Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW e60 na sněhu

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Kopec77

BMW e60 na sněhu

#1 Příspěvek od Kopec77 »

Ahoj, chtěl bych slyšet názor někoho kdo má zkušenosti s e60 na sněhu. Bydlím na horách a v zimě, hlavně ráno než protáhnou cestu se sněhu nevyhnu a od baráku mám hned mírný kopec (nemohu se do něj rozjet). Předokolka to v pohodě zvládne a když napadne hodně sněhu jedu SUV. Bohužel nemám vůbec zkušenost s náhonem na zadek a nerad bych zjistil že je auto pro mě nepoužitelné.
Lucas87
Kontaktovat uživatele:

Re: BMW e60 na sněhu

#2 Příspěvek od Lucas87 »

Ahoj,
to se takhle špatně popisuje. Jakou E60? Máš automat nebo manuál?

Jezdím s BMW 12 let, každý rok lyžovat do Alp + 1 - 2x někde v ČR.
Chalupu máme na Vysočině, takže jsem tam skoro každej víkend - tolik asi k představě jak jezdím v zimě.

Měl jsem 2x e39 a teď mám e61. Za tuto dobu jsem potřeboval řetězy 2x a jednou při kalamitě mě tahali hasiči. Ale to zapadaly i 4kolky.

Základ je dobrý zimní obutí (nemít přehnaně široký kola s nízkým profilem), citlivou nohu na plynu a přemýšlet (nejezdit s prázdnou nádrží atd... :D ), pak toho ty auta vyjedou dost. Musím ale říct, že manuál v e39 bylo na zimu lepší, než automat v e61.

Nevím co bych k tomu řekl, prostě občas jsem jel a předokolky stály a občas někdo musel strčit mne... :D :D

Lukáš
Nyní: BMW E61 530i 05"/BMW E46 325Ci 03"/VW Transporter 2,5Tdi-Long 06"/Yamaha FZS 1000 04"
EX: BMW e36 316i 97"/BMW e39 523i 97"/BMW e39 525i 01"/LADA NIVA Offroad spec. 99"/Toyota 4Runner Offroad special 94"
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JaraX »

no já jsem zvyklej spíš na sedmu, ta je hodně těžká a ještě s LPG na zadku jede jak fréza, pětka je horší, je to prostě lehčí. základ jak psal kolega sou dobry zimáky, to je fakt základ. no a k tomu trochu rozumu a není problém. ještě není špatné když je hodně přihodit do kufru písek v pytlích, já tady na Hané to nikdy nepoužíval, ale pomuže to hodně.
Kopec77

#4 Příspěvek od Kopec77 »

Ahoj, překvapily jste mě a to mile :-)
Zimáky bych měl samozřejmě kvalitní. Takže sedmička na sněhu lepší? To je dobrá zpráva.
Já koukám po pětce a pokud možno 4x4, ale ten výběr je katastrofa. Proto se ptám i na "zadokolku",
protože se výběr znatelně rozšíří.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Pokud se udělají klíny z neodhrnutýho sněhu pod předníma kolama, tak není šance to projet. Předokolka se tím prohrabe
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Kopec77

#6 Příspěvek od Kopec77 »

Vlasta píše:Pokud se udělají klíny z neodhrnutýho sněhu pod předníma kolama, tak není šance to projet. Předokolka se tím prohrabe
Uaaa. Toho jsem se bál. K posolené silnici to mám cca 100m, ale právě brzy ráno když v noci padá, tak musím přes neodhrnutý sníh.
Škoda že ta sedma se nedělala 4x4.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JaraX »

všeobecně platí že větší = lepší. samozřejmě záleží na situaci.
4x4 si rozmysli, pokud bydlíš na horách, fakt na horách, tak ber 4x4, ale počítej že servis 4x4 stojí prachy, zrovna ted tu mam jedno auto, nemá ještě najeto ani 200k a diferak je na kaši rozsypanej, nejlevnější starej 21k, uplně ten nejlevnější, novej asi 65k, k tomu olej, práce atd. navíc má 4kolka o cca 1-2 litry vyšší spotřebu dle motorizace, pokud dáš za 100tkm 25k do servisu čtyřkolky, a sežere to o 1,5litru víc, takže to máš 70hal navíc na km jen tím že máš čtyřkolku, při nájezdu 30k ročně to udělá 21tisíc každý rok navíc, jen tím že máš čtyřkolku, a to nepočítám že čtyřkolka má jiná ramena, kola atd, zažiješ s ní méně radosti, hůř se s tím jezdí na suchu, huř to jede atd.
tím tě od čtyřkolky neodrazuju, že ti říkám všechna pro a proti. já mám 4x BMW, ročně najedu cca 70k dohromady, a jen jedno z těch aut je čtyřkolka který právě budu měnit za zadokolku, ta čtyřkolka prostě krade emoce.

