Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Night vision camera

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
RomanM3

Night vision camera

#1 Příspěvek od RomanM3 »

Ahojte,

Mam na své e60 night vision kameru, ktera samozřejmě nefunguje. Jinak bych tu o tom asi ani nepsal :lol:

Co jsem tu tak vyčetl, tak tento systém nefunguje asi na většině starších bmw.

Nová kamera stojí neskutečný balík (snad kolem 150tis kč)

Implantovat použitou z vrakáče myslím v podstatě není možné, protože tato kamera je nějak provázaná s celým autem a jeho vinem a pod (nevím přesně jak to je kdyžtak mě někdo doplňte).

A tak jsem se pustil do pokusu o opravu svojí kamery a myslím že jsem na to přišel co s tím je a myslím i že to dokažu opravit.

Strašně by mi ale nyní pomohlo, kdyby mi někdo poskytl svou mrtvou night vision kameru abych si v ní mohl něco změřit a pak tu svou možná opravit a možná opravit i tu poskytnutou - záleží co ji bude a jak moc zle na tom bude.

Nenajde se tu někdo kdo má mrtvou night vision kameru k ničemu a byl by ochoten ji poskytnout na testy?

Přinejhorším na nic nepříjdu. Pokud se to povede, mohl bych alespoň některé závady na těchto kamerách opravovat za celekem směšné peníze myslím, což by mohlo být ku prospěchu všem tady na klubu.

Diky
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

Re: Night vision camera

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

V prosinci 2014 jsem sháněl senzor (radar) k tempomatu ACC http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?t=81127 , ceny nového dílu taky strašné. Ale koupil jsem použitý díl od německého prodejce, který rozebírá poškozená auta a dále prodává za rozumné ceny. Všechno fungovalo OK, jen diagnostika něco kecala a chtěla to nakódovat. Tohle jsem ignoroval a když mi v německém BMW aktualizovali SW v celém autě, tak to udělali i s tím náhradním senzorem ACC.

Ceny těchto použitých kamer nejsou tak strašné, ale každá sranda něco stojí. Klidně napiš, co se Ti tam zdá podezřelé, nebo se podívej na odkazy níže.
http://www.autoriese.de/NIGHT%20VISION% ... 2360734984
:D
RomanM3

#3 Příspěvek od RomanM3 »

Ahoj,

No trošku si asi nerozumíme. Já nechci právě na nějaké laborování kupovat kameru za 500€...

Delam na tom. Když se to povede, podělím se

Když se to nepovede zbyde jedině pořídit jinou. Jen si nejsem jist jak je to případně s její výměnou jestli tam není nějaký problém. Tuším jsem tu kdysi kdesi četl, že to není jen tak.

Diky
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JaraX »

no musíš koupit novou, je vázaná na vin.
JakoobCZ

#5 Příspěvek od JakoobCZ »

Tohle je asi neprůstřelné, bavil jsem se o tom se Snejkem. Kameru do na NiVi dodává Flir a BMW využívá třídu, která je pro armádu. Kvůli tomu to prý musí být všechno šifrované a nepoužitelné mimo auto (v jiném autě/letadle), aby to nějaký ručníkář nezneužil.

Psali jsme i na české zastoupení kvůli opravě a poslali nás slušně do ... BMW
https://www.termokamery-flir.cz

Nicméně pokud by se ti to podařilo obejít, dej vědět. Vykoupíme předtím ebay/aukro a budeme ve vatě :D
RomanM3

#6 Příspěvek od RomanM3 »

v mém případě je problém s výhřevem kamery

na diagu byla zapsaná chyba výhřevu. při bližším zkoumání však diag odhalila, že se nejdná o problém s výhřevem samotným, ale s teplotou výhřevu, která byla detekována na cca -37°C, což jak mnoho lidí asi ví se rovná rozpojenému měřícímu obvodu. už jste se s tím možná setkali když jste třeba odpojili nějaké teplotní čidlo, že Vám pak auto hlásilo teplotu na tom daném místě právě kolem -37°C

proto mi svitla naděje, že pokud se jen jedná o rozpojený obvod, možná pujde opravit.

po rozebrání kamery jsem ale zjistil, že do kamery se zřejmě dostala vlhkost. hned za okýnkem v přední části kamery je topná fólie ve tvaru kruhu o šířce 3mm a vnějším průměru asi 24mm. na této folii se také nachází smd termistor o hodnotě 33Kohm (to je právě hodnota, kterou si nejsem uplně jistý vzhledem ke stavu fólie).

na tuto folii se právě dostala vlhkost. je celá zelená a rozpadá se pod rukama. nicméně její odpor je mi znám - jsem si jím celkem jistý.

tedy problém je jak se senzorem teploty, tak s výhřevem samotným :)

nyní by tedy bylo nejlepší sehnat originál ND od Flir, což je výrobce těchto kamer.

sranda je, že od Flir je možné koupit si retrofit kit kamery plus monitoru pro instalaci do jakéhokoliv auta. cena je cca 80tis jen za kameru.

první reakce fliru je přesně jako píše JakoobCZ...nejde neumíme kup si kameru za 80tis. nebo vlastně když je to origo, tak musíš do bmw. nazdar.

ještě jsem se ale nevzdal. tak uvidíme co napíšou.

druhá možnost je topná folie vlastní konstrukce, která splní parametry originálu. už poptávám potřebný materiál.

