Nazdar bavoráčníci, procházel jsem fórum a hledal jak to šlo, ale nenašel jsem nikde nic o tom, jak udělat geometrii na autě se sníženým podvozkem.
V mém případě se jedná o E36 touring 323I na gumách 225/45/17 a 245/40/17 se štelovacím podvozkem KW (teď nevím přesně jakou variantu, to bych se musel podívat)
Nasadil jsem teď nové gumy předek i zadek a chtěl bych ještě udělat tu geometrii, ať nejsou vnitřky na zadku sežraný do půl roka jako posledně
Dokáže si s tim někdo vyhrát a poladit případně na královéhradecku? nebo aspoň poradit na jaký hodnoty seřídit geo a odklony?
tak pokud nemas vepredu stavitelny horni ulozeni tak tam odklon nevyresis, zbyhacku dej celkovou 0,05 v geometrii je sice 0,1 ale aspon se min budou sudlit gumy (znam to jen vtedle stupnich ci stovkach v milimetrech mi to nikdy nenastavovali) a vzadu odklon stupen az stupen a pul zbihacku 0,1-0,2 celkovou.
jak sem psal plati to i na normal jezdeni sbihavost je stabilita a trakce to plati obecne jestli si to nikdy nejak neresil uber trosku zbihavosti na tovarnim nastaveni odklon dej tovarni a hotovo
a to co pise Totic.. v kazde geometrii ma jak obyc nastaveni tak pro sport podvozek jen pocitej ze tan ma treba vzadu urcite odklon 2 stupne.
Tohle jsou docela přínosný informace... . Můžu se taky přidat s dotazem?
Mě kdysi tvrdil jeden servisman, že když na předku nejdou štelovat odklony - a mám tam Ačka a sjíždí se vnitřky gum, dá se to vykompenzovat zvětšením sbíhavosti - pak by se gumy měli sjíždět rovnoměrně. Je na tom něco pravdy?
paveld: Je to pravda a je to ověřené v praxi. Sice se sjedou o něco dříve než při správném odklonu, ale vydrží déle než při předpisované sbíhavost a zvětšeném příklonu vinou snížení. A sjedou se rovnoměrně.
Ano, přímo já, aplikuju to už od školy, byla to rada zkušeného závodníka.
M-Tech seřizuju vpředu provázkem, vypočteno na hranici tolerance do sběhu, odklon je na hraně tolerance do příklonu. Dříve na E30 jsem měl kola do příklonu asi 20% za tolerancí do příklonu, sběh jsem nastavoval též asi o 20% přes toleranci do sběhu.
Zadní má Compact i E30 neseřizovací, budu to řešit excentrickými uloženími ramen, nepatrně víc se mi sjíždí vnitřky na zadních.
Tak když to jde vyladit tou sbíhavostí, tak nevidim problém tomu dát větší odklon... myslim, že i origo hodnoty jsou pro sport podvozek asi o půl stupně větší odklon vzadu - oproti serii, snad kolem 2°.
tak zasílám výstup z geometrie, auto se teď chová podstatně líp, klidně ještě ocením nějakou radu nebo tip, s čím kam pohnout až půjdu příště protože se chystám měnit silentbloky a pár drobností ještě během léta a půjdu to dát na geometrii znova