porovnání pětky a sedmičky najdeš zde, je tam i vyjádření spousty lidi co z pětky sedlo do sedmy a hned pětku prodávali (tím ti neříkám at si koupíš sedmičku, jen ti říkám že taková alternativa existuje a její provoz stojí většinou mín než provoz pětky)
http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=26&t=19161
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od JaraX »

Kopec77 píše:Škoda že ta sedma se nedělala 4x4.
to je výhoda a né nevýhoda,
Kopec77

#9 Příspěvek od Kopec77 »

JaraX píše:všeobecně platí že větší = lepší. samozřejmě záleží na situaci.
4x4 si rozmysli, pokud bydlíš na horách, fakt na horách, tak ber 4x4, ale počítej že servis 4x4 stojí prachy, zrovna ted tu mam jedno auto, nemá ještě najeto ani 200k a diferak je na kaši rozsypanej, nejlevnější starej 21k, uplně ten nejlevnější, novej asi 65k, k tomu olej, práce atd. navíc má 4kolka o cca 1-2 litry vyšší spotřebu dle motorizace, pokud dáš za 100tkm 25k do servisu čtyřkolky, a sežere to o 1,5litru víc, takže to máš 70hal navíc na km jen tím že máš čtyřkolku, při nájezdu 30k ročně to udělá 21tisíc každý rok navíc, jen tím že máš čtyřkolku, a to nepočítám že čtyřkolka má jiná ramena, kola atd, zažiješ s ní méně radosti, hůř se s tím jezdí na suchu, huř to jede atd.
tím tě od čtyřkolky neodrazuju, že ti říkám všechna pro a proti. já mám 4x BMW, ročně najedu cca 70k dohromady, a jen jedno z těch aut je čtyřkolka který právě budu měnit za zadokolku, ta čtyřkolka prostě krade emoce.

porovnání pětky a sedmičky najdeš zde, je tam i vyjádření spousty lidi co z pětky sedlo do sedmy a hned pětku prodávali (tím ti neříkám at si koupíš sedmičku, jen ti říkám že taková alternativa existuje a její provoz stojí většinou mín než provoz pětky)
http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=26&t=19161
Díky za vyčerpávající odpověď, je vidět že asi víš o čem mluvíš.
Vapinecko

#10 Příspěvek od Vapinecko »

Jezdím skoro každej víkend na chalupu kousek od Jilemnice. S BMW jsem nikdy neměl problém. S věcma co tahám každej víkend bych byl s předokolkou v pr... Protože když se predokolka naloží tak nevyjede nic. Nebo si dej do kufru nějaký závaží a vyjedeš fakt všechno. Není se čeho bát.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Ale tak pořád tady je spoň důvod (pominu-li vyšší náklady) díky lokalitě hory ten Xdrive pořídit narozdíl od 90% zbytku velkoměšťáků. 4kolka taky podrží víc v kluzkých zatáčkách, nějaká ta bezpečnost tam bude.
Itchythefirst

#12 Příspěvek od Itchythefirst »

Ahoj, mam mimo bawa i Audi A6 Quattro, a jel jsem v e60 s Xdrive i bez, takze muzu trosku srovnat. S e60 se v zime dostanes do problemu dost casto, staci i treba nejakej blbej zeleznicni prejezd. Verze s Xdrive se to moc nestava, ale obcas na snehu vubec netusim, co to auto vymejsi a na jaky kola ma v planu poslat kroutak. U A6 proste kdykoli staci jen seslapnout plyn a to auto funguje jako pluh na snih. Zahrabal jsem to jen jednou, kdyz jsem se pokousel projet zhruba 15 cisel cerstvyho snehu v kopci, co mel 14%. Ale v pohode slo vycouvat a jet jinou cestou :-) Po rovine to 30cm snehu prorazi ani nevi jak :-D Je to ciste samosvornej mechanickej diferencial(at uz torsen nebo nove korunkovej diferencial), takze to jakejkoliv Xdrive prezije asi tak 100x. Je blbe na bmw klubu lobovat za Audi, ale na zimu je e60 nepouzitelny a e60 s Xdrive je vzhledem ke spolehlivosti a servisnim nakladum nerozum ;-)
Pilifo

#13 Příspěvek od Pilifo »

No ak fakt bývaš v horách a ešte aj na kopci a pravidelne jazdíš po neodhrnutej ceste, tak by som nad zadnokolkou v tvojom prípade ani neuvažoval, pokiaľ nechceš parkovať dole pod kopcom.

