Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Nove znaceni pohonných hmot

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
Filozof

Re: Nove znaceni pohonných hmot

#61 Příspěvek od Filozof »

Tady je článek o pohonných hmotách.
http://e-flotila.cz/aktuality/2351-2019 ... -biopaliva

Osobně mám problém s biopalivem a špatný starty....začal jsem tankovat vervu s Maxxmotion a zase je vše v pořádku. Takže dle mě i v článku zminují že biopaliva jsou slušně řečeno shit pro vstřikovače i pro další komponenty...a bude se ho stále dávat více a více aby se splnili dohody.

Takže zatím to člověk může řešit dražším palivem.

cituji z článku:
Skutečností je, že E10 bude nejen dražší, řádově o několik desetníků za litr, ale auto s tímto palivem má mírně vyšší spotřebu a může představovat i riziko pro motory vyrobené před rokem 2005. Jak moc nebo málo větší podíl lihu ovlivní zážehové motory staršího data výroby, je téma, které odborníci řeší už dávno.

Uznávaný expert z pražské ČVUT docent Michal Vojtíšek, vědec a odborník na emise spalovacích motorů, připomíná, že podíl lihu ve výši 10 až 15 procent zvládne bez problémů většina aut vyrobených v poslední dekádě. "Starší vozy zejména z 20. století plus motory zahradní techniky, které mají karburátory, by ale bylo nutné seřídit. Jinak může dojít k opotřebování výfukových ventilů," soudí Vojtíšek.

Stát nejenže nebude daňově zvýhodňovat vyšší přimíchaný podíl lihu v benzinu, ale už v roce 2015 výrazně snížil daňovou podporu i čistým biopalivům, jako je B100 (stoprocentní řepkový olej jako náhrada nafty pro nákladní vozy) nebo E85 (benzin s 85 procenty lihu pro osobáky). Tahle paliva, která jsou sama o sobě dražší než klasická nafta a benzin, se tak stala bez finanční dotace prakticky neprodejná.
Jejich státní podpora, konkrétně dotace spotřební daně, klesla mezi roky 2014 a 2018 podle statistiky celníků z 2,2 miliardy korun na pouhých 41 milionů korun. Prodej biopaliv pro dopravní účely na českém trhu přesto roste. Petrolejáři je začali o to víc přimíchávat do benzinu a nafty. A to v nejvyšší míře, jakou dovolují normy.

Tlačí je k tomu starší a stále platná evropská směrnice požadující v úvodu článku zmíněnou úsporu 6 procent CO2 do konce příštího roku.
kurevtor

#62 Příspěvek od kurevtor »

Michal595 píše:Otazka...vraj sa u nas o januara ma zrusit 95ka, bude uz len E10, cize vacsi podiel biolozky, vraj auta pred rokom 2005 co este nie su EURO4 mau problem ze to rozosere motor, tie co su uz EURO4 by mali byt okej s touto novinkou...je to tak?
hele tak mas asi pravdu.... slovensko fakt asi skonci s N95 od ledna a budete mit jen E10 :|
ettore

#63 Příspěvek od ettore »

Ještě tu máme Vervu100 ne? :lol:
Michal595

#64 Příspěvek od Michal595 »

my vervu nemame:)
Ano sme my europskejsi jak cela europa takez to vyzera ze nam naozaj zrusia tu 95ku od noveho roka...
100ku davam na striedacku ako kde som s 95kou do 760, ale do e70 tankujem 95ku kedze mi bolo povedane ze to je lepsie v kombinacii s lpg ze to nejako lepsie ladi ci co....preto sa pytam co tam bude najlepsie po novom roku davat...ci je okej davat aj do 760 aj do 4.8 E10 alebo radsej 100ku...
Filozof

#65 Příspěvek od Filozof »

Michale ale už i jarax zmínil že tankuje kvalitnější palivo. N95 byla fajn roky zpátky ale už to sere motory ... mě zlobí starty například...jak jsem začal dávat VERVU a MAXX MOTION 100 tak je vše zase v pohodě.