v reálu bych byl raději za originál díl, než abych něco bastlil s nejistým výsledkem

toš tak :roll:
JakoobCZ

#7 Příspěvek od JakoobCZ »

Hlavně mě zaráží, že ta věc stojí 150k a zničí ji komplet odletující kamínky (v našem případě). Nelze vyměnit jen přední část, musí se to vyměnit celé, tohle fakt v BMW nedomysleli...
RomanM3

#8 Příspěvek od RomanM3 »

ty odletující kamánky zřejmě způsobují, že se dovnitř začne dostávat vlhkost. tu folii mám docela zelenou, ale zbytek kamery je ok. žádné známky sebemenšího poškození. samozřejmě to se dozvím až ji zprovozním.

plus kamínky samozřejmě poškozují i to samotné okýnko na povrchu, což pravděpodobně bude zhoršovat kvalitu obrazu

jinak české zastoupení Fliru si stojí za svým. žádné náhradní díly na to nejsou protože je to hermeticky uzavřený díl a bla bla bla....no v mém případě už bohužel moc uzavřený nebyl když se tam dostala vlhkost

ted jsem napsal přímo do Fliru. na jejich stránkách je napsané, že mají normálně servis na ty systémy. pochopitelně není vypsáno na co je servis a na co ne.

takže uvidíme co řeknou.

je smutné pokud na to nic není, protože třeba ta folie, nebo nové okýnko by mnohým velice pomohlo a flir by mohl něco vydělat na servise a prodeji ND. pochybuju že někdo pujde na 10let staré auto si koupí kameru za 150tis v bmw. vím že takové případy jsou, ale jsou dosti ojedinělé.

výroba vlastní folie odhaduji na materiál tak za 250kč včetně dopravy plus pár hodin práce. vhodný materiál je poptaný.

nu pokud se to nepovede, tak to složím, namontuju, připojím at auto neřve pokaždé když automat rozsvítí světla a prdět na to.
ScanX

#9 Příspěvek od ScanX »

Ahoj kluci, kameru v autě mám a je funkční, jen jsem ji zatím nikdy nepoužil. Má to smysl pouze na nějakých opuštěných lesních cestách a stejně srnku nejspíše uvidíte dřív klasicky, než přes monitor, na který se občas kouknete... pár dní zpět jsem srnky potkal, ale než jsem to zapnul, byly pryč, takže zatím se mi na monitoru nikdy nepodařilo srnku vidět :)

Tudíž sranda je to hezká, ale neinvestoval bych do toho...
RomanM3

#10 Příspěvek od RomanM3 »

Ahoj,

Jo s tim souhlasím.

Mě spíš štve že mám chybu na diag. Dale když to tam je a je šance to rozumně opravit tak to chci zkusit. Je to takové moje hobby. Asi jsem divnej.

Rozhodně do toho ale nebudu investovat desetitisice nebo statisice.

Ted si píšu přimo s vyrobcem. Zatim byl muj dotaz předán na jejich servisní oddělení kde kamery opravují. Ale koncové stanovisko ještě nemám. Možná mě také pošlou k šípku. Uvidíme

Jinak už mám objednané vše potřebné k výrobě vlastní fólie. Něco ale bylo dost problém sehnat, takže jsem objednával v uk. Čímž se to trochu prodražilo ale pořad jsem do 500kč takže když to nevyjde tak jsem vhodil 500... no to mě snad nepoloží :roll:

Dám pak info jak jsem dopadl u fliru. Kdyby byli ochotni dodat origo dil za rozumny peniz bylo by to nejlepší řešení
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JaraX »

no nevím, ale mě teda NV v E65 přijde super, viděl jsem s tím už spoustu srnek schovaných za křovím atd, mnohem dřív než světlama, navíc prostě to dobře funguje přes to křoví atd. jako velkou nevýhodu vidím to že to funguje na displayi navi,kde mam běžně zaplé radio+navi nebo radio+BC a prostě je to něco za něco, kdyby to mělo samostatnej display mezi budíkama a idrivem, tak by to byla pecka.
100RM

#12 Příspěvek od 100RM »

Ta moja je tak dodrbana od kamenov, ze na nej je vidiet srnka len vtedy, ked uz je narvana v narazniku ... Absolutne nepouzitelny system ...
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

JaraX píše:... kdyby to mělo samostatnej display mezi budíkama a idrivem, tak by to byla pecka.
Pecka to bude, až to bude promítat na čelní sklo do zákrytu s reálnou srnkou v křoví.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
RomanM3

#14 Příspěvek od RomanM3 »

Tak vše potřebné už je doma.

Za to ja jsem v reichu

Tak snad o vikendu
Dandy33 Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Dandy33 Člen Klubu »

Ahoj tak jak dopadla kamerka,povedlo se ti to rozchodit?
RomanM3

#16 Příspěvek od RomanM3 »

Ahoj,

Ne nepovedlo. Pořád mam chybu vyhřevu. A ted na to nemam čas.

Do budoucna buď seženu jinou kameru na dily nebo me napadlo nakreslit vlastní flexi desku toho vyhrevu a necham ji vyrobit u nějakého tuzemského výrobce dps v nejake prototypove sérii. Vzhledem k cenám i jetych kamer bude prototyp desky urcite levnější.
Odpovědět