Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 nefunkcni prvky volant+sterace+klakson

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Parni

E39 nefunkcni prvky volant+sterace+klakson

#1 Příspěvek od Parni »

Ahoj klubaci,
u me E39 2002 mi z niceho nic prestali fungovat ovladaci prvky na multifunkcnim volantu (mam 3rameny) nelze zapnout tempomat,ovladani radia,do toho jsem zjistil ze mi nejde ani klakson a aby toho nebylo malo dnes sem chtel umyt predni okno a ono ejhle prava packa vubec nefunguje.Chvilema se mi stalo ze mi probliknul na palubce airbag a ovladaci prvky sli v poradku.Nesetkal jste se nekdo s necim takovym.Na diagnostice sem nebyl,odhaduji ze by mohl byt problem ve sbernem krouzku volantu ci nejake spatne kontakty ve volantu.Predem diky za postrehy
El_Fuego Člen Klubu
Člen Klubu

Re: E39 nefunkcni prvky volant+sterace+klakson

#2 Příspěvek od El_Fuego Člen Klubu »

Odpověděl sis sám, s největší pravděpodobností kroužek pod volantem
Misanek

#3 Příspěvek od Misanek »

Ten ale dle mého nemá vliv na funkci stěračů, resp. na jejich páčku
PetoK

#4 Příspěvek od PetoK »

Ale ma, ide tam IBUS a ten ked skratuje ovplyvni vela veci
Misanek

#5 Příspěvek od Misanek »

Jo takhle v tomhle směru ti je jistě pravda. Buněčné měl jsem za to, že pokud začne být sběrnice zahlcená (tzn. i v případě zkratu), tak první co umírá jsou kontrolky od blinkrů a dalších věcí na budíkách, a ne stěrače.

Resp. chtěl jsem tím říct, že bych předpokládal, že je větší pravděpodobnost že si majitel všimne, že mu právě tyhle kontrolky nefungují než že to pozná až na stěračích.
ACDC

#6 Příspěvek od ACDC »

Odvážil bych se tvrdit, že stěrače jsou zapojeny hardvérově, ale třeba kecám. A WDS bych musel pustit XP.
Misanek

#7 Příspěvek od Misanek »

Těžko říct. Ale já si taky myslím, že pojedou přes iBus, resp. jejich ovládání, poněvadž dle mého jsou řízeny GM modulem
El_Fuego Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od El_Fuego Člen Klubu »

Měly by jít přes sběrnici a řídí je GM modul. V inpě je možné je v testech spustit....
Parni

#9 Příspěvek od Parni »

Predem diky za Vase reakce,chtel bych doplnit dalsi informace ktere jsem dnes behem jizdy spatril.Zastavim u nakupniho centra auto zamknu,nakoupim a po prichodu k autu a nastartovani najednou koulam a volant sviti,predtim jsem zapomel rici ze mi i radio prestavalo fungovat mam 16:9 navi sla ale bez zvuku,odjizdim od nakupaku a radio hraje,klakson troubi ovladani jde a vse bez problemu.Ujel jsem asi 20km opet auto zamknu a kdyz prijdu opetovne nic,netrobi,nestira,nefunguji prvky volantu.Jsem z toho v udiveni.
Mir3k

#10 Příspěvek od Mir3k »

Ahoj zkus při nastartovanem motoru sklopit stínítko a otevřít zrcátko,jestli ti zhasne palubka tak to dělá el. část spínačky,měl jsem to samé a měnil jsem kroužky pod volantem jak p..a :D
Parni

#11 Příspěvek od Parni »

Diky za postrehy,dnes jsem zkontroloval pojistky,i v kufru,u radiomodulu,nakonec jsem.zkusil sklopit clonitko a ejhle radio zacalo hrat,sterace stiraji,klakson troubi,multifunkcni volant funguje,takze zavada nalezena,bude to elektricka cast spinacky jak zde bylo zmineno.V kazdem pripade moc diky za rady
Misanek

#12 Příspěvek od Misanek »

Mir3k píše:Ahoj zkus při nastartovanem motoru sklopit stínítko a otevřít zrcátko,jestli ti zhasne palubka tak to dělá el. část spínačky,měl jsem to samé a měnil jsem kroužky pod volantem jak p..a :D
Perfektní tip! Zase jsem na tuhle podstatnou věc zapomněl
Parni

#13 Příspěvek od Parni »

No sice mi to hlava moc nebere jelikoz nemam nastudovanou elektriku,jeste bych chtel podotknout kdyby se nekomu stalo neco podobneho,zacali mi k tomu trvale svitit brzdovky (spinac byl v poradku)
treba to nekomu dal pomuze pri podobnych problemech
Misanek

#14 Příspěvek od Misanek »

posraná spínačka je u e39 vcelku známá závada a vždy se tím posere něco jiného :)
Dadan

#15 Příspěvek od Dadan »

A co tedy vyměnit?
drifterCZ

#16 Příspěvek od drifterCZ »

mě to dělalo na e39 to samý a vlastně pořád občas dělá, zůstanou i svítit brzdový světla a rádio nehraje. Jak otočím klíček do 1. polohy a vidím radiopanel úplně mrtvej, tak s tím tak zašmrdlám v mezipoloze klíčku mezi 0 a 1 polohou a jak naskočí radio, už vím že je to ok, pak už vše jde.cca před rokem mi to dělalo skoro pokaždý, teď se to projeví tak jednou za měsíc

Pardon že se vtírám do cizího tématu, ale jak tu mluvíte o tom že přestanou na palubce blikat blinkry, to mi teď začalo dělat na druhém autě (e46) - při klíčku na 1. polohu normálně blikají na palubce, na 2. polohu většinou ne, nebo začnou blikat třeba až za minutu a pak třeba 2 minuty blikají, to vypadá na tu zahlcenou sběrnici, že? Blinkry na autě blikají vždy tak jak mají, jedná se pouze o signalizaci na budíkách. Taky nejde multifunkce, centrál, a kdovíco ještě. to asi spínačkou nebude, co? nevíte jak se dopátrat příčiny? Inpu mám
Misanek

#17 Příspěvek od Misanek »

Jo, to vypadá na zahlcenou sběrnici, kdy některý z modulů po téhle sběrnici vysílá spoustu chaotických telegramů, které zahltí celou šířku sběrnice.

Řešení bylo alespoň u mě, že jsem začal odpojovat jednotlivé moduly až dokud závada nezmizela. V mém případě jsem se trefil hned napoprvé při odpojení navigace, takže jsem měl k.o. tuhle jednotku
Dadan

#18 Příspěvek od Dadan »

Řešením problému tedy u E39 výměna elektronické části spínačky?... Stačí vyloženě vyměnit nebo se musí něco přes diag?
Mir3k

#19 Příspěvek od Mir3k »

Stačí jen vyměnit,nic se nemusí kodovat :) na youtube jsou videa jak se to mění,práce na půl hodinky
Odpovědět