Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

webasto+eletricke zklopeni zrcatek

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
BMWALPINE

webasto+eletricke zklopeni zrcatek

#1 Příspěvek od BMWALPINE »

Potreboval bych poradit ohledne webasta. mam 3.0d 142kw 2002 a mam v motorovem prostoru stitek webasto. ale nemam zadny ovladac. tak se chci zeptat jak to funguje?
Pak bych potreboval poradit ohledne zklapeni zrcatek. leve zrcatko mi funguje sice to trochu hrci ale zklopi se. ale prave zrcatko vubec nevydava zadny zvuk a ani se nehne. nevíte cim by to mohlo byt?
speedspider

Re: webasto+eletricke zklopeni zrcatek

#2 Příspěvek od speedspider »

zdravím, připojil bych se s dotazem na webasto: mám E39 530i, a mám webasto umístěné netypicky u motoru za pravým světlometem. mám k němu i tovární návod a dálkový ovladač. Když nastavím klimu jak je třeba, zamknu auto a pustím ovladačem webasto, ovladač signalizuje chod. Webasto začne hučet ( z výfuku jde vzduch- chladný), asi se nezažehne a za pár minut se vypne. nicméně ovladač se tváří jako že je webasto pořád v chodu. Otázka- je něco co můžu sám zkusit nebo se nehnu bez diagu webasta? (popř. krom snejka někdo v Prahy kdo se v tom vyzná) ? díky a zdar
Misanek

#3 Příspěvek od Misanek »

BMWALPINE píše:Potreboval bych poradit ohledne webasta. mam 3.0d 142kw 2002 a mam v motorovem prostoru stitek webasto. ale nemam zadny ovladac. tak se chci zeptat jak to funguje?
Pak bych potreboval poradit ohledne zklapeni zrcatek. leve zrcatko mi funguje sice to trochu hrci ale zklopi se. ale prave zrcatko vubec nevydava zadny zvuk a ani se nehne. nevíte cim by to mohlo byt?
Klasicky je standartně u každé dieselové e39 (tedy u motorizace s m57) webasto dodáváno a funguje jako příhřev v teplotách po +5 stupňů (asi tak nějak, teď si nevybavuji teplotu přesně), a to tak, že se při této teplotu a po startu studeného motoru spustí i webasto z toho důvodu, aby v interiéru začalo být co nejdříve teplo a motor se rychleji ohřál. Tudíž tento štítek je (měl by být) na každé e39 s m57 motorem, jelikože je to asi nějak dané zákonem, že každé vozidlo, které je vybaveno nezávislým topením musí být i takhle patřičně označeno štítkem.
A ano, pomocí počítače lze webasto dokódovat aby fungovalo i jako standartní nezávislé topení, tzn. lze poté nastavit pomocí MID panelu nevo navi obrazovky dva časy, ve kterých se spustí půlhpodinový vyhřívací cyklus.
Ovšem tohle všechno lze pouze za předpokladu, že je webasto funkční, bez závad a vše v něm funguje tak, jak by mělo.

Se zrcátkama bohužel moc neporadím, ale sám začínám mít se spolujezdcovým taky trochu problém - začínám si všímat, že jde nějak ztuha a motorek má kolikrát co dělat aby jej složil. Jednou už jsem mu i musel pomoct. Jestli tenhle rpblém lze řešit bohužel netuším.
speedspider píše:zdravím, připojil bych se s dotazem na webasto: mám E39 530i, a mám webasto umístěné netypicky u motoru za pravým světlometem. mám k němu i tovární návod a dálkový ovladač. Když nastavím klimu jak je třeba, zamknu auto a pustím ovladačem webasto, ovladač signalizuje chod. Webasto začne hučet ( z výfuku jde vzduch- chladný), asi se nezažehne a za pár minut se vypne. nicméně ovladač se tváří jako že je webasto pořád v chodu. Otázka- je něco co můžu sám zkusit nebo se nehnu bez diagu webasta? (popř. krom snejka někdo v Prahy kdo se v tom vyzná) ? díky a zdar
Samozřejmě bude nejjednodušší auto napojit na diag, pomocí které lze číst přimo live hodnoty webasta, jako je teplota ve spalovací komoře, výkon ventilátoru, funkce vodní pumpy atp. Podle tvého popisu to vypadá tak, že se plamen vůbec v komoře nezažehne, tudíž může být problém jak ve žhavící svíčce, tak i v dodávce paliva. Já osobně bych asi zkusil odpojit přívod paliva a zjistil bych, jestli při aktivaci webasta podávací čerpadlo webasta do něj vůbec tlačí nějaké palivo. Každopádně s diag by se pracovalo asi lépe a konkrétněji
BMWALPINE

#4 Příspěvek od BMWALPINE »

A kde to mám nastavit?Nemam prave Navi
Misanek

#5 Příspěvek od Misanek »

Pokud nemáš navi a ani MID panel, což je tohle:
Obrázek
tak to podle mě bohužel nenastavíš nikde a máš smůlu. Jedině si tenhle panel dodělat, ale co konkrétně by to obnášelo, možná i včetně nutné výměny budíků, to bohužel netuším.

