Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Zvláštní zvuk od předních kol při zatáčení v nízké rychlosti

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sedrik

Zvláštní zvuk od předních kol při zatáčení v nízké rychlosti

#1 Příspěvek od Sedrik »

Zdravím,
zajímalo by mě, jestli jste nezažili stejný "problém" a nemáte zkušenosti s řešením.

BMW F32

Nevím, jak dlouho se to objevuje - všiml jsem si toho cca 2 týdny zpět, kdy jsem jel s otevřenými okýnky (se zavřenými to slyšet není).

Když jedu rychlostí do cca 50 km/h a zatočím (na obě strany) začne se od předních kol ozývat zvuk, jako bych měl v pneumatice suchý list, který zachytává o podběh (nevím, jak to lépe popsat). Když to zkouším v rychlosti "krokem" tak se to neozývá - nad cca 50 km/h už to taky neslyším.

Na f30.bimmerpost jsem našel post o podobném problému a podezřelým je tyč řízení...?
https://f30.bimmerpost.com/forums/showt ... ?t=1235045

Máte někdo zkušenosti?
Adnej

Re: Zvláštní zvuk od předních kol při zatáčení v nízké rychl

#2 Příspěvek od Adnej »

Taková duchařina, to je moje .

Důležitý je, zda to dělá když zatáčíš i mírně, nebo jen v plném rejdu?

Pokud na tom fóru mluví o stejné závadě, jeden vyměnil pružiny za stavitelný a má klid, druhý zas pneumatiky za jiný a má taky klid.

Takže co, možná se při rychlosti krokem - do 50km/h dotýká pneumatika pružiny, jen letmo.

Pod rychlost krokem to nemá energii dělat zvuk, nad 50km/h už pracuje geometrie a změní se vůle (sbíhavost atd.)

Na heveru to třeba neudělá, protože musí být kola zatížena vahou auta....

No asi bych začal tim, že bych sundal kolo a koukal, zda pneu není někde vyleštěná od pružiny (nejspíš to bude jen kousíček) a stejně tak kouknout na pružinu, jestli někde není vyleštěná naopak od pneumatiky. Stejně tak plasty v podbehu, jestli nemaj někde ošoupaný místo. Na chvilku bych přefouk gumy, zda to přestane a pak je podfouk, zda to začne víc vrzat, tolik asi zatím od stolu.
Sedrik

#3 Příspěvek od Sedrik »

Díky za tip - na pneu jsem koukal jen v plném rejdu a přijde mi OK, ale zkusím to sundat a uvidíme :p

Dělá to když zatočím na cca 70+ procent (není nutný plná rejd)
Adnej

#4 Příspěvek od Adnej »

Jen hádám, těch vodítek je dost, opakující se zvuk, který koresponduje s rychlostí auta.
To musí dělat něco, co se točí.

Jak jsem psal, jestli ty diskutéři z odkazu řeší to samé, tak by to odpovídalo tomu, že si guma škrtá o pružinu, nebo podběh.

Dělá to jen při celkem velkým vytočení kol a obě strany to dělají stejně. Pokud nemáš 4x4 tak vyřadíme poloosy s kyneťákama. Závada typu škrtající si krycí plech kotouče brzdy to asi nebude. Nějaký kabel od senzoru taky ne, to by šlo jen z jednoho kola.
Sedrik

#5 Příspěvek od Sedrik »

4x4 mám :p

Sundám kolo a uvidíme :p
Adnej

#6 Příspěvek od Adnej »

Paráda, každopádně kontrola kola/pružiny/podběhu je rychlá a snadná.

Když nic, tak na heveru vytočit kolo, otáčet a sledovat, jestli si něco netře o poloosu, nebo spíš zmáčklá prachovka kyneťáku něco neotírá.
Podle fotek tý nápravy je tam všechno dost na těsno.
Sedrik

#7 Příspěvek od Sedrik »

Tak pokud by někdo řešil něco podobného, tak ať je tu i řešení:

- před dovolenou jsem se do servisu nedostal, tak jsem auto nechal aspoň zvednout a nikde nic. Pneumatiky nez známek nějakého tření, nikde nic o nic netřelo, ani nikde nic neviselo.

Po dovolené jsem zajel přímo do BMW, kde mi řekli, že toto znají a že se to u F32 (možná říkal i u F30) stává. Snad to dobře popíšu: problém je, že se do místa, kde je uchycen brzdový kotouč (zezadu) na nápravě dostane vlhkost a objeví se tam tenká vrstva rzi. Brzda pak začne nepatrně vibrovat.

Řešení tedy bylo velice jednoduché - sundat kola a brzdy, vyčistit dosedací plochy a tradá, už to nedělá.
U ///M aut se tam prý dává ještě nějaká velice tenká podložka.

Snad to někomu pomůže, aby nestresoval, jako já, že se jedná o ložiska :)
Odpovědět