Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Výměna oleje v automatu ZF

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Pepeo

Výměna oleje v automatu ZF

#1 Příspěvek od Pepeo »

Zdravím.
Několikrát probírané téma,bohužel se nemůžu dopatrat ke kontaktům na firmu která to opravdu umí.Probírala se tu firma z Jihlavy a z Blučiny,jsem ze severních čech,tak bych raději někoho blíž.Jinak jsem rozhodnut udělat si výlet na moravu.
Máte někdo kontakt který můžete doporučit?
Hádájí se názory kdy olej měnit,v bavoráku jsem z nich neofiko vytáhl,že první výměna kolem 140-150tis,pokud vůbec nějaká.

Mám najeto 95,F31 v benzinu,11/13 do provozu.

Díky všem.
vita11 Moderátor
Moderátor

Re: Výměna oleje v automatu ZF

#2 Příspěvek od vita11 Moderátor »

To budou tyto 2 fimy ... www.zf-pakra.cz www.zp-automatic.cz ... moc práce na googlu to nedalo :D

BMW udává doživotní náplň, což v překladu znamená po 200kkm novou skříň (nebo auto), ZF snad udává výměnu každých 100kkm a ideál je tak 60kkm. Takže když tu výměnu uděláš teď, tak s tím určitě nic nezkazíš
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Pepeo

#3 Příspěvek od Pepeo »

Díky,díky,díky.
O těch dvouch samozřejmě vím,proto jsem to napsal i do dotazu.Napadlo mne jestli má někdo zkušenosti i s jinými firmami,na netu toho je dost.
I tak jsem rozhodnutý objednat se do Jihlavy,takže téma můžeme asi uzavřít.
Naposledy upravil(a) Pepeo dne stř 19.04.2017 16:24, celkem upraveno 1 x.
Kolafa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kolafa »

[quote="vita11"]To budou tyto 2 fimy ... http://www.zf-pakra.cz http://www.zp-automatic.cz ... moc práce na googlu to nedalo :D

BMW udává doživotní náplň, což v překladu znamená ..... životnost toho oleje, nikoliv auta. 60tis.
vita11 Moderátor
Moderátor

#5 Příspěvek od vita11 Moderátor »

To je zajímavá teorie :D Pokud by tím mysleli životnost oleje, čili 60kkm, tak by jeho výměna byla v servisním plánu u intervalu 60kkm a autorizovaný servis by neofiko neradil "kolem 140-150tis,pokud vůbec"
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Zedik

#6 Příspěvek od Zedik »

Myslím, že to je ještě trochu jinak. I přes to, že náplň je lifetime, tak se doporučuje výměna oleje okolo 120.000km a potom už každých 60.000km. Měnit olej po 60.000km je samozřejmě možn a převodovce to určitě neuškodí, ale podle mě zbytečné.

Mimochodem, velmi dobře tu výměnu umí i Snake. Používá origo díly a náplně. V jihlavě se člověk musí 14 dní dopředu objednat, pak tam ráno přijet, jít na celej den si prohlídnout Jihlavu a pak pro auto. Což může být trochu nešikovné.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Vyměnit olej v automatu je snažší než opravit kosmickou loď, nedělejte z toho přehnaně složitou věc :-) Onehdy jsem hledal na návod na výměnu žárovky koncového světla VW Polo a stálo tam "zajeďte do servisu" :-(
Měnit celou náplň nedoporučuju, stejně jako nedoporučuju proplach.
Lifetime je myšleno život leasingu, typicky 100k miles a tedy po našem 160k km a pak každých dalších 80k km.
V převodovce je nějakých 8-10 litrů, podle modelu, při "výměně" vytečou asi necelé 4. Postup výměny se dá najít na netu, v podstatě zvednout auto -> vypustit co vyteče -> demontovat vanu s filtrem -> namontovat zpět vanu s novým filtrem -> dolít po kontrolní otvor / "komínek" ve vaně -> na zvedáku nastartovat, prořadit všechny rychlosti -> zkontrolovat hladinu / doplnit olej.
Toto platilo pro 5HP18, mělo by to platit i dnes, jen místo řazení fofrklackem budeš "klikat" joystickem :-) a možná budeš muset vysvětlit ABS/DSC/DTC proč se točila jen zadní kola.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Zedik

#8 Příspěvek od Zedik »

Francis píše: Měnit celou náplň nedoporučuju, stejně jako nedoporučuju proplach.
V Jihlavě, kde se na to specializují si to evidentně nemyslí:) Jaký je důvod pro to, neměnit celou náplň? Proč neproplachovat?
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

V Jihlavě ti nedají záruku na správnou funkci automatu po proplachu, objednáváš to na vlastní nebezpečí. Oni pak řeknou "sorry jako" a ty si zaplatíš repasi převodovky.

