Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
e39 540iA problem s otáčkama - chcípa - PLZEN
e39 540iA problem s otáčkama - chcípa - PLZEN
AHOJ všetkým
BMW E39 540i - M62B44TU, 10.1998, 388123KM.
Po naštartovaní ked ide sitič cca 800rpm včetko super - nasledne klasika krásnych 400rpm
Rozbieham sa všetko uplne super.
Problem nastava iba ked brzdím pohotovo alebo točím volantom bez plynu.
Napr: idem si krasne v obci 50km a rýchlo brzdím potom kolíšu otáčky neskutočne UP 1000 DOWN až nula a chcípne - nie ale vždy niekedy zakolisaju takto 3x, nikdy nie viac! Budto zakolíšu takto 3X alebo chcípne.
Napr: parkujem, točím volantom a chcipne hned - nie ale vždy!
Ked brzdím plynulo jemne tak pohode nic nekoliše.
Ked chcípne, znovu štartujem a nie vždy to iste takto kolišu a stalo sa mi že hned chcípne aj po novom naštartovaní.
Sviečky su nove - mením pravidelne každých 30.000km - NGK, olej 5w40 mením každých 10.000km, palivovy filter ma cca 3dni - mením vždy pred zimou, vzduchový filter je KW a je nový, katalizátory su original a su v poriadku, na výfuku neni ani jedna dierka, nikde neteče žiadna napln.
Diagnostika BEZ vad.
Diagnostikoval som sám - bez zavad, Diagnostikovali aj v H+M Plzen - bez zavad, dokonca som bol v Plzni u šikovneho diagnostikmana a nič - bez zavad.
Motor ma krásny tichý chod skoro neni počut na N, pod plynom V8 nadhera brutal, balada počúvat, prevodovka radí super.
Poradí mi niekto? Poprípade poznáte niekto nejakého mechanika šikovného z Plzne - som ochotný príst aj do Prahy pokial bude mechanik fakt borec.
DAKUJEM
Na nemeckom fore som sa dočítal:
- Je možné že može byt zlé čerpadlo?
- može to sposobovat podtlak?
Ešte raz dakujem za rady.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Takže problém vyriešeny - pomohol mi Meda - týmto mu aj dakujem.
Pri teste sania vzduchu - naštartovany motor, demontovany air box, som rukou zavrel nasavanie vzduchu a motor bežal dalej sice jak škodovka ale bežal dalej - takže niekde prisával vzduch.
Po konzultácia s Medom som chcel vymenit tesnenie pod sánim pritom som natrafil na dost hnusne poškodenu hadicu podtlaku a bolo to tým samozrejme, to tesnenie som vymenil a hned som pomenil aj tesnenia ventilových vík a tie sviečky som dal Bosch.
Vymenil som úplne všetky hadice podtlaku - poviem vám robota totalne nahovno, strávil som utoho tri dni. Samozrejme že som všetko robil na 100% preto mi to tak dlho trvalo ale som spokojny.
Dalšia vec: po 18rokoch som bol prvý kdo otvoril čerpadlo v nádrži - totalne rozpadnute gumičky čo držia čerpadlo, ležalo v nádrži nakrivo, hned som ho vymenil.
Holly: ABS čidla mám všetky nove, menene asi tak rok dozadu a su original kupovane v BMW, menil som všetky ja sám osobne takže týmto by to určite nebolo - toto je len postreh, rada keby má niekto podobny problem.
BMW E39 540i - M62B44TU, 10.1998, 388123KM.
Po naštartovaní ked ide sitič cca 800rpm včetko super - nasledne klasika krásnych 400rpm
Rozbieham sa všetko uplne super.
Problem nastava iba ked brzdím pohotovo alebo točím volantom bez plynu.
Napr: idem si krasne v obci 50km a rýchlo brzdím potom kolíšu otáčky neskutočne UP 1000 DOWN až nula a chcípne - nie ale vždy niekedy zakolisaju takto 3x, nikdy nie viac! Budto zakolíšu takto 3X alebo chcípne.
Napr: parkujem, točím volantom a chcipne hned - nie ale vždy!
Ked brzdím plynulo jemne tak pohode nic nekoliše.
Ked chcípne, znovu štartujem a nie vždy to iste takto kolišu a stalo sa mi že hned chcípne aj po novom naštartovaní.
