Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

N53B30O0

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
pavproch

Re: N53B30O0

#1141 Příspěvek od pavproch »

Přesně, chcu na to po prodeji rachle zapomenout.

Motor je tam čtvrtý, prý vykazuje opotřebení větší než má nalítáno km (asi 7000), ale .... už sem to tu psal o těch GO motorů N53 a leptání Si z Mg matrice (nepovedený Nikasil). Generálkovanému N53 už prostě nevěřím (a to i přes fakt že je z autorizáku se zárukou).
Filozof

#1142 Příspěvek od Filozof »

je zajimavý že staré motory M60 i M52 z 90tých let třeba nikasil měli a v pohodě těch 500-800tis km najedou ...

Tady bude asi více věcí špatných ....ovšem záhadou jsou i motory N53 co fungují ...jak je to možné?

Bude to jen omezená serie či některé ročníky ???
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#1143 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

Měnit pravidelně olej a tankovat 98octan a víc. To jen v ČR se mění olej jednou za 30t km po 2letech a tankuje 95ka s vysokým obsahem síry. Pak se nemůže takovej člověk divit.
pavproch

#1144 Příspěvek od pavproch »

Přitom, jak přímo technici z Mnichova zkoumali "čtvrtý" N53B30 a jeho opotřebení, zaznělo od nich i to, že silně nedoporučují do N53 lít aditivovaný BA98NA (Maxx, Verva apod), prý je lepší do toho lít jen "obyčejný neaditivovaný" BA95NA - prý to nadměrné opotřebení může být způsobeno i tím lepším benzínem. Moc (vůbec) tomu neveřím (myslím si, že prostě zbabrali ten Nikasil při generálce), ale píšu to sem jako názor přímo z Munchen.
TANN3R

#1145 Příspěvek od TANN3R »

Jasně, motor je vydřenej po sedmi tisících proto, že se mění olej po třiceti. On určitě tušil, že budu měnit olej tak pozdě, tak se radši posral hned :lol:

Repas prostě už nikdy nikdo neudělá pořádně. Technologicky je to problém, udělat dneska ten motor tak, jak byl z fabriky. Jelikož tenkrát se ty náklady rozložily mezi statisíce vyrobených motorů, a hlavně dnes na to každej sere. Kolik se těch "nových" motorů za rok prodá? Deset? To nemá pro nikoho smysl se tím hlouběji zabývat.
MMM123

#1146 Příspěvek od MMM123 »

pavproch píše:Přitom, jak přímo technici z Mnichova zkoumali "čtvrtý" N53B30 a jeho opotřebení, zaznělo od nich i to, že silně nedoporučují do N53 lít aditivovaný BA98NA (Maxx, Verva apod), prý je lepší do toho lít jen "obyčejný neaditivovaný" BA95NA - prý to nadměrné opotřebení může být způsobeno i tím lepším benzínem. Moc (vůbec) tomu neveřím (myslím si, že prostě zbabrali ten Nikasil při generálce), ale píšu to sem jako názor přímo z Munchen.
Ja tomu verím. V manuáli od vozidla a aj priamo na veku palivovej nádrže mám napísané jasne a jednoznačne: ONLY ROZ/RON 95-98 OCTANE.
To pre mňa direktívne znamená, že 100 octan benzín nemá v N53B30 čo robiť a porušujem tým predpisy výrobcu motora. 2x v živote som natankoval 100 octan benzín a motor mal s tým problém - nechcel naštartovať, nepravidelný chod, kolísanie otáčok,.. proste sa s tým nevedel vyrovnať.

Nakoľko na Slovensku NAT98 zmizol (pred pár rokmi ho ešte mali ruské čerpačky LUKOIL), nezostáva mi tankovať nič iné len NAT 95. Tankujem v pohode najlacnejší neaditivovaný benzín NAT95 od čerpačiek ako METRO a JURKI + pridávam VIF. Nikdy žiaden problém so štartom či prevádzkou. Či zima či leto.