Prostě ty biopaliva se budou zvyšovat na úroveň 10procent v benzínu. To je dle mě pomalá smrt těch motorů a zasírání vstřiků atd.

Být tebou taky dávám kvalitnější palivo a už nepoužívat N95 pokud není čistá jakože asi už nebude nikde na benzínce snad V-Power 95 nevím co dává tak snad jedině možná ta pokud je bez biosraček, jedině nastudovat jaká N95 existuje čistá. Pokud nějaká je. Pokud ne tak ty kvalitnější.
Michal595

#66 Příspěvek od Michal595 »

Priznam sa ze neviem kde mi bolo
Povedane ze tankovat 95ku pri lpg ci to mam od plynarov alebo tu som sa to niekde docital...nechcem kecat...95ku davam tu “premiovu” co mame na shellke aj ked som sa bavil s chalanmi co robili jak slovnaft tak omv tak hovorili ze vsetko je to rovnake zento je len marketing a aj tak vsetko je u nas zo slovnaftu...bratislava a okolie co je premiove palivo aj nafta tak do dovazaju z rakuska cize je to lepsie...a 100ka na omv by vsade mala byt rakuska ...
Terazjsia 95 ma vraj biosraciek niekde 7% ta nova bude 10% tak nas utesuju ze je to okej vlastne...
Michal595

#67 Příspěvek od Michal595 »

Len doplnim ze teda naozaj od noveho roka u nas klaicku 95ku E5 uz nenatankuejem...uz len E10...s tym ze 100ka zostala E5...
Myslite ze je rozdiel v Maxx Motion 100 a Verva 100 ale je to rovnocene?
stary27

#68 Příspěvek od stary27 »

Skus si pozriet toto, ak si to necital uz
https://www.motorkari.cz/tema/?t=206602
https://www.topspeed.sk/dalsie-fakty-o- ... ujte/16906

V 100 by malo byt ETBE ako nahrada "BIO" zlozky
Michal595

#69 Příspěvek od Michal595 »

Diky za linky...
Myslel som "filozoficku" uvahu ci je pri tej 100ke rozdiel ci das Shell alebo Maxxmotion alebo vervu....napr pri OMV viem ze tu stovku vozia u nas priamo z rakuska a nie je to slovnaft..verva netusim odkial je..
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#70 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Ležel jsem as dva roky zpátky v hospitálu s fajn chlápkem co zaváží paliva u TankOno na Moravě. Většinou se cisterny plní na regionálních terminálech Čepro. Ten ve Slavkově je zrovna napojenej na produktovod přímo ze Slovnaftu. V čechách se zase zaváží na benzinky z Kralup, bo Litvínova. Jižní příhraničí ze Schwechatu atp. prostě kde je prodejce logisticky nejblíž žejo. Normou musí být palivo stejný. Akorát ty vysokooktanový benzíny sem Slovnaft nedodává. OMV si vozí 100okt. ze Schwechatu. Ostatní Verva atd. většinou z Kralup. Aditiva jim tam chystá rafinerka ve velkým dodaný na objednávku. Nevim jak Shell s V power racingem asi taky.
stary27

#71 Příspěvek od stary27 »

neviem ja mam psychologicky problem zo shellom od tejto kauzy
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
dalo by sa asi este niekde najst vyjadrenie CZ shelu ze palivo prisposobuju lokalnym potrebam
+ nemam rad ked ma niekto na otravuje a na byvalom aute som tam vatsinou nebol schopny naporiadok natankovat do plna naftu.

Kamarat co ma 760 mi hovoril, ze sa mu to na tej OMV 100 zda kusok lepsie, ale to samozrejme moze byt len pocit. Inak braval dlhodobo Shell pokial viem.
Odpovědět