Není zač :wink:
DaweTDS

#6 Příspěvek od DaweTDS »

A nebo tam dát gsm modul a topení si zapínat smskou nebo prozvoněním z teplíčka domova :D
Misanek

#7 Příspěvek od Misanek »

Jo, na tuhle možnost jsem úplně zapomněl a přitom ji já sám mám :lol: jo, to jde taky poměrně jednoduše, stačí spínaný kontakt z gsm modulu připojit na pin č.1 webasta. Ovšem otázka je, zda-li to bude fungovat bez zakódování a mid nebo navi panelu. Čistě hypoteticky by to šlapat mělo, ale v praxi ti to nedovedu potrvdit
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Snejk »

Musi se to nakodovat jinak si jen ohrejes vodu v motoru a nic ti nepusti klapky a vetraky do kabiny. Proste z toho udelat plnohodnotny topeni je nej. Ale ten MID je minimalni pozadavek. Na obyc radio to nejde.
Misanek

#9 Příspěvek od Misanek »

myslel jsem si, že čistě teoreticky by mohlo stačit na pin webasta přivést pouze +12V a po jeho přivedení si webasto již tyhle věci po sběrnici obstará i bez kódování, tzn. že po zjištění stavu paliva a palubního napětí vyšle telegram ihka ke spuštění ventilátoru a správnému natočení klapek. A ono dokódování by je v podstatě potřebné jenom k odemknutí funkce časovače.

Ale je to jenom má teorie, nikdy jsem tento postup nezkoušel :)
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Snejk »

Odemknuti casovace je zalezitost IKE.. takze kombi-low ti nestaci pro casovac protoze tu funkci nema. Teoreticky jsi to popsal spravne ale pokud ihka nebude mit aktivovany webasto tak bude ty prikazy ignorovat. Po nakodovani v ihka to pres ten pin 1 pojede i s kombi-low bez casovace
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Snejk »

Od toho je kodovani, nenakodovany veci to proste ignoruje jako by tam proste nebyly. To by tam to kodovani nemuselo bejt.
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

no ale i když to nakóduješ, tak to topí primárně do motoru, když nebylo z výroby standheizung, tak tam chybí ventily, které nastaví okruh tak, že to topí primárně do kabiny...

porovnej tohle (pro e53 3.0d), co je tam pro SH vše navíc
SH
http://bmwfans.info/parts-catalog/E53/E ... lves_ihka/
jen webasto
http://bmwfans.info/parts-catalog/E53/E ... hoses_ihka

zajímal jsem se o to, protože mám jen webasto, ale podle zkušeností lidií, co si to nakódovali, je v interiéru tak nějak vlažno, resp. spíš ani to ne... nechal jsem to být, máme garáž
Misanek

#13 Příspěvek od Misanek »

Jo, to máš naprostou pravdu. Tohle jsem také před nedávnem zjistil při prolézání nějaké technické dokumentace k e39 apod.
Nicméně já sám mám právě tenhle případ bez přídavných ventilů a musím říct, že i tak je bufík fajn, jelikož mně jde také o aspoň částečné zahřátí motoru a odmrazení oken, což tahle konfigurace tak nějak zvládá i takhle.

Každopádně by mě zajímalo konkrétně u e39, kde by se měly nacházet tyhle přídavné ventily a zda-li vůbec je k nim v každé e39 s webastem předpřipravená kabeláž. Věděl by tohle někdo prosím?
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Snejk »

Kabelaz tam neni a kodovani se prave lisi definici kestli to je. Ebo neni s ventilem, pokud si to nakodujete jako uplne plnohodnotnej vyhrev kabiny tak jakejkoliv pokus o start okamzite zhavaruje prave na tom ze nevidi ventil.
Misanek

#15 Příspěvek od Misanek »

Díky za odpověď Snejku :wink: to jsem si v ncs ani nevšiml, že by tam byly dvě různé položky co se aux. heating týče. Možná jsem to přehlédl
DaweTDS

#16 Příspěvek od DaweTDS »

Já si koupil E39 z Itálie od důchodce a s nefunkčním webastem. All mi opravil jednotku, vyměnil jsem vadné vodní čerpadlo a po napojení gsm modulu, mi to samo rozjede i ventilátor na ofuk předního skla... nic jsem nekodoval. Mám malé radio bez možnosti časovače.
jaradaf

#17 Příspěvek od jaradaf »

Hoja to vodni cerpadlo na webasto jsi sehnal kde? Mi vebasto jede jen pri nastartovnem motoru kdyz ho zapnu jen tak tak zafajruje a za chvilu se zacne chladit davam vinu prave tomu vodnimu cerpadlu! :evil:
Misanek

#18 Příspěvek od Misanek »

ona chyba toho čerpadla lze zjistit z diag tuším. Anebo jej fyzicky vyhodit ven (nebo aspoň vypojit kabel) a připojit natvrdo na +12v. Jinak když si zadáš do google vodní čerpadlo a typ toho webasta (tuším Thermotop C, ale jistý si teď z hlavy nejsem), tak ti to v pohodě najde několik inzerátů. Já jsem to své koupil myslím na bazosi fungl nové a šlape v klidu. Jinak se mi to projevovalo taky tak jak ty píšeš - za běžícího motoru, kdy vodu v okruhu honila vodní pumpa motoru webasto v pohodě přítápělo, nicméně jako nezávislé topení zapálilo v komoře naftu, chvilku jelo ovšem jak se přehřála voda u komory díky nefunkční cirkulaci, tak webasto chcíplo
Odpovědět