Sviečky su nove - mením pravidelne každých 30.000km - NGK, olej 5w40 mením každých 10.000km, palivovy filter ma cca 3dni - mením vždy pred zimou, vzduchový filter je KW a je nový, katalizátory su original a su v poriadku, na výfuku neni ani jedna dierka, nikde neteče žiadna napln.
Diagnostika BEZ vad.
Diagnostikoval som sám - bez zavad, Diagnostikovali aj v H+M Plzen - bez zavad, dokonca som bol v Plzni u šikovneho diagnostikmana a nič - bez zavad.
Motor ma krásny tichý chod skoro neni počut na N, pod plynom V8 nadhera brutal, balada počúvat, prevodovka radí super.
Poradí mi niekto? Poprípade poznáte niekto nejakého mechanika šikovného z Plzne - som ochotný príst aj do Prahy pokial bude mechanik fakt borec.
DAKUJEM
Na nemeckom fore som sa dočítal:
- Je možné že može byt zlé čerpadlo?
- može to sposobovat podtlak?
Ešte raz dakujem za rady.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Pri teste sania vzduchu - naštartovany motor, demontovany air box, som rukou zavrel nasavanie vzduchu a motor bežal dalej sice jak škodovka ale bežal dalej - takže niekde prisával vzduch.
Po konzultácia s Medom som chcel vymenit tesnenie pod sánim pritom som natrafil na dost hnusne poškodenu hadicu podtlaku a bolo to tým samozrejme, to tesnenie som vymenil a hned som pomenil aj tesnenia ventilových vík a tie sviečky som dal Bosch.
Vymenil som úplne všetky hadice podtlaku - poviem vám robota totalne nahovno, strávil som utoho tri dni. Samozrejme že som všetko robil na 100% preto mi to tak dlho trvalo ale som spokojny.
Dalšia vec: po 18rokoch som bol prvý kdo otvoril čerpadlo v nádrži - totalne rozpadnute gumičky čo držia čerpadlo, ležalo v nádrži nakrivo, hned som ho vymenil.
Holly: ABS čidla mám všetky nove, menene asi tak rok dozadu a su original kupovane v BMW, menil som všetky ja sám osobne takže týmto by to určite nebolo - toto je len postreh, rada keby má niekto podobny problem.
Naposledy upravil(a) Popp dne sob 05.11.2016 12:22, celkem upraveno 1 x.
Re: e39 540iA problem s otáčkama - chcípa - PLZEN
Při tom brždění, podtlakový posilovač? Při zatáčení, ten motor to utáhne v pohodě, myslím na doraz volant. Divný. Plynová klapka není vylítaná v části volnoběhu? Při těch km.
Tak podle mýho to může rozhodně dělat podtlak-přisávání falešného vzduchu včetně netěsnosti posilovače brzd.
Když to chcípneš a přijdeš k tomu za 10 min. a sešlápneš brzdový pedál-je cítit posilová funkce nebo je pedál tvrdý?
Jinak,co mně napadlo,asi je to blbost,ale známej měl kdysi hondu,takovej ten placatej pseudosporťák,co podjede návěs kamionu /ale vyjedeš bez hlavy
/,.....přijel s tím ke mně,nebo spíš přiskákal,...vůbec to nejelo a chrchlalo to jak starej veškrna před zdechnutím,......měl v tom svíčky NGK,nouzově jsem do toho dal úplně nejobyčejnější svíčky do favorita a honda chytla na drc aj v pohodě jela a borec odjel (co si tam dal potom nevím).
No,a bavil jsem se o tom náhodou v hospodě s borcem,kterej servisuje motorové pily a ten mi řekl,že NGK vůbec nebrat,že ta doba,kdy byly kvalitní je pryč a vozí se sem čínskej šmejd,že za něj doporučuje jedině Champion (rozumněj do pil) - a je pravda,že ve čtyřkolce jsem míval sice Bosch,ale v zimě to nebylo možné skoro nikdy nebo s max. problémy nastartovat a dal jsem do ní Championku a od té doby chytá jak drak.
Když to chcípneš a přijdeš k tomu za 10 min. a sešlápneš brzdový pedál-je cítit posilová funkce nebo je pedál tvrdý?