U N53B30 je podstatná jediná vec - musíte mať v poriadku systém riadenia prípravy zmesi (MAF a LAMBDA sondy) a systém kontroly a riadenia emisií (NOx). Pokiaľ toto nie je OK, N53B30 je degradovaný a nefunguje tak ako bol vyvinutý, režim vrstevného vstrekovania a spaľovania zmesi nie je povolený.

Mám E90 N53B30 po 1. majiteľovi už 6-sty rok, a po úspešnom odstránení problémov s NOx systémom absolútne bez problémov a spokojný.

Výmena motorového oleja 1x/7500km (pozri N53B30 na mywikimotors.com). Nie LL-04 C3 5W-30.
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#1147 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

Tannere já to psal všeobecně, nevyjadřoval jsem se ke konkrétnímu motoru.

V ČR je problém s palivem. Byl, je a bude. Máme jiný, vyšší % špatných složek a tím pádem to tu dostává vše víc na prdel, vše se více zasírá.. V ČR u TDI praskají hlavy, v Německu ne - problém je palivo. Tady plivete na N53, jinde ve světě to není tak zhejtovaný. Já N53 mám 3 roky, denně v provozu a vše ok.

Lít to přímovstřiku 95ku je podle mě holý nesmysl. I koncern píše 98. Tady se spletli stejně asi jako i s 5W30 olejem. Ale je to jen můj názor.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#1148 Příspěvek od JaraX »

jasně že ti co mají nepřimovstřik budou plivat na přimovstřik, a ti co mají přimovstřik už si zvykli co je třeba měnit a kolik to stojí, tak to prostě je.
je to prostě nová generace motorů která je na vše náročnější než ta předchozí, na zacházení, na peníze, na kvalitu paliva, atd.
a myslím že je blbost se vymlouvat na nějaké palivo, intervaly oleje apod, třeba Snejk jezdí myslím 60-80tkm na olej u svojí N62 a pořád to funguje a taky nemá důvod nefungovat, on se ten motor maximálně celej zakarbonouje, ale i když bude plnej karbonu, tak znám jen jednu závadu co to udělá, zanesou se ventilvíka karbonem a bude to kouřit po teplem startu, toť vše. to máš jak s HTP, to je taky dobrý motor, jen se s ním nesmí jezdit po dálnici a moc ho honit, pak funguje skvěle, prostě každý je jinak náročný. někdo chce aby to vydrželo milion km a jinej je zvyklej dělat každý rok GO motoru a N53 je pro něj super spolehlivý stroj.

osobně si nemyslím že N53 řeší jeslti tam je N95 nebo 100, ale jde spíš o obsah biosložky, který pak zanáší vstřiky a ventily, které se u přímovstřiku nečistí benzínem. předstih si to v pohodě nastaví dle mraků čidel co ten motor má.
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#1149 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

No super. Ale bavíme se o N53 a né o N62. To, že je ten motor lepší,
Ti neberu samozřejmě. ;)

Jinak odpověděl sis sám. Jde o obsah biosložek. Prémiový paliva jsou o ně ochuzený. U benzínu je to etanol. A jako bonus je tam více aditiv. To platí i pro naftu - bez biosložky a více aditiv... pak nepraskaj hlavy a vstřiky taky něco vydrží.
Henry_E90

#1150 Příspěvek od Henry_E90 »

