roky a max. do 80 tis. jezdit jen na garančky jak je známe. U auta ve věku třeba 80 - 100 tis. si necham navíc zkontrolovat vůle podvozku, kotouče apod. Servisy by se jistě rychle přizpůsobily a nabízely by ucelené balíčky služeb pro konkrétní auta.
U auta ve věku třeba nad 200 tis. a současně nad třeba 8 let bych přiobjednával kontrolu úniku provozních kapalin. atd. atd.
Takže muj otec, který má po 7 letech najeto 80 tis. by teď teprve nechal navíc zkontrolovat tlumiče, vůle podvozku apod. Na stk tohle stálo cca 150 kaček. Zatímco já bych tuto kontrolu nechal udělat hned po prvním roce věku auta, protože najezdím 70 tis. Nebo ten, kdo jezdí kosu, by tohle nechal udělat už při 50 tis. Prostě moje volba, moje odpovědnost.
Nebo ten kdo do ropáka tankuje naftu ala JZD by už po 50 tis. km riskoval, že neprojde emisema, tak by si je raději nechal změřit, než aby riskoval problémy při namátkové kontrole, nebo při bouračce. Zatímco já, když tankuju pouze OMV bych to nechal třeba až na 100 tis km. (pouze příklad)
Nějaký tuzery, DPF off apod. by to eliminovalo úplně, protože by nikdy nevěděli, kdy je kdo zkontroluje.
Hlavně bych nejezdil na stk tak jak je známe, kde hodinová sazba, kvalita služeb atd atd. naprosto neodpovídá tržnímu prostředí, ale jel bych do servisu, který si sám vyberu a tam by se mi na to koukli. Nebo bych se na to podíval sám. Prostě moje svoboda, ale moje odpovědnost.
Kdyby mě zastavila hlídka a zjistila, že mi z toho teče kde co, že mam sjetý pneu, mam vůli v podvozku, tak bych dostal pokutu, že bych se z toho.... Zažil jsem takovou kontrolu v německu na parkovišti u benzínky. Naštěstí jsem prošel. Projel jsem kamionem mobilní stk. Trvalo to cca 15 min. Prostě kratší, než se u nás policajti spojí s počítačem a zkontrolují občanku a řidičák.

V tom článku, který jsem četl (a už i já pochybuju, že to bylo o GB, ale to není podstatné) psali, že to dokonce mají i navázaný na pojišťovny. Mají bonusy a malusy. Ostatně i u nás to tak podobně funguje. Kdo způsobí nehodu a nemá auto v pořádku, tomu je kráceno plnění (resp. poškozenému). Jen si to jaksi u nás řidiči moc neuvědomují.
Většinou spoléhají na to, že mají platnou technickou a spokojeně jezdí.
Je mi jasný, že pro hromadu lidí je taková myšlenka až moc revoluční. Přecejen jsme byli 40 let zvyklí, že za nás rozhodovali jiní, že nám plánovali život, nesli za nás odpovědnost, apod.
Teď já navrhuji, abychom v tomto směru za sebe byli odpovědní sami a sami si vymysleli způsob, jak svý auto mít v technicky vyhovujícím stavu.