Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Seřízení sbíhavosti E36

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Filcek

Seřízení sbíhavosti E36

#1 Příspěvek od Filcek »

Zdarec hoši.

Potřebuju radu, už jsem z toho zoufalej.. :cry:
Měnil jsem komplet táhla řízení (řídící tyč i hlavu tyče). Před demontáží byla sbíhavost úplně v pohodě, tím myslím rovnej volant, rovný kola. Nějakej čas to bylo jen na zvedáku a holý. Teď jsem tam dal ty nový tyče a problém je v tom, že když mám volant rovně, tak kolo na spolujezdcově straně je rovně, ale to u řidiče je vyosený doleva jako prase. Ten důvod proč to tak je, je ten, že ta šroubovice, kterou se sbíhavost šteluje nejde vlastně seřídít (je moc dlouhá a závit v hlavě tyče je prostě krátkej). Řekl jsem si, špatnej díl, přeci jen jsem ho dostal "jakoby vrácenej". Nicméně jsem vzal situaci do vlastních rukou, objetoval zničení dílu a logicky jsem tu šroubovici zkrátil. Výsledek byl takovej, že už to šlo poštelovat a kolo se začlo středit. Jenže né dostatečně. Další krácení by nemělo smysl, tím pádem jsem si udělal test za tisíc a odvodil si, že ten díl je prostě špatnej. Tak jsem objednal novej. Po instalaci jsem byl prijemně překvapenej, ale zároveň úplnej jelen..
To kolo už nebylo vyosený jak u toho 1. dílu, ale jen tak, jak na tom mým "upraveným" dílu, ale opět našroubovaný nadoraz. Dál to prostě nejde.
Už opravdu nevím jak dál, pripadne mi jako blbost aby byl zničená mechanika řízení, když předtím to bylo uplně v pohodě.

Prosím prosím poraďte. Děkuji :) :)
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

Re: Seřízení sbíhavosti E36

#2 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Volant rovně nemusí znamenat, že máš hřeben řízení vprostřed.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Filcek

#3 Příspěvek od Filcek »

No právě. To jsem řešil dnes, nastartoval a doufal, že mi to servo pumpa srovná. Nic...
icecold
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od icecold »

jak ti servopumpa může srovnat zuby na hřebenu doprostředku? :roll: :lol: :lol:

normálně zkus počítat počet otáček volantem do stran od středu, pokud na jedné straně bude více či méně otáček než na druhé tak máš posunutý hřeben (často to dělaji experti před prodejem auta, aby nešlo poznat že hřeben je KO ;) )
e36 328i
e36 325iA
e46 320d

BMW e36, e46, e39 náhradní díly. Dodělávání výbav, drobné upgrady, diagnostika, tel 608037844
Filcek

#5 Příspěvek od Filcek »

To nevím, měl jsem za to, že to dokáže hydraulika srovnat :D Nicméně, počet otáček L i P je stejný, takže teď fakt nevím, asi budu jezdit s volantem do strany :D :D :(
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

No tak si to nastav tak, abys mel kola rovne, na obe strany jsi otocil stejne otacek volantem a pak si vymontuj volant a dej ho rovne ne?:D
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Dobrý nápad, postup je logicky v jiném pořadí:
- nastavit hřeben řízení na střed
- nasadit volat "rovně" a zajistit
- seřídit obě kola "rovně"
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Filcek

#8 Příspěvek od Filcek »

fabledwarrior píše:No tak si to nastav tak, abys mel kola rovne, na obe strany jsi otocil stejne otacek volantem a pak si vymontuj volant a dej ho rovne ne?:D
Super nápad. :) Jen mi trošku pořád nejde do hlavy, čím se to mohlo takhle samo od sebe "posrat".
Francis píše:Dobrý nápad, postup je logicky v jiném pořadí:
- nastavit hřeben řízení na střed
- nasadit volat "rovně" a zajistit
- seřídit obě kola "rovně"
Díky za rady, no snad to pujde, kdyžtak bmw servis nebo názorná video ukázka, co se vlastně děje a že i přes to to nejde :D
fabledwarrior Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od fabledwarrior Člen Klubu »

Mohlo se stat to, ze nejakej blb delal geometrii a nezafixoval u toho volant. Kdyz vse nastavil, sednul do auta a hle, volant nakrivo. A nez by tu geo predelal, tak radsi vytahl volant a srovnal ho.
Odpovědět