Možná úplně debilní dotaz, ale pozná vlastně uživatel, že běží N53B30/B25 správně? Myslím tím jestli začne auto řvát, když bude problém s váhou vzduchu, lambdou, NOx nebo čímkoliv... Respektive jak moc je třeba tyhle věci "řešit", i když auto nevykazuje žádné divné chování? Už je to pár let, takže si nepamatuji přesně detaily, ale vím, že moje N53B30 "háže" konstantně na diagnostice chybu lambdy nebo NOx s tím, že ale vše funguje. Dokonce mě napadlo, jestli to není Performance výfukem, protože vizuálně mi přijde, že auto má pravděpodobně Performance výfuk určený pro "neEU" verze, který odstraňuje druhý katalyzátor, přitom je to stále OEM řešení... Trochu paranoidně se mi zdají i svody nějaké očesané a podezřele hezky vypadající na rok výroby 2009 :D
MMM123 píše:Ja tomu verím. V manuáli od vozidla a aj priamo na veku palivovej nádrže mám napísané jasne a jednoznačne: ONLY ROZ/RON 95-98 OCTANE.
Tady došlo k zásadnímu nepochopení. Obecně platí, že 100 oktan žádnému motoru nemůže udělat špatně (když vyloučíme nějaké veterány apod., kam dnešní palivo "nesmí" vůbec). Maximálně může dojít k tomu, že auto to "nepozná" a člověk jen vyhodí peníze z okna (bavím se o oktanech, nikoliv aditivech!), což se týká většiny klasických motorů, tedy motorů bez přímého vstřiku s relativně hloupou elektronikou, která to prostě poznat nemůže. Pro přímovstřiky obecně ale platí, že palivo je velmi zásadním faktorem jak pro projev motoru a výkon (při nižším oktanovém čísle sice motor neexploduje, ale jeho výkon se sníží), tak i jeho životnost, respektive životnost vstřikovačů. Obzlvášť v době, kdy může být v palivu 15% biosložky (ostatně není asi náhoda, že některé motory mají povolené víc biosložek než jiné, ale to je téma spíš například v Německu), je docela potřeba si kvalitu hlídat. Výhodou například Vervy 100 je právě to, že biosložku neobsahuje vůbec, k tomu jsou ještě přidána prokazatelně fungující aditiva (VIF). Už proběhlo více testů, kdy se zkoušel "běžný benzín", u kterého bylo prokázáno silné znečišťování motoru, a pak následná funkce čištění jak prémiových paliv, tak i aditiv VIF. Stačí google...

Ještě je taky zajímavé téma samotných značení paliv - možná už to aktuální není, ale spíše stále ano. Dle českých norem neexistuje rozdíl mezi 98 a 100 oktanem (nemluvě o nějakém 102 oktanu z Německého Aralu...), respektive není normované označení těchto paliv a nálepka u stojanu s číslem ČSN, nebo co to tam je, může být jen 95 nebo 98 (viděl jsem i 100, ale norma taková není/nebyla). A stejně tak ani výrobci už nemohou rozlišovat na víčkách nádrže 98 nebo 100 oktan (výjimkou jsou samozřejmě nějaké silně poladěné motory, závodní auta...), protože obě oktanová čísla spadají do stejné kategorie. Proto je na všech přímovstřicích uvedeno jen to 98. Ale už jen z pohledu poměru cena/výkon nedává smysl tankovat 98, když stojí úplně stejně, jako 100 oktany. Nejlepší situace je v Německu, kde už člověk ani u některých pump oktanové číslo nesežene, ale zjistí jen podíl biosložky...
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#1151 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No jasně je rozdíl norma paliva vs. obchodní označení. Marketingová jména paliv (od 12. října 2018 sjednocující zavedená EU) norma nezakazuje.

"Nové zkratky pro pohonné hmoty rozhodně nemají nahrazovat stávající zaběhnuté označení Natural 95, nafta nebo diesel, na které jsou zákazníci zvyklí. Norma zároveň nezakazuje ani další marketingové názvy, které dnes firmy používají zejména u prémiových paliv s aditivy. I když právě tohle je možná důvod, aby se značení paliv sjednotilo, protože spotřebitelé se v záplavě obchodních značek Evo, V-Power, Verva, Efecta, Optimal nebo MaxxMotion pomalu přestávají orientovat a u pumpy pak musejí rozlousknout hádanku, jaké palivo se pod efektním názvem vlastně skrývá. Stejně tak se nepodařilo prosadit, aby byly pro určité druhy pohonných hmot závazné barvy, jako například černá pro naftu a zelená pro benzín. V tomto ohledu mají provozovatelé čerpacích stanic i nadále volnou ruku."

