Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Tesla a elektromobilita

Vše o elektrických modelech: I01, I12
Odpovědět
Zpráva
Autor
JaraX
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla a elektromobilita

#41 Příspěvek od JaraX »

Killingman píše: Cpát přes den energii do baterek v baráku a v noci ji tahat do auta z baterky v domě mi přijde fakt jako eko nápad století, takže to tímto způsobem fakt řešit nechci a asi ani nebudu.
co ti na tom vadí?

pokud nepotřebuješ zvuk a projev spalováku, tak je elektro super.
Killingman
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Killingman »

Primárně nutnost vyšší úložné kapacity baterií u fotovoltaiky a jejich opotřebení + ztráty při konverzi DC-AC ve střídači a následně AC-DC v autě.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od JaraX »

tak beru spíš že uložím DC proud z fotovoltaiky do DC baterek a nabiju tím DC auto.
Killingman
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Killingman »

Baterie u elektrárny (DC) - střídač u elektrárny (DC-AC) - wallbox (AC-AC) - palubní dobíječka v autě (AC-DC), baterie v autě (DC)
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Můžeš místo větších baterek dát druhý bazén na půdu a udělat si doma malou přečerpávací elektrárnu ve styu Dlouhých strání :-)
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#46 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Dneska jsem byl V Cartecu na výměně airbagu (svolávačka) a čekal jsem hodinu a půl než to udělají...tak jsem s na chvíli sednul do té i3...a musím říct, že na obrázku se mi to líbilo víc než ve skutečnosti :-) Vzadu je docela málo místa - čekal jsem trochu víc...posed taky nic moc pohodlného, ale hlavně mi tam chyběla středová opěrka...to prostě na delší jízdu moc není no...ale zase když to jede skoro zadarmo, tak se dá lecos přetrpět :-)
Ve předu mi zase chyběl středový tunel...tím jak tam není, tak si nemám o co opřít pravou nohu...to se mi tedy zdá dost blbé...přitom taková blbost, že ? :-)
No nic...budu si to muset v létě půjčit a zkusit třeba na týden, jestli by mi to vyhovovalo.
m4zzy

#47 Příspěvek od m4zzy »

@Killingman. hned v prvním příspěvku je odkaz na stránky p. Kubiše, který s FVE a bateriemi nabíjí Model S. Má tam i statistiku, kolik km/měs je schopný z FVE teoreticky uložit a nacpat do auta.
m4zzy

#48 Příspěvek od m4zzy »

Filozof

#49 Příspěvek od Filozof »

Zajimavé: Nové nařízení Evropské unie, podle kterého musí mít všechny nové elektromobily speciální systém vydávající zvuk. I když se to nemusí na první pohled zdát, jde o velmi zajímavý obor, ke kterému má co říci například i slavný hudební skladatel Hans Zimmer.

Zvuk pro BMW Vision M Next vytvoří Hans Zimmer

Jakkoliv bizardní se to může zdát, v praxi otevírá nové nařízení cestu hudebníkům do automobilového průmyslu. Naladit zvukový systém pro elektromobily, který by lahodil lidskému uchu, totiž není vůbec jednoduché. U BMW, konkrétně u futuristického elektrického konceptu Vision M Next, se tohoto úkolu například ujal slavný hudební skladatel Hans Zimmer. ¨

Teoreticky i8 má nádhernej sportovní zvuk. Pokud se ozvučí tesly a ostatní a budou mít sound systém jak sportovní vozy bude to lepší jak dnes ty tiché elektromobily. Vím že to není to pravé ořechové jako klasickej silnej nadupanej motor V8 apod. Ale aspon něco.

Slyšel jsem naživo hybridní i8 a je to nádhera tak něco podobného pokud dokáží u tesly a dalších bude to o dost lepší zážitek z jízdy.
m4zzy

#50 Příspěvek od m4zzy »

A já teda nevím, proč by právě elektromobily měly vydávat nějaký rachot. To je právě jejich "výhoda" (já vím, pro někoho je zvuk auta prostě něco, co musí mít) a a ta filozofie je sama o sobě "neobtěžovat mou jízdou své okolí" tím že nevypouštím smrad z výfuku a nedělám rambajs nějakým zvukem. A stejnak, když to auto pojede větší městskoou rychlostí, tak jde slyšit pneu a trochu vítr.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od JaraX »

otázka zní jeslti pak obtěžovat okolí stáním na cestě, atd. jestli není lepší použít MHD.
m4zzy

#52 Příspěvek od m4zzy »

Tak už tady máme Cybertruck. Za mě teda hnus, ale nejvíce mě zarazila ta celková prezentace a nepřipravenost. To mě na tom celkem sere, že mají todle všechno zapotřebí. Sice Muska mám rád a dělá věci u kterých valím bulvy, ale to představení teda bylo spíchlé horkou jehlou.
m4zzy

#53 Příspěvek od m4zzy »

Pokud by to někoho zajímalo. Celkem fajn informace:

Filozof

#54 Příspěvek od Filozof »