Jinak,co mně napadlo,asi je to blbost,ale známej měl kdysi hondu,takovej ten placatej pseudosporťák,co podjede návěs kamionu /ale vyjedeš bez hlavy

No,a bavil jsem se o tom náhodou v hospodě s borcem,kterej servisuje motorové pily a ten mi řekl,že NGK vůbec nebrat,že ta doba,kdy byly kvalitní je pryč a vozí se sem čínskej šmejd,že za něj doporučuje jedině Champion (rozumněj do pil) - a je pravda,že ve čtyřkolce jsem míval sice Bosch,ale v zimě to nebylo možné skoro nikdy nebo s max. problémy nastartovat a dal jsem do ní Championku a od té doby chytá jak drak.
Určitě si zjisti ,jaké mají být tlaky na tom podávacím čerpadle,nízký podávací tlak by taky mohl být jednou z příčin.
Na výstupu potrubí by to nemněl být problém změřit-při zapnutém zapalování,ev. při startování se systém natlakuje.
Na kdysi mojí 735i mi to sice nechcípalo,ale měl jsem nerovnomněrný rozhašený volnoběh a při zrychlování na benzín si dávala na čas,jezdil jsem s tím na LPG a tak to neřešil,až jednou mně to nasralo a při vymontování bylo v nádrži nabastlené čerpadlo z renaulta 25
.
Nové stálo cca baj očko kolem 2800 kč.
Kdyby jsi ho měnil,tak nekupuj žádný Vemo nebo podobný šmejd,..jen Siemens nebo Bosch.
Na výstupu potrubí by to nemněl být problém změřit-při zapnutém zapalování,ev. při startování se systém natlakuje.
Na kdysi mojí 735i mi to sice nechcípalo,ale měl jsem nerovnomněrný rozhašený volnoběh a při zrychlování na benzín si dávala na čas,jezdil jsem s tím na LPG a tak to neřešil,až jednou mně to nasralo a při vymontování bylo v nádrži nabastlené čerpadlo z renaulta 25

Nové stálo cca baj očko kolem 2800 kč.
Kdyby jsi ho měnil,tak nekupuj žádný Vemo nebo podobný šmejd,..jen Siemens nebo Bosch.
Proč by ale čerpadlo stačilo dávat při velkém zatížení a na volnoběh to chcíplo. S těma svíčkama je to fakt, žádné bavo, a pár jsem jich měl, na tyhle super hyper nejelo. Teď na plyn tam mám obyč. Brisk na plyn za 35,- či kolik a pohoda. Měním je teda častěji:-))
Ešte postrehy:
Dnes Uvaly - Plzen: ked brzdim akože ABS tak v pohode, idem v kolone pridam a hned brzdim a zase neskutočne hupanie a kopanie, pritom jak klesnu otačky blikne baterka (ta je inak nova)
Parkoval som a musel som raidovat na maximum a totalne divoký zvuk - piskol remen ale dost divne.
Sviečkami to nebude, robilo to aj na starých sviečkach a robí to aj po výmene ale zajtra kupim zase nove sviečky, BOSCH tentokrát, skusim kupit zajtra v Prahe čerpadlo čo je v nadrži a aj to čidlo tlaku a taku tu banku tlakovu čo je hned za čidlom, pomenim aj hadičky čo su tam a uvidím.
wehrwolf prosím ta aké čerpadlo myslíš?
ACDC prosím ta aku klapku myslíš?
wehrwolf - brzdí dobre, nevidím problém v brzdách, pedál je asi dobrý, asi, nie som mechanik ale.
Ked porovnám z ostatnými 540i/740i čo som mal tak nevidím a necítim nikde problem.
Skušal som maximalku dnes a pohode, výkon je OK, spotreba super, na kickdownu žiadne vahanie ide ako má, nevidím problem v tomto.
Može byt na vine ABS kocka? Ta čo riadi aj DSC?
Dnes Uvaly - Plzen: ked brzdim akože ABS tak v pohode, idem v kolone pridam a hned brzdim a zase neskutočne hupanie a kopanie, pritom jak klesnu otačky blikne baterka (ta je inak nova)
Parkoval som a musel som raidovat na maximum a totalne divoký zvuk - piskol remen ale dost divne.
Sviečkami to nebude, robilo to aj na starých sviečkach a robí to aj po výmene ale zajtra kupim zase nove sviečky, BOSCH tentokrát, skusim kupit zajtra v Prahe čerpadlo čo je v nadrži a aj to čidlo tlaku a taku tu banku tlakovu čo je hned za čidlom, pomenim aj hadičky čo su tam a uvidím.
wehrwolf - brzdí dobre, nevidím problém v brzdách, pedál je asi dobrý, asi, nie som mechanik ale.