Min. oktanové číslo předepsané pro "..automobilové benziny s obsahem bioetanolu. Kvalitativní parametry tohoto produktu jsou stanoveny normou ČSN EN 228."
https://www.ceproas.cz/public/files/use ... enziny.pdf

Podíl biosložek dál určuje norma ČSN EN 16942. Já beru např. BA 95 OPTIMAL nebo BA 98 SUPER PLUS u EO. Značení všeho Naturalu je tam E5 - podíl etanolu 0 až 5%.
Dřív ta N98čka byla myslím úplně bez biosložky. :/
Henry_E90

#1152 Příspěvek od Henry_E90 »

Právě ta verva je s 0% Ethanolu, i když to je zase mimo normu (předpokládám, že bude mít uvedeno na pistoli BA 98 E5, přestože by se nabízelo označení BA 100 E0).
pavproch

#1153 Příspěvek od pavproch »

Taxem oslovil aaaačka s požadavkem na odprodej brambora1 - čekám jejich reakci, paxem písnu, jaká byla.
pavproch

#1154 Příspěvek od pavproch »

Tak mi volala soudružka z aaáčekm že to chcou vidět, taxme se domluvili, že v druhé půlce srpna jim to předvedu (fčíl na to nebude čas, bo jako každý rok v létě, příští týden se pracovně "stěhuju" zase do Pilsně).
pajdos1

#1155 Příspěvek od pajdos1 »

Chlapi, dyž už sa bavíme o tych benzínoch...tož tankuju do teho mojeho chudáka N43B20 benzín N98 od Tank ONO a dycky tam prdnu VIFu (dávku, kterů výrobci doporučujů... a eště kůsek navíc). Motór si docela dobře žgrglá, ale napadlo ňa, esi to má význam? Dyž tam dám klasického N95 (aj na Benzině nebo na EuroOjlu), tož to líp tahne od spoda. Všimli ste si teho nebo ani né? Esi tam naleju Vervu 100 nebo N98 z Tank ONO, tož rozdíl nepoznám. Enom dyž tam uleju té N95, tož to táhá jak ztřískaná kobyla. Opravdu je tá N98 lepší, že tak rychlo neexploduje ve válcoch a šetří motór - kliku, písty? S tů N98 je to takové mrtvé, ale zasej to o půl litra míň žere. Jasné, že aj do N95 dávám VIFu. Je to pro mňa jak svěcená voda. A pro vstřikovače taky. Tož zdar a vínu taky.
pavproch

#1156 Příspěvek od pavproch »

Po mnoha týdnech, co stojí odstavený na dvoře, sem fčíl zase jel kousek bramborem1 a proto mám (časový) nadhled: to je neuveřitelné, jak moc EURo V domršilo reakce N53B30 na práci s plynem, to je opravdu na šlak trefení - v porovnání s N52B30 EURo IV.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#1157 Příspěvek od JaraX »

žadný euro, přimovstřik
pavproch

#1158 Příspěvek od pavproch »

Anebo.

Je to jedno, co je příčinou. N53B30 se proti N52B30 chová jak jankovitá kobyla, co má zrovna krámy.
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#1159 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

To nemá s přímovstřikem dle mě vůbec nic, koncern reaguje hezky. Jak píše pavproch, odezva hrozná, nejaký meziplyny jsou říše snů. Taky mě to zarazilo. Jinak jezdím s N53 už 4tý rok a stále bez problémů. Klep klep.
Filozof

#1160 Příspěvek od Filozof »

Pajk asi nejvyšší čas se toho zbavit ... rok klidně jeste budeš jezdit a pak to přijde nebo za dva je to loterie.
Jedině ze bys měl nějak ošetřeno aby byl motor stále svěží což nevím jak jedině to často kontrolovat co rok zda je vše ok a v normě.
Odpovědět