Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

[vyriesene]Neštartuje - elektronika spinacej skrinky?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mi_t_is

#1 Příspěvek od Mi_t_is »

Zdravím vás. Auto občas (teraz už v 95% pripadoch) neštartuje, neozve sa nič ked otočím kľučom do polohy štart.

tu je obrazok štartera
Obrázek

Na obrázku kabel označeny ako "Black WIRE" nemá ani po otočení kľučom do polohy štart žiadne napatie. Je možné že som chybovo meral ale som si tak na 90% istý že som to zmeral dobre, predsa len je tam zly pristup...

Ako dalej pokračovať? je toto závada tzv elektronickej časti spinacej skrinky?

bateria je nová.

Big red wire - tam je napatie 12,6V , to je priamo napajane z baterie
Small red wire - ide k alternatoru a inym častiam, nepotrebny kabel pre mna teda
Solenoid wire - Ovladanie pastorku
Black wire - ako som sa dočítal po otočení do štart pozicie by som tam mal namerať napatie,

BMW e36 325i vanos M50B25

Opravene: vadna elektronicka časť spinacej skrinky, ostavalo spojeny kontakt žltočierny s červenym čiže ako keby stále chcelo štartovať, preto nešlo štartovať občas ani skratom káblov
Pavel 528
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Pavel 528 »

jaky to je auto?resil jsem toto u E46 330d a byl problem s protacenim kontaktu ve spinacce,stacilo rozebrat vycistit a poskladat a zvova slozit a vyreseno....nekdy ta spinacka odejde uplne-jen ta elektricka cast
Mi_t_is

#3 Příspěvek od Mi_t_is »

BMW e36 325i vanos M50B25

prepáč kopiroval som to a nedal to tam.. Mne sa ale kľučik nepretača v spinačke a ani sa nezasekla spinačka napr v polohe 2 - kde svietia kontrolky, vtedy menili elektricku časť pod volantom, taky zvazok kablov...

Rád by som aby mi niekto napísal že čo zmerať, prípadne kde začať...

myslíš túto časť?
Přílohy
kostka stacyjki.jpg
kostka stacyjki.jpg (58.58 KiB) Zobrazeno 1756 x
Foldas

#4 Příspěvek od Foldas »

Když otočíš klíčkem na start musíš na té svorkovnici černo/žlutý drát naměřit +12V. jaký máš rok výroby nemáš už immo?
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Lepší říct rok a měsíc podle VIN, ne podle techničáku.
Mi_t_is

#6 Příspěvek od Mi_t_is »

V kľuči imobilizer nemám istotne, imobilizer mam taky kde sa zastrkoval taky čip a ten ked je odpojený tak sa nedostanem ani na kontrolky

Teraz som skúšal
- neštartovalo - Black WIRE na obrazku 0V
- štartovalo - Black WIRE na obrazku malo 12V

čiže problem je niekde medzi štarterom a spinacou skrinkou

Dalej vyskúšam zmerať ked nebude štartovať napatie na ignition switchi či namerám +12V na čiernožltom kábli vzhladom na kostru

Ak tam namerám +12V a na štarteri nie, tak je chyba niekde medzi ignition switch a štarterom.. to je ta horšia varianta

Ak namerám na oboch 0V tak je chyba medzi kľúčom a elektronickou časťou spinacej skrinky - takže vymením to čo som tu na obrazku postol, mám pravdu?
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Neni to nahodou rok vyroby 1994? Funguje tomu central?
Brody
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Brody »

Co to má společného s centrálem? Dnes mi taky vypověděl motor u 316ky z 94týho. Ale centrál mi funguje.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Brody - u ročníku 94 bylo použito "EWS 1", chceš-li. Jde o relé, které má víc vstupů, a jedním z nich je centrál. Pokud se neodemkne korektně centrálem, nepovolí startér. Dá se to ale jednoduše vyzkoušet a překlenout, jestli je chyba tam. A vzhledem k tomu, že Mi_t_is říká, že mu mizí proud někde mezi spínačkou a startérem, přidávám to jako další možnost. Ale má to souvislost právě s rokem výroby 1994.
Mi_t_is

#10 Příspěvek od Mi_t_is »

Central funguje , je to 1994
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

I tak bych na to mrknul, nejednou jsem viděl to relé spálené.

