Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Automatická světla E61
Automatická světla E61
Nazdar hoši,takovej dotaz a rád bych nějakou radu či pomoc....při jízdě v noci mám přepnuto na automatický světla,což znamená že i dálka se přepne když nic nejede proti....ale jakmile se přepnou světla na dálku tak se okamžitě ztumí takže mi to furt přehazuje dálku a tlumený i když nic proti nejede.....silnice má jen patníky a nejspíš je ten senzor tak citlivej že to pořád ztlumuje.Nějaký rady co by se mohlo s tím udělat,nastavit nakodovat?????????????????Popřípadně kde jak atd hledat...díky za pomoc
Re: Automatická světla E61
Kazdymu vcetne sebe jsem tuto funkci v aute vypnul a vsem se taknejak ulevilo 

FLA je náhodou super věc
jen teda někdy trochu chvíli trvá než to po zahasnutí kvuli protijedoucímu autu zhasne a než to znova rozsvítí. Jinak to funguje dobře.
Diagnostika ti nic nepíše?

sonyk02 píše:FLA je náhodou super věcjen teda někdy trochu chvíli trvá než to po zahasnutí kvuli protijedoucímu autu zhasne a než to znova rozsvítí. Jinak to funguje dobře.
Ne vůbec nic......
dyt FLA je bomba, nedal tam někdo neorigo sklo? připadně jinou verzi skla? např determal vs klasika, jak to je nakodovane?
No to nevím ale můžeš mi poradit kde to hledat a pak ti řeknu vícJaraX píše:dyt FLA je bomba, nedal tam někdo neorigo sklo? připadně jinou verzi skla? např determal vs klasika, jak to je nakodovane?
tak na skle vidíš jaké to je, a kodovani ve FLA
Me to teda na sedme funguje krasne.
-
- Člen Klubu
- Kontaktovat uživatele:
Vím, že píšeš o systému automatického přepínání tlumených a dálkových světel, tzv. Fernlichtassistent FLA. U toho citlivost nijak nastavit nelze na rozdíl od Lichtsensoru, u kterého je možno přes iDrive nebo kódováním nastavit citlivost na normalní, citlivější a vysokou citlivost viz https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 342421.JPG , https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 846039.JPG , http://www.car-coding.de/mediapool/81/8 ... 20-250.jpg .
Takže Lichtsenzor rozhoduje o automatickém rozsvícení hlavních světel, respektive o přepnutí z režimu denního svícení na osvětlení při snížené viditelnosti. A FLA rozhoduje o přepnutí dálkových a tlumených světel. A některá auta umí rozsvítit hlavní světla i při silném dešti, tj. do hry vstupuje Regensensor. Nic z toho není 100% spolehlivé a vstupuje do toho mnoho dalších vlivů, jako je barva okolí, směr slunečního svitu, zasněžené okolí atp. Prostě senzor není lidské oko a mozek, který tu informaci vyhodnocuje. Mě například Lichtsenzor rozsvítí hlavní světla i za slunečného dne ve 14 hodin odpoledne, když vjedu do tmavšího lesního úseku a vypne je asi 3 minuty po opuštění lesního úseku cesty. Při vjezdu do tunelu nereaguje vždy stejně, někdy rozsvítí, někdy ne, záleží na směru slunečních paprsků, intenzitě osvětlení tunelu a svícení protijedoucích vozidel. A protože tudy jezdím denně tam i zpět, jednou mne bavorská Policie zastavila a zadarmo upozornila, že před tunelem je dopravní značka "Rozsvíť světla - Licht an", takže auto musí svítit jako v noci, nikoliv denní svícení + AE kroužky a citlivost nějakého automatického systému je nezajímá a fertig.
Fernlichtassistent by měl ztlumit dálková světla, pokud se dostanou paprsky světla protijedoucího nebo předjedoucího vozidla blíže středu zorného pole kamery na zpětném zrcátku https://legacy.bmw.com/com/de/insights/ ... e=autobeam a potom zase dálková světla rozsvítit. Ale reaguje to i na hodně reflexní dopravní značení, patníky, které jsou osvětleny vlastními světly - to už jsi si všimnul. Také automaticky přepne na tlumená, pokud rychlost jízdy klesne pod 50km/h +/- něco. Existuje i novější systém, který umí zaclonit určitou část světelného paprsku, kdy je vytvořen tzv. neozářený (zacloněný) tunel, ve kterém se nachází protijedoucí nebo před Tebou jedoucí auto viz video zde https://www.motor-talk.de/videos/bmw-ad ... 73399.html . Něco u je popsáno i zde http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.p ... t&start=10 .
Ten systém FLA je dost citlivý na čistotu čelního skla v zorném poli kamery, seřízení světel beru jako samozřejmost. Také musí být na autě správné čelní sklo, které je mnohem dražší, než čelní sklo do auta bez FLA - 670 Euro a 290 Euro je fakt rozdíl. Už jsem viděl poblíž zrcátka nalepenou nějakou zahraniční dálniční známku, šnůrka plyšáka nebo růžence zavěšeného na zrcátku také může a nemusí mít vliv. Jedinné, co (podle mne) zlepšilo citlivost senzoru byla instalace nejnovějšího softwaru v listopadu 2016. Prostě při jízdě po stejná trase v přibližně stejnou noční dobu se mi reakce FLA zdála lepší, rychlejší a citlivější. Ale je to subjektivní pocit.

