Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Jaky olej
Re: Jaky olej
Olej do motoru 5W40 a menit po 15000km
-
- Kontaktovat uživatele:
Tohle platí pro všechna BMW? Konkrétně i pro motor v BMW 318D 105 kW? Posledně mi tam nový mechanik nalil právě tento olej i když předtím tam byl vždy dáván předepsaný (asi 5W30).Jirke píše:Olej do motoru 5W40 a menit po 15000km
Pro všechny ne, ty si hlavně pohlidej, aby splňoval specifikaci pro dpf, což u e39 v úvodním dotazu řešit netřeba a hodně 5w-40 není low saps, což je pro provoz motoru s dpf vyžadováno. Tam kde není dpf je naopak lepší se low saps olejům vyhnout, z hlediska životnosti motoru.
Longlife 04 je skratka LL 04?
Je, ale ty do e39 hledej primárně 5w-40 s normou LL 01, což je většina. LL-04 splňují jen oleje mid-saps nebo low-saps, což má smysl lít jen do motorů s DPF. Pro tebe k ničemu a spíš na škodu..
-
Ještě poznámečka; Žádný Long Life olej neexistuje - jde víceméně jen o obchodní označení, které má evokovat "netřeba měnit". Nicméně při tribo rozboru se ukázalo, že sice LL oleje mají více aditiv (ne o moc) ale po ujetí 13-15tis km v přeplňovaném dieselu jde střihový gradient oleje stejně do kytek (tzn. velmi zjednodušeně řečeno, nedokáže udržet potřebnou sílu vrstvy). Takže 15tis km je pro přeplňované motory strop. (Já měním mezi 12-13 a nemám problém - Po 280tkm si motor nevezme nic).
Mám taky motor 142kw 530d a liju Castrol Edge Turbo Diesel 5w-40.
Mám taky motor 142kw 530d a liju Castrol Edge Turbo Diesel 5w-40.
Hele, podle mě to přece nejde takle říct přesně, že olej je zralej na výměnu přesně po 15284 km.. Souhlasím, že 15k bude pro 80% lidí ideální, další část by kvůli třeba pouze městskému provozu a krátkým tratím, nebo naopak sportovnímu použití, měla interval výrazně zkrátit. Na druhou stranu, pořád jsou auta, co dávají 80tis + km za rok, a tam prostě ta degradace oleje bude podstatně pomalejší a delšího intervalu bych se rozhodně nebál. Už jen proto, že ten motor je v tomhle případě víc v ohratem stavu a studených startu je podstatně míň.
Btw. Ty LL oleje jsou spíš méně aditivovane, proto valná většina je 5w/10w-30. Hlavně ale naopak některé složky kvůli tvorbě popílku obsahovat nesmí, a dá se říct že díky tomu jsou čistě pro mechaniku motoru horší, než standartní. Tzn není důvod si za ně u motoru bez dpf ještě připlácet.
Btw. Ty LL oleje jsou spíš méně aditivovane, proto valná většina je 5w/10w-30. Hlavně ale naopak některé složky kvůli tvorbě popílku obsahovat nesmí, a dá se říct že díky tomu jsou čistě pro mechaniku motoru horší, než standartní. Tzn není důvod si za ně u motoru bez dpf ještě připlácet.
- Joshuax
- Kontaktovat uživatele:
Preeeesne, olej neni potreba menit vubec, kdyby to slo, tak by mozna bylo nejlepsi tam nelejt ani palivo...
A ted vazne. Je uplne jedno jaky je najezd za rok, proste menim po 15k nebo jednom roce. Kdyz nekdo udela 80k za rok, asi to nebude okolo komina na kochacku, ale protoze mu to auto vydelava penize. Pak si na ten servis proste vydela...
Jezdci, kteri to maji pro sportovni pouziti, se neptaji, jaky tam maji nalit olej...
A ted vazne. Je uplne jedno jaky je najezd za rok, proste menim po 15k nebo jednom roce. Kdyz nekdo udela 80k za rok, asi to nebude okolo komina na kochacku, ale protoze mu to auto vydelava penize. Pak si na ten servis proste vydela...
Jezdci, kteri to maji pro sportovni pouziti, se neptaji, jaky tam maji nalit olej...
E36 328i Cabrio, E39 523i Tour, E61 530d, E66 745Li
ex E53 3.0i
ex E53 3.0i
Kde přesně jsem dle tebe napsal, že olej netřeba měnit?
Ať nezakládám nové téma, jakou značku oleje byste doporučili do E46 M3
Rozvodový olej MSP/A
Olej pro mech. převodovku MTF LT-2
Rozvodový olej MSP/A
Olej pro mech. převodovku MTF LT-2
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Minimálně u převodovky bych neriskoval a koupil origo v BMW. Sice stojí litr něco kolem 650,-, ale při té troše oleje je to jedno. Jinak většina lidí používá místo origa ATF oleje a funguje to v pohodě, ale u Mka tohle šetření postrádá smysl.