Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e90 - volant neni rovne

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
sarzwest

e90 - volant neni rovne

#1 Příspěvek od sarzwest »

Ahoj, behem narocne operace dodelani tempomatu do e91 2005 325i se rozhodili nakodovane veci, ktere tam byly pred tim do nejakeho inicialniho stavu a dokodovavalo se zpet napr denni sviceni. Behem inicializace, asi nebyl volant uplne rovne a ted si auto mysli, ze volant je rovne v poloze mirne natocene doleva. Jde softwarove tohle opravit, aby se mi nerozhodili nakodovane veci? A kdo by mi to udelal v okoli Chrudimi/Pardubic? Pac tempomat bylo nakodovat dost slozite a nechchi o to prijit a jezdit kvuli “takove blbosti” dalku, kde mi delali tempomat se mi nechce. Diky.
Esef

Re: e90 - volant neni rovne

#2 Příspěvek od Esef »

nesundali proste volant a nasadili ho spatne zpatky?
sarzwest

#3 Příspěvek od sarzwest »

Tuhle variantu bych zavrhnul, protoze mezi vymenou spinaciho centra s packama k tempomatu (sundaval se volant) ubehlo nekolik mesicu a v tomto mezidobi byl volant furt rovne. Jsem o tom presvedcen na 97%. Proto si myslim, ze to jde softwarove “zkalibrovat”. Ale klidne mi to vyvratte.
ph132008

#4 Příspěvek od ph132008 »

Máš active steering?
pavproch

#5 Příspěvek od pavproch »

Jenom poznámka - na e91 (což byl 3er 330i xDrive MY2011 tj. LCI, bez active steering) sem taky jednou zápasil s volantem lehce nakřivo a nakonec sem zjistil, že příčinou byla "hnutá" geometrie !zadní! nápravy.
sarzwest

#6 Příspěvek od sarzwest »

ph132008 píše:Máš active steering?
ano mám
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No taxe ti rozkalibroval AS. To by mělo jít s příslušnou diag doladit z5. Tam někde operujou bří Hatašové na Hradecku, ne ?
sarzwest

#8 Příspěvek od sarzwest »

Snažil jsem se najít něco o kalibraci active steering, ale vlastně jsem nic nenašel. Místo toho jsem našel kalibraci, reset, inicializaci (je v těch pojmech nějaký rozdíl?) steering angle senzoru. Což je ale něco jiného, že? SAS bych řekl, že je součástí non-active steering i active steering. A SAS se kalibruje otočením volantu do max rejdu podle zdrojů na netu. Možná mi to nemusíte vysvětlovat, ale kdyby mi někdo poslal kontakt na někoho z okolí, kdo mi pomůže, stačilo by mi to.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Někde se psalo jak je to s čidlem natočení volantu, to bude v kroužku, ne? Jestli je stejný s AS, nebo má ještě něco navíc teď netuším. AS má i servo ZF pumpu jinou, samo dražší, než verze bez AS.
Jinak ta kalibrace tuhle stačilo když jsem na E60 odpojil baterku (při výměně IBS) a po zapojení zpět hlásilo na boardu "Active steering failure". Natočením do krajních poloh se to prý hned nevyřeší. Samo to zmizí jízdou jaxe po chvíli zkalibruje.

Na servis stačí pohledat po netu inzeráty "BMW díly Tetov". Bude to asi nejblíž a umí tyhle věci řešit.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Na tohle stačí muset nastartovat přes kabely. Zkalibrovat to, pokud je jinak vše OK, jde celkem bez problémů. Trik je v tom, vnutit Istě, že se dělá geometrie. Pak stačí tupě následovat instrukce.
sarzwest

#11 Příspěvek od sarzwest »

Takže navrhuješ postup, který vyžaduje druhé auto a zároveň istu nebo jsou to dva způsoby (nejdřív zkusit s autem a pak když nepomůže s istou)? Přijde mi totiž zvláštní, když už má člověk istu, že by si neporadil bez dalšího auta... Dík
Odpovědět