Takže Lichtsenzor rozhoduje o automatickém rozsvícení hlavních světel, respektive o přepnutí z režimu denního svícení na osvětlení při snížené viditelnosti. A FLA rozhoduje o přepnutí dálkových a tlumených světel. A některá auta umí rozsvítit hlavní světla i při silném dešti, tj. do hry vstupuje Regensensor. Nic z toho není 100% spolehlivé a vstupuje do toho mnoho dalších vlivů, jako je barva okolí, směr slunečního svitu, zasněžené okolí atp. Prostě senzor není lidské oko a mozek, který tu informaci vyhodnocuje. Mě například Lichtsenzor rozsvítí hlavní světla i za slunečného dne ve 14 hodin odpoledne, když vjedu do tmavšího lesního úseku a vypne je asi 3 minuty po opuštění lesního úseku cesty. Při vjezdu do tunelu nereaguje vždy stejně, někdy rozsvítí, někdy ne, záleží na směru slunečních paprsků, intenzitě osvětlení tunelu a svícení protijedoucích vozidel. A protože tudy jezdím denně tam i zpět, jednou mne bavorská Policie zastavila a zadarmo upozornila, že před tunelem je dopravní značka "Rozsvíť světla - Licht an", takže auto musí svítit jako v noci, nikoliv denní svícení + AE kroužky a citlivost nějakého automatického systému je nezajímá a fertig.
Fernlichtassistent by měl ztlumit dálková světla, pokud se dostanou paprsky světla protijedoucího nebo předjedoucího vozidla blíže středu zorného pole kamery na zpětném zrcátku https://legacy.bmw.com/com/de/insights/ ... e=autobeam a potom zase dálková světla rozsvítit. Ale reaguje to i na hodně reflexní dopravní značení, patníky, které jsou osvětleny vlastními světly - to už jsi si všimnul. Také automaticky přepne na tlumená, pokud rychlost jízdy klesne pod 50km/h +/- něco. Existuje i novější systém, který umí zaclonit určitou část světelného paprsku, kdy je vytvořen tzv. neozářený (zacloněný) tunel, ve kterém se nachází protijedoucí nebo před Tebou jedoucí auto viz video zde https://www.motor-talk.de/videos/bmw-ad ... 73399.html . Něco u je popsáno i zde http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.p ... t&start=10 .
Ten systém FLA je dost citlivý na čistotu čelního skla v zorném poli kamery, seřízení světel beru jako samozřejmost. Také musí být na autě správné čelní sklo, které je mnohem dražší, než čelní sklo do auta bez FLA - 670 Euro a 290 Euro je fakt rozdíl. Už jsem viděl poblíž zrcátka nalepenou nějakou zahraniční dálniční známku, šnůrka plyšáka nebo růžence zavěšeného na zrcátku také může a nemusí mít vliv. Jedinné, co (podle mne) zlepšilo citlivost senzoru byla instalace nejnovějšího softwaru v listopadu 2016. Prostě při jízdě po stejná trase v přibližně stejnou noční dobu se mi reakce FLA zdála lepší, rychlejší a citlivější. Ale je to subjektivní pocit.