Vypadá že už to fakt jezdí samo s pár drobnými chybami - test TESLY v Praze.

https://elektrickevozy.cz/clanky/cesi-u ... z-problemu
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od JaraX »

"musíš tu teslu jako brát že ten produkt není hotovej, němci jsou jinde" :D :D :D

jestli todle má být život budoucnosti, tak potěš koště, plánovat trasy podle dobíječek, schůzky podle dobíječek, na chvilu něco zapínat, to je jako natakovat do petrol auta za dvě stovky. sorry, ale s tímdle je prostě kurevsky moc starostí, v chladné noci klesne dojezd, v horký den klesne dojezd. a já si stěžuju že musím dolívat každej měsíc ostřikovače a co 700km tankovat.
a těch problémů už taky řešil nějak moc.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od JaraX »

m4zzy

#57 Příspěvek od m4zzy »

JaraX píše:

"musíš tu teslu jako brát že ten produkt není hotovej, němci jsou jinde" :D :D :D

jestli todle má být život budoucnosti, tak potěš koště, plánovat trasy podle dobíječek, schůzky podle dobíječek, na chvilu něco zapínat, to je jako natakovat do petrol auta za dvě stovky. sorry, ale s tímdle je prostě kurevsky moc starostí, v chladné noci klesne dojezd, v horký den klesne dojezd. a já si stěžuju že musím dolívat každej měsíc ostřikovače a co 700km tankovat.
a těch problémů už taky řešil nějak moc.
Ale prd starostí. Stačí změnit trochu přístup ale vím, že tvůj názor na tyhle auta se asi nikdy nezmění.
Filozof

#58 Příspěvek od Filozof »

být závislej na elektrice je taky docela pech. Když budou chtít jezdit prostě nebudeme díky drahé elektřině.
A taky díky tomu zdraží extrémně elektřina to hodně lidem nedochází že si všude i v domácnostech zaplatíme i ty elektromobily a všechny dotace a výhody.

Takže elektromobil je fajn ale zatím je to předražené.... nějaké CITI ELEKTRO za 50-100k které bude poloviční jak dnešní smart aby se jich vlezlo 3x tolik na parkoviště a budou se půjčovat jak dnešní koloběžky či kola to možná má někde ve velkoměstech smysl.
Na mobilu naťukám čas kdy má stát auto před domem a odveze mě kam potřebuji a zase doveze tam směřují autonomní vozy co tu budou během několika let má to své výhody i nevýhody.

Ale stále ta závislost na elektřině a v případě výpadku elekřiny auto nerozjedu ... na naftu či benzín mám zásoby ... stím problém není.
Ale je to diskuze na hodiny a hodiny ...a co člověk to názor.

ale jinak se mi líbí maximální výkon i krouták hned od rozjezdu v tom je elektromobil nepřekonatelný.
Stále to považuji jako mocensky natlačený ekovůz který má díky dotacím a EKODANÍM ZVEDNOUT POPTÁVKU PO TĚCHTO AUTECH napříč EU můžeme vidět kam se to postupně ubírá.

Má to přednosti zatím tyto roky a tím je stále možnost zdarma či za menší poplatek brát elektřinu na ruzných místech a ticho a výkon vozu je taky další přednost pro některé.
Dojezd se časem vyřeší i přes 1000km a nebude to dlouho trvat. A rychlonabíječky vyřeší čas který zkrátí na 10-20min k nabití kapacity ....

Ale stále je tu několik ale ... nad kterým by se dalo dlouho diskutovat.
Pavel 528
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Pavel 528 »

Dojezd se časem vyřeší i přes 1000km a nebude to dlouho trvat. A rychlonabíječky vyřeší čas který zkrátí na 10-20min k nabití kapacity ....

:D :D :D :D

Tusis vubec neco o zakonu zachovani energie?

Vis jakym vykonem by si musel ty baterky pri tak vysoke kapacite nabijet,aby se to nabilo za 10min? A kabel by musel byt jak od Temelina :D

Pokud by udelali jeste vykonnejsi superchargery,tak stejne ho nebudes mit u baraku.....proste sci-fi
Filozof

#60 Příspěvek od Filozof »

počítače a mobil.... to bylo taky scifi ....a dnes :lol:
za 10-15let bude tato technologie uplně jinde.

Co bylo před 10lety nemožné a pouhá vize je dnes realita.

cituji:
Konscorcium několika společností, mezi kterými je BMW, Porsche, Siemens, Phoenix Contact E-Mobility a Allego GmbH, otevřelo svou první rychlonabíječku se 450kW výkonem....To by mělo znamenat, že tradiční elektromobil by za 3 minuty dobil energii pro ujetí dalších 100 kilometrů. Největší akumulátory dnešních elektromobilů by tak měly být nabity do čtvrt hodiny.
Tato nabíječka stojí v Jettingen-Scheppachu v Barovsku u dálnice A8.

a vývoj jde dál i baterie i technologie jak nabíjet rychleji a větší baterie nebo například z více bodů či uplně jinou technologií....
Odpovědět