Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E87 - Kontrolka DSC při rychlosti 150 km/h + pokles vykonu

vše o E81/E82, E87/E88, F20/F21/F22/F23, F40
Odpovědět
Zpráva
Autor
ceee

E87 - Kontrolka DSC při rychlosti 150 km/h + pokles vykonu

#1 Příspěvek od ceee »

Zdravím všechny, mám dotaz k něčemu, co se mi přihodilo dnes odpoledne - po ujetí asi 100 kilometrů po dálníci (jízda celkem v klidu, 5/6, rychlost 150/160 takže žádnej závod), se stalo následující - při jakémkoliv přidání plynu začala problikávat kontrolka DSC uprostřed budíků a auto jakoby ztratilo výkon (předpokládám, že z důvodu toho toho, že ten systém byl v tu chvíli aktivní nebo si to alespoň auto myslelo). Zastavil jsem, vypnul motor, nastartoval a vše v pohodě. Máte s tím někdo zkušenost? Čím by to mohlo být?

Nemyslím si (ale třeba se pletu), že by při téhle rychlosti auto nějak hrabalo nebo se dělo něco, proč by se ten systém měl aktivovat. Třeba to má něco společnýho s počasím, foukal silnej vítr, dálnice byla lehce mokrá, ale nic hroznýho - žádnej led, žádnej sníh, teplota kolem 6 stupnu.

Když kouknu do chyb v errors v idrive, tak vše bez chyb. Má smysl jezdit na diagnostiku? Auto je E87, 120D. :?:

Díky za každý postřeh.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

Re: E87 - Kontrolka DSC při rychlosti 150 km/h + pokles vyko

#2 Příspěvek od JaraX »

když se to stalo jednou, tak bych to neřešil, mohlo vypadnout jakykoliv čidlo, pokud se to bude opakovat tak diagnostika.
ceee

#3 Příspěvek od ceee »

Diky, na diagnostice jsem byl - vypsala chybu tlacitka na palubni desce, dosli jsme k nazoru, ze to byl zrejme ten omyl, co se stane jednou... Deset dni jezdeni po meste bez problemu, dnes opet dalnice a po 30 ujetych kilometrech za cca stejnych podminek se stalo presne to same.

Reseni na miste, uplne vypnout DSC a auto dojelo bez potizi dalsich 50 kilometru, po deaktivaci ani naznak poklesu vykonu, pred ni plyn na podlaze, cukani a problikavani kontrolky.

Zkusim znova diag a uvidime, co tentokrat. Kdyby mel nekdo nejaky napad, sem s nim. Diky :)
matiz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od matiz »

nekolikrat jsem resil, kdyz si nebudes vedet rady tak jestli to nemas do opavy daleko tak dojed. Zjistim, opravim.
ceee

#5 Příspěvek od ceee »

Do Opavy to mam bohuzel docela daleko, jsem z Prahy. Nedokazal by jsi me alespon nejak nesmerovat takhle virtualne? :(
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JaraX »

to spíš vypadá na problém v gumách, kolech, máš všechny rozměry jak maj byt?
ceee

#7 Příspěvek od ceee »

Co se pneumatik a disků týká, tak tam je všechno jak má být dle TP. Minulou zimu jsme na totožném osazení (vpředu i vzadu Pirelli Cinturato 205/55 R16) najezdil odhadem 8000 - 10000 km včetně Itálie na hory téměř celý po dálnici a nestalo se to ani jednou.
ceee

#8 Příspěvek od ceee »

Přidám pár poznatků z posledních dnů:

- Diagnostika tentokrát nevypsala chybu žádnou.
- Hluboce jsem se zamyslel a vzpomněl jsem si, že jsem byl někdy koncem října mechanikem odeslán na test tlumičů.
- Test tlumičů jsem samozřejmě odkládal, nebyl čas.
- Dnes jsem si na něj zajel.

A světe div se...

- Přední náprava 72% a 69%, rozdíl mezi koly 3%.
- Zadní náprava 66 % a krásných 41%, takže rozdíl 25%, jeden tlumič nefunkční, druhý na hraně.

Takže zadek na výměnu a myslím si, že je na světě i příčina toho co jsem popisoval výše. Dovedu si představit, že při té rychlosti, nefunkčnosti tlumiče, nárazu větru - no dál si to domyslete sami :)
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JaraX »

to si nemyslím
ceee

#10 Příspěvek od ceee »

Ty tlumiče byly tak jako tak na výměnu, dneska jsem si auto vyzvedl, tak se uvidí. :)

Pokud problém nezmizí, tak jsem trošku pohledal i v zahraničí a našel následující:

https://babybmw.net/forum/viewtopic.php?t=43194
https://www.youtube.com/watch?v=bHDsDvG0ScE

Je to přesně ono, ve zkratce mi přijde, že z toho vyplývá následující řešení - otázkou zůstává, zda-li správné :)

1) Pokud se problém objeví a po deaktivaci DSC zmizí -> výměna něčeho, co se nazývá "reluctor ring" (což by možná i vysvětlovalo, proč není žádná chyba v diagnostice, vzhledem k tomu, že je to kus kovu - jen kterej vyměnit, pro jistotu možná všechny, cena by snad neměla být nějak vysoká)

2) Pokud se problém objeví a po deaktivaci DSC nezmizí, vydat se stejným směrem, ale připojit k tomu ještě čidlo (na tom videu byla přímo chyba na tom senzoru, kterej byl tak trošku obroušenej právě od toho vadnýho kroužku...)

Třeba to někomu pomůže, dám vědět, jak to pokračuje :)

EDIT

Tady je ještě takovej drobnej tip - https://www.youtube.com/watch?v=-2rgUi8MC50

EDIT

Vyřešeno výměnou čidel snímačů ABS na zadní nápravě, vypadaly takto https://ibb.co/5WtT7H5
Odpovědět