Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Dotaz k výměně předních ramen E46, motor N42B20A

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ernesto

Dotaz k výměně předních ramen E46, motor N42B20A

#1 Příspěvek od Ernesto »

Ahoj zdravím všechny.

Mám dotaz ohledně výměny, respektive k postupu po výměně předních ramen.

Auto je E46, sedan, 2004, motor 105 kw, najeto kolem 213 000 km.

Nechal jsem si vyměnit levé přední rameno za nové (dle mechanika bylo pravé v pohodě).
Po ujetí cca 5000 km jsem si nechal vyměnit i to pravé rameno. Po výměně pravého ramene se mi mírně třáslo řízení, nechal jsem tedy vyvážit kola a třes ustal. A to, i když jsem přezul na zimní kola. Po výměně obou ramen však řízení celé ztuhlo, zvláště při plném rejdu doleva-doprava. Když vracím z plného rejdu kola zpátky, třeba při parkování, tak jde řízení ztuha a slyším jakési "lupnutí", pak řízení povolí a kola jdou srovnat. Z toho mám dojem, jakoby nové čepy byly v krajních polohách jakoby zatuhlé, nebo co.... Za jízdy je řízení pevné, v pohodě.

A tomu moje dotazy:
1. Musím po výměně ramen na geometrii?
2. Je "zatuhlé řízení" normální stav po výměně a musím počkat, až se nové čepy rozhýbou (hlavně v krajních polohách)?
3. Je možné čepy promazat, aby šlo řízení volněji?
4. Nebo může být "zakopaný pes" ještě někde jinde?

Pokud jsem se případně někde špatně vyjádřil, tak to prosím omluvte, nejsem mechanik.
Díky za odpovědi a rady.
S pozdravem
P. B., Plzeň.
Odpovědět