Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Zakleté Ťukání na podvozku 750i e65

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
dafson

Zakleté Ťukání na podvozku 750i e65

#1 Příspěvek od dafson »

Ahoj, zkusim se zeptat zdejších odborníků na problém, který delší dobu trápí mé ucho při přejezdech nerovností. Takže zkusím pospat problém:
- neříjemné klepání či ťukání které se ozývá od pravého kola
- vzniklo již v zimě po cestě na lyže přes zmrzlou ROLETU neudržované zasněžené silnice - kdo je z hor určitě ví - od té doby to začlo
- podvozek mam úplně ten jak se zde na fóru říká social edition bez niva a DD prostě jednoduchý holý obyč tlumiče
- dva nezávislý mechanici prohlásily , že podvozek je v top stavu jako u nového auta i díly na nápravě potvrdili že se jedná o originály a kvalitní výrobky v případě že je někdo přede mnou měnil (servisováno předchozím majitelem Renocar)
- nastal čas STK tak si říkám konečně na můj problém přijdou určitě oni... -( zase nic technik STK mi dal čistý protokol bez jediné vady i přesto že jsem se přiznal že na podvozku mi na pravé straně něco občas poťukává.
- teď bych řekl že nejvíce se ťukání projevuje na kostkách a na menších dírách
- zajímavý jev je to, že když jsem měl vůz po dvakrát na zvedáku , tak po vyvěšení kol a následném ježdění se nějaký čas tento zvuk neobjevoval.
- jediné co mě napadlo je tlumič a jeho uložení co myslíte nedělalo by to jen při zatočení? Zvuk bych přirovnal k takovému většímu bouchání stabilizátoru....
laik

Re: Zakleté Ťukání na podvozku 750i e65

#2 Příspěvek od laik »

Nemůžu se podívat jak to tam je, bo sedmu nevlastním ;) , ale určo bych kuknul hlavně na horní uložení tlumiče.
Pak už jedině samotný tlumič.
Proč by měl tlumič bouchat jen při zatočení?
TANN3R

#3 Příspěvek od TANN3R »

Tohle může dělat klidně i samotný tlumič. Párkrát sem tohle řešil a ani nebyl vyteklej. Jestli je podvozek komplet tuhej, můžeš zkusit ještě zajet na test tlumičů. Třeba při tom bude i slyšet, odkud to jde.
Edit. Ten zvuk tlumič vždycky vydával při přechodu mezi mezi cestou dolů a nahoru. Jakoby v něm byla malá vůle, takže když ho pružina po stlačení začne tahala nahoru, cvaklo to. U lehkého auta to šlo vyvolat i rozhoupáním, u sedmy těžko :D
dafson

#4 Příspěvek od dafson »

ok zkusím ten test tlumičů, jeden kamarád spíš jen mi řekl co si myslí nic směrodatného ani potvrzujícího
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JaraX »

- za mnou jsi s tím nebyl, otázka tedy zní jeslti jsi s tím byl za Snejkem, E65 musí prohlížet kdo ji zná a ví kam šáhnout
- non EDC verze je opravdu naprd a je to nejdražší verze na provoz, jelikož ty tlumiče stojí dost a musí se často měnit, z praxe vím že už ve 150tkm stojí zaprd, nebo né zaprd, ale není to jak z výroby.
- zaměřil bych se fakt na tlumiče jak píše tanner.
inspi1981

#6 Příspěvek od inspi1981 »

Filozof

#7 Příspěvek od Filozof »

jojo tlumiče kolem 3,5k SACHS bych bral jedině ...

Tipuji to na vuli v uložení tlumiče...nebo tlumič. Ale spíše to uložení.
dafson

#8 Příspěvek od dafson »

dobrá až bude v servisu nechám to rozdělat....děkuji všem za názory
Zugy

#9 Příspěvek od Zugy »

Já se také přikláním k tlumičům. Ted se kolegovi stalo na Peugeotovi - má najeto 60k. Při jízdě po nerovnostech nebo záběru motoru z velmi nízkých otáček (diesel) jak auto vybrovalo tak od kola šlo takove hrkani a clékem hlasite ve stylu vymlacenych ramen. Jak když vemes metlu, das ji do blatniku a hrkas tam a sem. A byli to tlumiče.
dafson

#10 Příspěvek od dafson »