starML myslím že nemáš uplně pravdu, ještě jsem neviděl sklo které by bylo pro FLA, prostě je jedno jaké máš sklo, jen to musí být dobře nakodovane.
-
- Člen Klubu
- Kontaktovat uživatele:
Jo, máš pravdu okno pro FLA neexistuje. Myslel jsem např. okno s Tepelný komfort-bezpečnostní sklo(S356A), Varování opuštění pruhu(S5ADA), Automatická klimatizace (S534A), Zobrazení přístrojů na čelním skle(S610A) + Dešťové světelné čidlo. Tedy aby ta kamera a čidlo skrz to čelní sklo viděly.starML píše:..čelní sklo do auta bez FLA
ale všechny tyto skla jsou s FLA kompatibilní.
Mne to teda funguje dost tragicky. Rozsvecovanie svetiel je ok, ale ten asistent dialkovych je uplne k hovnu. Sklo je ciste, svetla nastavene ok. Napriklad to extremne citlivo reaguje na znacky aj patniky a 80% casu co som bol sam na ceste to svietilo bez dialkovych.
no ja nevím, ale všechny E65 s kteryma jsem kdy jel, tak to funguovalo super.
Ahoj,
Na mojí e91 LCI to funguje na jedničku, v podstatě jezdím jen s tím a do svícení mu (autu) nehrabu, protože to zapíná a vypína stejně jako bych to dělal ja.
Edit.
Když už jsem tady, tak se přiseru. Kolik stojí nové sklo s těmahle automatickejma hračičkama..
Mám ho pojištěný na 10 tisicí, tak abych kdyžtak připojistil.
Dík.
Na mojí e91 LCI to funguje na jedničku, v podstatě jezdím jen s tím a do svícení mu (autu) nehrabu, protože to zapíná a vypína stejně jako bych to dělal ja.
Edit.
Když už jsem tady, tak se přiseru. Kolik stojí nové sklo s těmahle automatickejma hračičkama..
Mám ho pojištěný na 10 tisicí, tak abych kdyžtak připojistil.
Dík.
jak už jsem psal, FLA nemá na sklo a jeho cenu vliv, jde spíš o to jestli je determalní, dešták, HUD, vyhřívání atd.
Mám jen dešťák.
Sorry za blbé dotazy, ale co to je "determalní sklo" popřípadě k čěmu slouží.
Sorry za blbé dotazy, ale co to je "determalní sklo" popřípadě k čěmu slouží.

determální skla omezují prostup slunečních paprsků do interiéru a tím zabraňují jeho nadměrnému prohřívání. To přináší více komfortu a bezpečnosti při jízdě, obzvláště v létě.
Děkuji za vysvětlění.. aspon zase vím o něco víc.
dá se poznat z vin kodu zda tam je?
Kdyžtak tady: A375709 Já tam ale asi nic nevidím.
No a zpět k mému dotazu, když by tam to sklo bylo, tak cena je těch 700e +- jak píše starML ?

dá se poznat z vin kodu zda tam je?
Kdyžtak tady: A375709 Já tam ale asi nic nevidím.
No a zpět k mému dotazu, když by tam to sklo bylo, tak cena je těch 700e +- jak píše starML ?