Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Kde najít K-bus?? -> retrofit sedaček za komforty

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kubajz93

Kde najít K-bus?? -> retrofit sedaček za komforty

#1 Příspěvek od Kubajz93 »

Zdravim vás,
chystám si dodělat komfortní sedačky místo klasický poloeketrických. Krom přepinování hlavních štekrů, je údajně také potřeba natáhnout k-bus low a high linku do sběrnice, tak se chci zeptat, je toto k-bus linky (černý a žlutý)? jedná se o fotku ovládacího panelu PDC/ DSC zezadu.

Dále je potřeba natáhnout další dva kabely do modulů airbagů, údajně kvůli dalším předpínačům které mají komforty navíc kvůli nastavitelné horní části opěradla.
Kde najdu airbag modul? Borec z UK fora podle jehož návodu to chci zapojit píše, že se nechází v B sloupku, nicméně kabely vede středovou konzolí. Může někdo prosím poradit? :?:
Díky
[img]//i.nahraj.to/f/1J7q.jpg[/img]

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f4/ ... t-t114786/
inspi1981

Re: Kde najít K-bus?? -> retrofit sedaček za komforty

#2 Příspěvek od inspi1981 »

K-CAN-Černý+žlutý, je na více jednotkách, ale nejdostupnější je na středové konzoli.
Hlavní jednotka airbagů je za spolujezdcovou schránkou, ale předpínače a kontakty obsluhují jednotky v B-sloupkách
Naposledy upravil(a) inspi1981 dne pon 22.05.2017 11:35, celkem upraveno 1 x.
Kubajz93

#3 Příspěvek od Kubajz93 »

inspi1981 píše:Žádnej k-bus, ale K-CAN.
Černý+žlutý, je na více jednotkách, ale nejdostupnější je na středové konzoli.
Hlavní jednotka airbagů je za spolujezdcovou schránkou, ale předpínače a kontakty obsluhují jednotky v B-sloupkách
OK, takže každá sedačka má svou jednotku v B sploupku?
Jinak díky, teď už asi vim jak na to
K. :idea:
mr_nitroz

#4 Příspěvek od mr_nitroz »

Zalezi jaky mas rok vyroby, od 9/2005 je jednotka airbagu ve stredovem tunelu.
Kubajz93

#5 Příspěvek od Kubajz93 »

mám 2004, zejtra se chytsám to pozapojit tak jsem na to zvědavý jestli se zadaří. :shock:
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Já to mám v 2004 dodělaný, ale jak to borec zapojil to do detailu nevím. Určitě tahal do palubky na sběrnici K-can a možná ten tunel byl taky rozdělanej. Jednotky sedaček se musely dopinovat a doprogramovat s hlavní. Ale to není asi nic novýho..
Kubajz93

#7 Příspěvek od Kubajz93 »

Tak furt mi nějak neni jasný, na jakou sběrnici to zapojit, K can (žlutý a černý) nebo K-bus ( nevím kde ho najít). Bude se nacházet na tom druhém štekru co je na PDC/DSC panelu zezadu? barva černá?

Dnes jsem to měl rodzělaný ale nevěděl sem kam přesně, který z kabelů na pravém konektoru je K-bus ( https://nahraj.to/1J7q ), může prosím někdo poradit? Jinak teoreticky jsou sedačky zapojeny na k can, přímo do jejich jednotek přes ten malý černý konektor kam vede i 12V. Co tak pročítám cizí fora tak k bus je komunikační kanál pro ovladače sedačky, signál by se pak následovně z PDC/DSC panelu měl vracet přes K can do jednotky, která následně řídí motory v sedačce.

Další problém - Zapojení předpínačů hlavových opěrek do těch jednotek modulů v b sloupkách. chystal jsem se to zapojit na stejné piny jako úvádí angličan v jeho návodu ale ejhle, já mám piny už obsazené, a jediné volné jsou na druhé straně konektoru viz foto -> https://nahraj.to/1Jlt

Můžu ty dva dráty připojit na volné piny do těch jednotek, je jedno kam se to zapojí v rámci konektoru jednotky?

