Ahoj,
Nevíte někdo jak otestovat funkci egr ventilu na motoru N53?
Mam venku celé sání. Pres inpu neni problem otestovat disa klapky i škrtící klapku. Všechno kontroluju a čistím.
Jen egr se mi nedaří otestovat. V inpe tu položku vidim ale egr nic nedělá. Mam ho venku, jen připojeny. Je celkem čistý. Ručně (vhodným nástrojem jim lze celkem volně hýbat) ale příkazem z inpy se nepohne.
Co jsem studoval schémata tak v podstate egr i disa klapky maji stejnou pojistku. Takze tim to nebude. Dále dle schématu se zda že ten egr ma i senzor své polohy. Tedy kdyby nefungoval, urcite bych registroval chyby v dme ohledně egru. To se ale nikdy nestalo. Čili předpokládám že je funkční.
V iste jsem nenasel způsob jak s nim pohnout. Tam je jen kontrola napájení atd. Na modrém vodiči (5) jsem naměřili jen 5V. Nevim jestli je to tak ok. Čekal bych 12V.
Jestli mate nekdo zkušenost jak jej otestovat byl bych vděčný za rady
Diky
Roman
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Test egr ventilu n53b30
Re: Test egr ventilu n53b30
Ahoj zkus Dis nebo Istu. Pin 1 signal, pin 2 ground, pin 3 activation, pin 4 activation, pin 5 supply. Bohužel né vždy jednotka registruje chybu...ale na n53 jsem egr ještě neměnil.
Diagnostika, Kódování, Elektrika, Retrofity, Díly 731465853
Re: Test egr ventilu n53b30
ahoj,
díky za nasměrování.
DIS nemám. DIS je tuším vlastně nějaký komplexní balík, který obsahuje snad uplně všechno: Istu P i D, inpu, ncsE, ETK, WDS, zkrátka všechno. je to tak?
DIS je tak náročný, že to by můj garážový PC asi nepobral.
Mám ale Istu D a tam jsem nenašel způsob jak EGR otestovat - vyloženě nějaký příkaz k jeho pohybu. je tam, že se má zkontrolovat mechanicky, že se může hýbat a není zaseknutý. to ten muj není. pak je tam kontrola napájení. ale nic bližšího k tomu. ze schemat jsem vykoukal že na pinu 5 by mělo být napájení. naměřil jsem ale jen 5V, což tedy nevím zda je ok... zkusím změřit ještě jednou dneska
v inpě jsem to našel celkem snadno. připojím se na motor, zapalování v poloze dva, pak to bylo myslím F6, F1, shift+F2 a pak se to ovládalo F1/F2 otvírání/zavírání a F4 předání kontroly zpět DME. jenže EGR nic nedělal.
obdobně se dá ovládat DISA malá i velká i škrtící klapka a ty pěkně reagují.
můžu ještě zkusit ty příkazy přes inpu a zkusit změřit signály na pinech 3 a 4 osciloskopem zda se tam něco děje vůbec nebo vubec nic. pokud nic, tak buď DME nebo zkrátka ty příkazy z inpy nefungují. což bych se taky až tak nedivil.
nebo prostě zkusit nahodit jiný egr na test...jen se mi jich doma zas tak neválí a auto je rozložené - čekám na díly, takže nikam nepopojedu
díky za nasměrování.
DIS nemám. DIS je tuším vlastně nějaký komplexní balík, který obsahuje snad uplně všechno: Istu P i D, inpu, ncsE, ETK, WDS, zkrátka všechno. je to tak?
DIS je tak náročný, že to by můj garážový PC asi nepobral.
Mám ale Istu D a tam jsem nenašel způsob jak EGR otestovat - vyloženě nějaký příkaz k jeho pohybu. je tam, že se má zkontrolovat mechanicky, že se může hýbat a není zaseknutý. to ten muj není. pak je tam kontrola napájení. ale nic bližšího k tomu. ze schemat jsem vykoukal že na pinu 5 by mělo být napájení. naměřil jsem ale jen 5V, což tedy nevím zda je ok... zkusím změřit ještě jednou dneska
v inpě jsem to našel celkem snadno. připojím se na motor, zapalování v poloze dva, pak to bylo myslím F6, F1, shift+F2 a pak se to ovládalo F1/F2 otvírání/zavírání a F4 předání kontroly zpět DME. jenže EGR nic nedělal.
obdobně se dá ovládat DISA malá i velká i škrtící klapka a ty pěkně reagují.
můžu ještě zkusit ty příkazy přes inpu a zkusit změřit signály na pinech 3 a 4 osciloskopem zda se tam něco děje vůbec nebo vubec nic. pokud nic, tak buď DME nebo zkrátka ty příkazy z inpy nefungují. což bych se taky až tak nedivil.
nebo prostě zkusit nahodit jiný egr na test...jen se mi jich doma zas tak neválí a auto je rozložené - čekám na díly, takže nikam nepopojedu