Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
545i přehřívání motoru + blbne topení
545i přehřívání motoru + blbne topení
Ahoj,
často mi vyskakuje hláška, že je přehřátý motor a že mám zastavit. Stačí i trošku ostřejší jízda a je to tam. Sem tam to vyhazuje i hlášku, že je málo chladící kapaliny, přestože je jí dost. K tomu jsem navíc zjistil, že auto topí velice mizerně, i když je topení nastaveno na max. Navíc vzadu jede vzduch vždy studený. Může to souviset? Nějaké nápady, čím by to mohlo být?
často mi vyskakuje hláška, že je přehřátý motor a že mám zastavit. Stačí i trošku ostřejší jízda a je to tam. Sem tam to vyhazuje i hlášku, že je málo chladící kapaliny, přestože je jí dost. K tomu jsem navíc zjistil, že auto topí velice mizerně, i když je topení nastaveno na max. Navíc vzadu jede vzduch vždy studený. Může to souviset? Nějaké nápady, čím by to mohlo být?
Re: 545i přehřívání motoru + blbne topení
Tipnul bych to na vodní pumpu
Ta prý byla na jaře měněna...
Ahoj: mám stejnou motorizaci - prvně mi to skoro netopilo, takže výměna termostatu, topení se zlepšilo, ale nic moc - pomohla výměna dvojitého vodního el.ventilu (vadné gumové sedla ventilů) a je vše OK. Třeba ti to pomůže. 

V tvém případě to chápu, ale když se mi motor přehřívá, tak by to termostatem být nemělo, je to tak? Pokud je vadný, tak se prý sekne v otevřené poloze..
V malém procentu případů se může stát i to že se neotevře. Zkus si u zahřátého motoru pošahat všechny hadice, jak jsou horký / studený, jak moc jsou natlakovaný, atd...
Sousedovi se minulý měsíc z ničeho nic na Oktavce zasekl termostat v zavřené poloze a vařila mu voda v motoru - pomohlo na dojetí pustit naplno topení i ventilátor na max. Po výměně za nový termostat zase vše OK.
Když třeba už půlhodinu jedu a pak se to stane, tak hádám, že hadice budou horké a natlakované tak i tak. Je nějaká možnost, jak to zjistit, bez výměny termostatu? Myslíte, že to souvisí s tím topením?
Ahoj s tou hláškou, že je málo kapaliny - tím jsem si prošel také, bylo to vadné čidlo v nádobce kapaliny - koupil jsem origo celou nádobku a bylo po problému. Já když jezdím ostřeji tak i v létě se zapnutou klímou nemám problém to uchladit a to dle skrytého menu má teplota u mého 8V až 113C. Někdy se stává,že po dojezdu do garáže se ještě zapne velký ventilátor za chladičem a dochladí to. Takže topení by na přehřívání motoru nemělo mít vliv i kdyby netopilo.
Spíše jsem to s tím topením myslel tak, že to může být příznak nějakého jiného problému na chladícím okruhu.
Pořádně odvzdušnit. Dochlazovací ventilátor se mi nikdy nespustil ani po zátěži. Ale jak který auto, jasně.
Jak se to odvzdušňuje? Nikde jsem nenašel ventil...
Ahoj: kdysi jsem se také ptal a zdejší člen (dík za odpověď) inspi1981 mi odpověděl toto:
N62 motor se odvzdušňuje sám, za předpokladu, ze jsou všechny komponenty funkční
Nastartovat, nechat klapat na volnoběh, nastavit topeni: minimální rychlost ventilátoru a maximální teplota-tím se spustí přídavné čerpadlo a otevřou solenoidy. Pokud je přídavné čerpadlo nefunkční, tak tam může tam zůstat vzduchová kapsa.
N62 motor se odvzdušňuje sám, za předpokladu, ze jsou všechny komponenty funkční

N62 nemá přídavné čerpadlo...
Ahoj: já mám N62 a je tam krom hlavního mech.čerpadla ještě malé el.vodní čerpadlo pro systém REST - při vypnutém motoru a nahřátém motoru na provozní teplotu
a zmáčknutím tl. REST může topit asi 10 minut, třeba při stání u supermarketu.
a zmáčknutím tl. REST může topit asi 10 minut, třeba při stání u supermarketu.

jj, N62 má přídavné čerpadlo...
Tzn. když mi nejde funkce REST, tak je pokažené přídavné čerpadlo?
Ano. Dokonce pokud je tahle pumpa K.O. tak její závadu dokáže vypsat diagnostika