http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.p ... 0&start=17

abys nemusel hledat dlouho: http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=33&t=20644
323ti stock condition
Tanpe

#10 Příspěvek od Tanpe »

Tak v tom mám trochu gulage.
Načetl jsem si tady dost o tématu výměna oleje v automatu,vyl jsem rozhodnut pro autorizák na převodovku a pak se znovu objeví protichůdné názory.
Takže je to vlastně tak,že i klasický,například i neautirizivaný servis,udělá stejnou práci jako Pakra.Vlastně lepší,protože dá i garanci.Je to tak?
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Garanci na funkci převodovky po výměně oleje dá leda masochista nebo finanční sebevrah.
323ti stock condition
Tanpe

#12 Příspěvek od Tanpe »

Tak tohle samé si myslím taky.Pokud vím,o tom že nedají garanci jsi psal právě ty.
Co vím,tak tam ale dají záruku na těsnost olejové vany,v převodovce jako takové se nevrtaj.Nebo snad ano?
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

V převodovce "se vrtá" proplachová náplň, která vyplaví i to co má zůstat ležet tam kde to je, vyplaví i to s čím pracovní náplň během běžného provozu nehýbe a nechává to usadit v tichém a klidném koutku skříně.
323ti stock condition
Tanpe

#14 Příspěvek od Tanpe »

Zkrátka-moc se do toho nevrtej,nebo je možné,že se ti to rozjebe úplně,protože do vnitřku nevidíš.Takhles to myslím myslel.Výměna oleje ano a i ta půlka nebo třičtvrtě nového je lepší než ten starý co tam byl.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Bingo!
323ti stock condition
Kolafa
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Kolafa »

vita11 píše:To je zajímavá teorie :D Pokud by tím mysleli životnost oleje, čili 60kkm, tak by jeho výměna byla v servisním plánu u intervalu 60kkm a autorizovaný servis by neofiko neradil "kolem 140-150tis,pokud vůbec"
to neni teorie, to je praxe. Mel jsem 10 let Octavii v automatu. Na muj dotaz do MB, mi bylo odpovezeno, ze se tam je olej dozivotni a nemeni se. No a po par letech to z nich vylezlo, ze informaci spatne interpretovali a ze bylo mineno zivotnost oleje. U BMW to bude v blede modrem to same. Ze to nemaji v "planu" neznamena, ze to vydrzi na veky veku a menit se to nema.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od JaraX »

taky nejsem zastance proplachu.
jinak u 6Q a 8Q ZF převodovek se mění krom vany (filtru,), oleje, ještě taky těsnící průchodka, a hlavně tesnění pod mechatronikem! to dělá málo kdo, tuším že i v Pakře to dělají jen na požádání ale je fakt duležité to mít vyměněné.
Tanpe

#18 Příspěvek od Tanpe »

[quote="JaraX"]taky nejsem zastance proplachu.

Ten samý důvod co kolega Francis?

Vysvětlete mi teda oba prosím,mě najivovi,proč ofiko servis dělá výplachy,když to vlastně není ono.Na názoru Francise,uznávám,něco je.JaraX si myslí pravděpodobně taky,ale určitě mě pochopíte,že si radši připlatím,udělám něco jak se má a budu mít pokoj.Docela by mne zajímalo,v jakém procentu lidi tady z fóra dělali neproplach/proplach.Moc lidí se tady té diskuze moc neúčastní,pravda.Samozřejmě dám na rady těch,co se vyznají.Jsem lajk který se jen vozí.
ph132008

#19 Příspěvek od ph132008 »

Ahoj,
zrovna taky plánuju nechat vyměnit olej v převodovce. Auto je e92 330i, převodovka 6hp19, nájezd 100K km. Už jsem volal do Jihlavy a zjišťoval možné termíny na objednání, ale pořád mi nedá nepřemýšlet nad tím, proč sem někteří, podle referencí asi dobří mechanici, píšou, že proplach ne. Byl bych vděčný někomu, kdo má skutečně po proplachu převodovky v orig. servisu s převodovkou problém (a ještě víc těm, co problém nemají), aby sem svou zkušenost napsali. Zatím je to pořád dokola jen samá teorie... Případným přispěvatelům s vlastními zkušenostmi předem děkuju.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JaraX »

to je jednoduché, výměnou bez výplachu se vymění jen větší čast oleje, já nechávám auto kapat do druhé dne, tzn horké najíždí na zvedák, převodovka se otevře, druhý den se rozdělá, vyndá se mechatronik, vymění se těsnění pod mechatronikem (5ks), vymění se průchodka, nasadí se nová vana a převodovka se naplní, tak se vymění cca 70-80 procent oleje, a pro převodovku to není takový šok jako když se dá udělá proplach kdy se navíc často používaj ještě nějaká aditiva. výměna větší časti podstatně zlepší řazení ale jaký by byl rozdíl po kompletní výměně nevím.
Odpovědět