Když sundáš dekl nad nohama řidiče, je to nalevo nahoře, je na něm nahoře napsáno AS-M Schaltgetriebe (pro manuální převodovku - předpokládám, že ji máš). Je možné relé zkusit vyndat a propojit piny 2 (výstup na startér) a 6 (vstup ze spínačky).
Mi_t_is

#12 Příspěvek od Mi_t_is »

Mám automat, je v tom rozdiel? Ano o EWS viem.. ale ktore piny su na čo to som nevedel :)
Brody
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Brody »

Fx: Aha. No mě to zdechlo za jízdy. Ale mám to tak nějak popsaný o topic dolejc.. Tady to nebudu Mi_t_is zasírat..
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Mi_t_is píše:Mám automat, je v tom rozdiel? Ano o EWS viem.. ale ktore piny su na čo to som nevedel :)
Automat není rozdíl, má jen vstup od voliče automatu. Nápis na relé je AS-M Automatik.
Mi_t_is

#15 Příspěvek od Mi_t_is »

FX - ale volič automatu je predsa podla schemy tak že musí byť aktivny L2 čiže = 1 a to je ked je automat v P alebo N :D.. čiže tam musím spojiť viac pinov nie? .. Teda teoreticky može byť chyba aj tam že mi nepusta logickú jednotku automat...

Chalani ako naschval mi auto štartuje a nemožem otestovať ked kľučom ani nepohne či to naštartujem skratom čiernehozlteho a červeneho :/
Mi_t_is

#16 Příspěvek od Mi_t_is »

UPDATE

po skratovani žltočierneho a červeneho káblu auto štartuje, teda chyba je bud v spinacke alebo v elektrickej časti spinacej skrinky, ako definitne prísť na to kde? Ako funguje ta elektronická časť?
Foldas

#17 Příspěvek od Foldas »

elektrickou část vytáhni ze spínačky a šroubovákem otoč a hned víš jestli je to v mechanické nebo elektrické
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Mi_t_is píše:UPDATE

po skratovani žltočierneho a červeneho káblu auto štartuje, teda chyba je bud v spinacke alebo v elektrickej časti spinacej skrinky, ako definitne prísť na to kde? Ako funguje ta elektronická časť?
Chyba bude spíš v el. části, než ve spínačce jako takové. To by ti musela prasknout nebo vyskočit hřídelka mezi ořechem zámku a tou elektrickou částí.
Mi_t_is

#19 Příspěvek od Mi_t_is »

Spravil som vypínač klasický dvojpolohový medzi červenym a čierno-žltym kablom, tieto dva kable ked sa skratuju tak by malo štartovať.. Ale moj problém je...

Včera sa mi stalo pri troch pokusoch
1. kľučom nenaštartujem, vypínačom spojením tych dvoch kablov naštartujem
2. kľučom hned naštartujem, vypinač nie je potreba preto použiť
3. kľučom nenaštartujem a po zapnutí vypinača sa štarter ani nerozbehne... Svetlo interieru troška ale len fakt minimalne pri zapnutí toho vypinača stlmí...

Čo s tým? môže byť problém na viacej miestach? Som z toho uplne mimo...

Ked neštartuje skratovanim káblov tak namerám medzi žltočiernym a kostrou len 9,5V... Namiesto 12tich.

Ani ručne ked ich skratujem to občas nenabehne... Ciže to vyzerá určite na chybu bud elektronickej časti a aj štartéra.. alebo niečo ešte iné bráni v otočeniu štartéra...
Mi_t_is

#20 Příspěvek od Mi_t_is »

Opravene: vadna elektronicka časť spinacej skrinky, ostavalo spojeny kontakt žltočierny s červenym čiže ako keby stále chcelo štartovať, preto nešlo štartovať občas ani skratom káblov
Odpovědět