Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Exploze stresniho okna

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
vavdav

Exploze stresniho okna

#1 Příspěvek od vavdav »

Ahoj, pred par tydny jsem jel na dalnici a z niceho nic mi explodovalo stresni okno, nemate s tim nekdo jakekoliv zkusenosti? Prijde mi to silne nebezpecne, jelikoz vzadu sedel muj syn a kousek skla ho zasahl pod oko. Nastesti se nic nestalo, ale mohlo to dopadnout spatne. Rana to byla obrovska. Navic mi to poskodilo sedacku spolujezdce.

Resim to v autorizovanem servise a se zastoupenim bmw ceska republika, ale ty rekli at to resim s pojistovnou. S tim ja nesouhlasim, protoze mi neprijde vubec mozne aby se to stalo a vsechno sklo napadalo do interieru vozu.
Chci si nechat udelat od znalce znalecky posudek. Nevite jaka je specifikace skla? Jestli se jedna o sklo tvrzene, kalene nebo neco jineho.

foto zde:

na internetu se o tom pise docela dost:
https://globalnews.ca/news/3816319/expl ... anada/amp/
https://www.wheels.ca/news/exploding-su ... -to-blame/
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

Re: Exploze stresniho okna

#2 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Každé autosklo má někde v rohu homologační značku
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JaraX »

no jo, Gčka takové věcí rády dělaj, to už je taková pojízdná popelnice
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

V tom druhém článku se o tom píše docela dost...je to problém napříč značkama...někteří výrobci dělají svolávačky...pojišťovny prasklé skla zatím proplácí...

I ty důvody proč se to stává jsou tam popsané...

Rozumím, že asi nemáš důvěru si nechat dát nové sklo a čekat, kdy to zase praskne a malýho to třeba bude stát oko...podle mě asi nejlevnější řešení bude nechat si to sklo zespodu polepit nějakou bezpečnostní fólií, aby se to příště nerozlítlo na milion kousků...

Čeho chceš dosáhnout jednáním s BMW?
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Jinak to sklo si bude kalené - píšou v tom článku, že povrch skla je při výrobě prudce ochlazován...ale ten znalec určitě bude vědět, o jaké sklo se jedná.
Dej vědět, jak se situace vyvíjí.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

:shock: WTF? Z fotek není znát co je to za vůz a rok výroby ..ale intec je tomu pěknej ;)

Jak Bob Beránek vysvětluje :) temperované a při výrobě prudce zchlazené (na zpevnění povrchu kalené) sklo jednou občas samo praskne vnitřním pnutím a to nejen na autech. Na rozdíl od čelního skla není laminované/sendvičové z více vrstev, aby se neroztříštilo. :cry:

Nikdy jsem neviděl na E-řadách, že byto někomu prdlo, tzn. že hrozí jen u větších ploch a roofů ? Já měl za to že tam nějaká folie proti roztříštění (vykradení) dávno je? Na to by teda měli udělat svolávačku :!: Nebo to je zas z bezpečnostních důvodů, aby se tam přes něj dostali záchranáři / hasiči (?)
Odpovědět