Ja teda mám zadnokolku E61 a za 3 roky, čo ju vlastním, som mal v zime problém len raz a to bolo minulý rok v Liberci, kde som na čerstvom snehu nevedel vyjsť taký 20-metrový kopec. Hovoril som si, že keby som býval v tých končinách, kde dosť často sneží, tak so zadnokolkou by to bolo dosť komplikované. Naopak v takom Brne alebo Prahe, kde sa teda sneh príliš dlho neudrží, so zadnokolkou nemám problém.

Nakladať ale každý deň do kufra vrece s pieskom by sa mi teda nechcelo :lol:
Lucas87
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Lucas87 »

Jj tohle téma jsem už řešil několikrát - xDrive vs Quattro, stejně jako BMW vs Audi. Jsme v rodině v tomhle trošku rozdělený :D :D
Otázka je, jaký Quattro nebo Quattro ultra. Nehledě na to, že se u Audi tímto označuje i systém Haldex.

Ale k věci, otec a bratr jsou zastáncem Audi Quattro a v současné době jezdí Q5 Quattro a A6 Quattro (vždy Torsen). Že by to byl takovej pluh jak píše kolega, se rozhodně říct nedá. Měl jsem loni v zimě půjčené BMW 3GT v xdrive a testovali jsme. Co projel on, projel jsem já. Limitující bylo pro mne "lehnutí si na břicho" - pak jsem tedy zůstal. Sranda je, že jsem s 3GT xDrive tahal bratra s A6 Quattro :)

Nechci tu chválit jeden nebo druhej systém, ale můj názor na xDrive vs Qauttro je ten, že nedokážu říct, kterej projede víc. Je tam minimální rozdíl. Spíše jde o pneu a článek mezi volantem a sedačkou.

Pokud chceš něco fakt na hory, tak nekupuj BMW ani Audi, ale nějakýho Patrola, Discovery, Nivu atd... ;)
Nyní: BMW E61 530i 05"/BMW E46 325Ci 03"/VW Transporter 2,5Tdi-Long 06"/Yamaha FZS 1000 04"
EX: BMW e36 316i 97"/BMW e39 523i 97"/BMW e39 525i 01"/LADA NIVA Offroad spec. 99"/Toyota 4Runner Offroad special 94"
Stepan1

#15 Příspěvek od Stepan1 »

Taky je otázka, co na tom máš obutý...
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Když přední kola stojí, jak zabržděný, tak je to úplně jedno
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Kopec77

#17 Příspěvek od Kopec77 »

Ahoj, SUV mám, potřebuji ještě "limuzínku" :-)
Díky všem za rady, hlavně Lukas 87. Pustil jsem si pár videí na youtube xDrive vs Quattro a ten rozdíl je bez diskuze. A ikdyž bych BMW moc chtěl, nakonec to bude A6 (nebijte mě).
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JaraX »

pobavilo :D
ty videa jsou všecko od vypatlanců co mají audi a chcou se vysmívat BMW.
Audi možná o chlup víc projede, taky jsou ty auta většinou vyšší a méně sportovnější a vyšší = menší pravděpodobnost že to zustane viset na břichu, xdrive je zase reakčnější a sportovnější a líp projede zatáčku, víc preferuje zadní nápravu a je víc přetáčivej.
pokud ve velké rychlosti najedeš např 2ma kolama na led a dvě na suchu, todle určitě zvládne líp xdrive.
asi bych si ale nevybíral auto dle typu pohonu.
a A6 ani 5er není žádná limuzínka, to hledej dvě třídy výš (7er a A8)

pokud vybíráš mezi A6 a 5er
A6 je asi o něco pohodlnější, 5er je zase sportovnější, ta Audina je prostě dobrá pro pozéry co je nezajímají nějaké jízdní vlastnosti, na suchu je to nedotáčivě a špatně vyvážené auto, ale lidem co s tím jezdí to nevadí, nekupují si to aby měli radost z jízdy. rozbité cesty si myslím že A6 zvládá líp.
5er je zase duchem sportovní auto a na prvním místě platí radost z jízdy (do modelu F10, tam už tu radost nedávaj :D) taky u Fka přešli na "Audi" podvozek a dost podobně se to i chová.
Kopec77

#19 Příspěvek od Kopec77 »

Já se nechci přít, ještě jednou opravdu děkuji za pomoc při rozhodování.
A jsem rád že jsem tě pobavil, ale nemám namysli video od vypatlanců, ale např takováto: https://www.youtube.com/watch?v=NRpDBzFFI1g
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JaraX »

a seš si jistej že ty auta mají stejné, stejně ojeté a stejně staré zimní gumy? že mají stejně nafoukaná kola? tydle videa se dají snadno zfalšovat. Audi todle dělá hrozně rádo.
Odpovědět