Ked porovnám z ostatnými 540i/740i čo som mal tak nevidím a necítim nikde problem.
Skušal som maximalku dnes a pohode, výkon je OK, spotreba super, na kickdownu žiadne vahanie ide ako má, nevidím problem v tomto.
Když problikne dobíjení-otáčky klesnou pod otáčky,při nichž je schopný alt. dobíjet bateriiPopp píše:Ešte postrehy:
při parkování - pískot řemene-nepřidírá se ložisko serva řízení,alternátoru,některé z kladek drážkového řemene a tzn. že by to dělalo motoru problémy při volnoběhu?
Měl jsem na mysli podávací el. čerpadlo v nádrži,je to nízkotlak a na liště vstřikovačů by měl být ventil,jak to změřit,......ale když ti to jede ve vyšší rychlosti v pohodě,neměl by tam být problém,podle mě to čerpadlo dává konstantní tlak a přetlak jde zpět přes přetlakový ventil do nádrže,.......no,a já kdysi,jak jsem psal,...mi to jelo na hovno na benzin defacto pořád,volnoběh haproval-nízký tlak všeobecně=nabastlené čerpadlo z rencka 25=nižší tlak za všech podmínek.Nicméně,nikdy jsem V8 neměl (tatra 603, 613 kdysi dávno :-DD) a tam to se týkalo 735i R6 e 32,takže fakt nevím.
Kolega Acdc myslí patrně uložení škrtící klapky vzduchu,hřídele té klapky a možnost přisávání falešného vzduchu okolo ní,ale podle mě v tom problém nebude,na ničem,co jezdí,jsem v životě uložení klapky neviděl tak vychozené,že by to zapříčinovalo tebou popsané problémy,nicméně prohlédni všechny hadice sání na praskliny,hadičky i se spoji a jednocestné membránové ventily ve vedeních+spony - podle mě,když ve všech režimech,mimo volnoběh(při zátěži-man. s volantem=servo=zvýšená zátěž) jede motor bez problémů,dochází někde ve spoji k přisávání falešného vzduchu.
ABS kostka si nemyslím.
Brzdy - nastartuj,volnoběh cca 5 min nebo projeď,zastav bez sešlápnutí brzd. pedálu před zdechnutím motoru. Když za pár minut,aniž šlápneš na brzdu,servo by si mělo zachovat posilový účinek,tj. brzda nesmí být úplně tvrdá.Pokud ano,pravděpodobně netěsní membránový jednočinný ventil,co je obvykle součástí hadice(zasvorkován),nebo je vadná,netěsná membrána podtlakového posilovače brzd.
Na mým autě mám problém s těsností výše popsaného,zaparkuju a cca 30 min a pedál je úplně tvrdý,začíná to dělat problémy s brzděním hlavně nízké otáčky versus jízda po městě,o víkendu se na to chystám.
Tedka mám ale ropáka,tam je podtlak pro brzd. servo vytvářenej mechanicky poháněnou vývěvou a sání je u nafty otevřené a tudíž to nemá na volnoběh motoru vliv.
Benzin má sání uzavřené škrtící vzduchovou klapkou (kolega ACDC),podtlak pro servo brzdy je generován sáním motoru a problémy s volnoběhem můžou být způsobeny nadměrnou vůlí klapky a netěsnostmi v sacím traktu za klapkou.
Nemá tvůj motor v sání vířivé klapky(nadměrná vůle=přisávání vzduchu)???
Fakt se zkus ale zeptat někoho,kdo ten typ motoru má,nerad bych ti kecal.
Nemyslel jsem hřídel, ale vyběhané potenciometry v poloze volnoběhu. To by se ale asi rozsvítila kontrolka motoru.
Dnes diagnostika v Inveltu Plzen - ANI HOVNO
Zajtra idem na test tlaku valcou, na test podtlaku a na test tlaku paliva.
Zajtra idem na test tlaku valcou, na test podtlaku a na test tlaku paliva.
Vzhledem k tomu, že 90% tvých problémů se děje při aktivaci nějaké části brzdového aparátu, šel bych po čidlech ABS (i kabeláži, vzhledem k tomu, že ti to občas hapruje při rejdu), a po jednotce ABS. Máš DSC (a tempomat) předpokládám, takže tipuju, že ti občas uškrtí motor až tak, že chcípne... Čerpadla a podobně se dají otestovat, není potřeba je hned měnit.
Re: e39 540iA problem s otáčkama - chcípa - VYRESENO