Má poslední otázka nejsem si úplně jistý který kabel je co, protože anglán tam má o jeden kabel méně. předpokládám že červeno-zelený je 12V + , černý asi K bus?? a ten třetí, červeno-bílo-šedý? -> https://nahraj.to/1Jlu
Může prosím někdo z borců přes elektriku poradit?
Díky K.
kadli

#8 Příspěvek od kadli »

Jsi docela odvaha, zapojovat kabely jen podle fotek. Vlevo máš odkaz na diagramy, wds, tak se tam musíš kouknout. Já už si to nepamatuju, ale jestli to nemáš jak dokódovat, tak ty předpínače ani nezapojuj, protože ti budou svítit airbagy.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No ty mě svítí od tý doby co jsem zkusil zapojit konektor.. vyměnil jsem i celou pyropatronu ze starejch, ale tím to nezhaslo. Je to nějak řešitelný?
inspi1981

#10 Příspěvek od inspi1981 »

Kontrolka airbagu sama nezhasne, i když je zavada odstranena. Musí se smazat diagnostikou
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No tak jistě, ale po chvíli se zase rozsvítí na palubce. Nerozvítí se leda když vytáhnu konektor z patrony. Ale to je vlastně spíš ikona pásů,že? Svítí mi totiž obě hehe. Nechám to líp proscanovat a uvidíme kde je SRS chyba.
kadli

#12 Příspěvek od kadli »

Diagnostika ti přesně napísě v čem je problém, ale patronu na pásy jsi přendá ze svých sedadel ne? Ty komforty máš v jakém stupni výbavy? Jen výhřev a nebo komlet s výhrěvem, chlazením a přitahování bočnic do zatáček? Nejsem si už jistej, ale v konektorech se myslím museli přeházet nějaké piny, víc ti řekne WDS.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No byly tam hadry poloelektriky holota a dávaly se sporty s výhřevem, pamětí a přivíráním bočnic (to zatím taky nejede). Poňadž byly z bouračky myslel jsem, že jsou patrony K.O. Od pohledu vypadají stejně, nevím zda je vystřelená.
Kubajz93

#14 Příspěvek od Kubajz93 »

kadli píše:Diagnostika ti přesně napísě v čem je problém, ale patronu na pásy jsi přendá ze svých sedadel ne? Ty komforty máš v jakém stupni výbavy? Jen výhřev a nebo komlet s výhrěvem, chlazením a přitahování bočnic do zatáček? Nejsem si už jistej, ale v konektorech se myslím museli přeházet nějaké piny, víc ti řekne WDS.
mam jen komforty s pamětí a výhřevem, jelikož obyč poloelektriky jsou ovládaný signálem přímo z ovladačů tak v konektoru (žlutém - velkém) je jen 12 V + čidlo zap. pásů a předpínač pásů, popřípadě zátěžová dečka. Ale komforty co jsem načetl - ovladače přes k bus linku posílají signál do sběrnice, odkud je následně přes k can posílaný signál zpět do jednotky sedaček. Takže tam se někam musí navést k bus, jen nevím který to je a kam ho navést. WDS mi nejde zobrazit, zkoušel jsem z několika prohlížečů a nic :cry: .
Další věc jsou předpínače v hlavových opěrkách, který je také potřeba natáhnout pravděpodobně do modulů. když se na ně vykašlu, budou mi svítí restraint error, nebo o nich auto nebude vědět?
Neví někdo prosím jak naložit s tím K busem?
Laco19

#15 Příspěvek od Laco19 »

Kubajz93 píše:Neví někdo prosím jak naložit s tím K busem?
Uz su to sice 2 tyzdne, mozno uz mas sedacky namontovane.
Ak to este potrebujes, K-bus je na 0,35mm2 bieločervenožltom vodici na 12 pinovom konektore X14056 Centre Console Switch, na pine 3.
Kubajz93

#16 Příspěvek od Kubajz93 »

Ano Děkuju,
už to mám zapojené, jak řikáš pin č. 3 , ten druhý konektor do kterého vede jen k can (černý a žlutý). je to vcelku jednoduchý retrofit. tímto děkuju Snejkovi za konzultaci a online pomoc ;)
Odpovědět