Ahoj tak vzhledem k tomu,že mechanici jsou vyťíženi a mě se zvuk z ťukání změnil na zvuk vrzání rozhodl jsem se že zkusím příčinu najít sám je to slyšet když houpu blatníkem. Najel jsem tedy na rampu táta mi zahoupal a ja rukama zjišťoval odkud jde vrzání a co se rozvrní ... a ejhle-))) taková blbost tyčka v koubku která tahá za krabičku se snímačem naklánění xenonu.Výrazně ten zvuk přenášela i na spodní rameno ke kterému je uchycené.Dnes objednano za cca 600kc bez dph v bmw a během víkendu vyměním. Tak jsem zvědavý jestli ťukaní byla stejná vada jako nynější vrzání a bude klid..nebo se závady oběvili dvě ale věřím že až teď se projevilo to ťukáni v jiném zvuku které bylo dohledatelné.
laik

#11 Příspěvek od laik »

A když tu tyčku vyhákneš z kloubu, tak to přestane? Prostříknout nepomohlo?
Pak dej vědět, jak jsi dopadl.
dafson

#12 Příspěvek od dafson »

Nevim zkoušet to nebudu jsem zastánce toho co zlobí rovnou vyměnit...vzhledem také k ceně co stojí díl.Snažím se zachovat vůz ve stavu jak jsem ho koupil (top stav)...škoda jen že nejsem mechanik a troufnu si jen na to co nemůžu nijak pokazit....určitě dám vědět.
laik

#13 Příspěvek od laik »

Souhlas, to snad ve stavu drží drtivá většina tady.
Jen jsem moc zvědavý, jestli může čidlo dělat takový čurbes - vrzat.
Já prvně co bylo po koupi, že jsem postříkal všechny klouby co jsem našel ;)
To ostatní jsem raději svěřil znalému. Obyč mechanikovi bych nějaký problém nedal.
dafson

#14 Příspěvek od dafson »

Pozor né čidlo, je tam klasické rameno které tahá za páku na jednotce (krabičce) snímáni naklápění vertikálně xenonu ale samosebou menší slabší je zajištěné matkami, které jsem také objednal nové každopádně ja bych osobně neřekl že je to tak slyšet do interiéru ale na sto pro je to ono (vrzání) když táta houpal tlumičema a ja chytil pevně kloubek tak tozmizelo utlumil jsem ho ....až vyměnim dám vědět uvidí se zda klepání bylo dnešní vrzání či ne....jojo s mechanikama je to špatné i když ten můj je schopný začína to být špatné s domluvou. Snejk vůbec neodpovídá na sz a jarax který kdykoliv rád odpoví do příspěvku tak je bohužel daleko ale asi stejně mě jednou cesta k němu nemine ve formě výletu a zaroveň plánované opravy......Jarax děkuji vždy za tvé rady vážím si jich snad někdy na chvíli budu tvým zákazníkem....i když mam teda social edition-(
tixik

#15 Příspěvek od tixik »

Taky řeším klepání od pravého předku a taky jsem narazil na čidlo, které mi dělá tohle: https://youtu.be/abR4Amfcx7Q

Zkusil jsem ho stáhnout páskou, ale nezdálo se mi, že by to bylo lepší. Laiku, můžu ho teda zkusit odpojit a jet chvíli bez něj?
dafson

#16 Příspěvek od dafson »

takhle za to taháš ze strany vpřed a vzad zkus zahoupat blatnikem silou a drž přitom horní kloubek toho ramínka pak spodní kloubek a pak hlavní čep spodního ramena. Mě to teď vrní až do spodního hlavního ramena tak že jsem si myslel že je to hlavní spodní rameno , dokud jsem nesahl na to raminko u krabičky snímače. Asi je to otázka času jak se ten problém projeví dál v neděli budu vědět jestli to celkově byla jen tahle tyčka dam vědět.
laik

#17 Příspěvek od laik »

Já to mám k JaraXovi jen 160 km, ale 2x za rok se u něj objednám a žádná tragedie to není, zatím. Průser se zamrzajícím separátorem mi řešil hned. Nedůležité závady samozřejmě na objednávku cca 2 - 3 měsíce. Pro mne dostačující.
laik

#18 Příspěvek od laik »

Nemělo by se stát nic, jen xenony budou svítit někam, tak ať někomu nevypálíš oči. ;)
Nejsem mechanik ale tohle bych zkusil.
dafson

#19 Příspěvek od dafson »

Ahoj tak zítra musím objednat ještě krabičku snímání xenonu vrže to v ni je to přidrbané.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JaraX »

abys nevyměnil pul auta a furt to neklepalo :)
Odpovědět