Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Dopravni predpisy

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
matiz
Kontaktovat uživatele:

Dopravni predpisy

#1 Příspěvek od matiz »

Dovolil bych si zalozit tema ktere by snad mohlo mit nejake informace ktere povedou k tomu jak se vyhnout nakladnym opravam ze zboreni vlastniho auta. A jelikoz v tom nemam jasno, potrebuju s tim poradit... Autoskolu jsem opustil pred mnoha petiletkama a porad se to nejak meni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nasledna situace zobrazuje klasicke parkoviste u supermarketu. Otazka zni, kdo komu dava prednost. Priznam se bez skurpuli ze kdyz jedu tak ti co chteji vyjet maji smulu, nepoustim je. Ovsem kdyby mne nekdo opravdu vyjel a ja ho v cervenem aute trefil, kdo bude vinen? Protoze podle pravidel prave ruky ma modrak prednost. Ten prujezdny pas neni komunikace, ale cele to je misto mimo komunikaci. Docela dost by mne to zajimalo...

Obrázek
JaraX
Kontaktovat uživatele:

Re: Dopravni predpisy

#2 Příspěvek od JaraX »

jestli u Globusu pojedeš ulíčkou aut, a vyjede auto, tak je to vina auta, protože vyparkovavalo, pokud pojedeš hlavní "ulící" mezi uličkama aut, tak je to vina tvoje, protože je to normalni cesta, byt plná parkovacích míst a platí přednost zprava.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Přednost má jedoucí vozidlo. Přednost zprava platí až na konci a vztahuje se pouze na silnici jako takovou, ne na parkovací místa. Tam platí pravidlo o couvání a vyjíždění ;)
matiz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od matiz »

nene, nemichejme to, situace ze jedno auto vyparkovava a druhe jede po ulicce na miste mimo komunikaci.

V tuto chvili zadna 'hlavni' neexistuje, cele parkoviste je misto mimo komunikaci. Jsou jen parkovaci mista a ulicka. Ja se priklanim spis k vykladu ze musim umoznit vyjeti protoze modrak mne prijizdi zprava a zadna hlavni neexistuje, jen prednost zprava.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Stačí jediná dopravní značka a už je to místo kde platí dopravní předpisy jako na komunikaci.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JaraX »

ja teda nevím jaky máte Globus v Troppau, ale tady globus je
viz Obrázek tak auto v červeném rámečku má prostě přednost.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To auto je jakoby úplně v "<>", no..

Mám za to, že vyjíždějící z parkovacího místa si má hlídat, aby neohrozil projíždějící vozidla takže dává dycinky přednost.

Podle toho se u Globusu chovám a odjíždějícímu dávám ohleduplně přednost jen v případě, že si následně hned beru jeho místo, hehe.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od matiz »

google je mocny. Ackoliv to triviali asi je, nenapadlo mne na to uplatnit to vyjizdeni po zastaveni nebo stani. Protoze to auto nemusi logicky vzdy couvat, muze vyjizdet cumakem napred. Tady to JUDr. Beran pekne popsal a uplatnit to na to vyjizdeni po zastaveni je pro mne uspokojujici vysvetleni. Ale dokud jsem si to neprecetl tak to pravidlo prave ruky ve mne tak nejak hryzalo. Budu tedy nadale ty vyjizdeci pokusy ignorovat a poustet je nebudu...

https://www.autoweb.cz/dopravni-nehody- ... arkovisti/
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JaraX »

já aplikuji řecký styl, ten je nejlepší
matiz
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od matiz »

Co to je??? Neco jako silnejsi pes m*da??? 8-) 8-) 8-)
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JaraX »

jj tak něco, prostě jedeš, a na křižovatce se očima a posunkama domluvíš kdo má přednost, na značky sere pes.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Při vyjíždění z parkovacího místa musíš dát přednost všem, co jedou okolo. Pokud nejsou dopravní značky, platí při křížení komunikací (uliček) přednost zprava. U nás u Alberta musel bejt asi nějakej velkej průser, protože tam před vánocema všude nasázeli "dej přednost". Blbý je, že to většinou není veřejná komunikace ale soukromej pozemek, tak můžou bejt i tahanice s pojišťovnou
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
kurevtor

#13 Příspěvek od kurevtor »

ten reckej styl je velka vyhoda sedmicky. Proste se vsude naseres a vsechny ty ostatni jebky automaticky uhejbaj, davaj prednost apod. clovek ani nemusi problikavat.... Priritit se nekomu za prdel se sedmickou tak vetsinou uhne... s jinejma autama tohle nefunguje :D
Zugy

#14 Příspěvek od Zugy »

Je to různý. Záleží na typu značení. Jak bylo zmíněno, parkoviště je místo ležící mimo komunikaci. A pak jsou tu místa např u tesca v brně, kde kolem dokola je taková jakoby hlavní a z ní sou odbočky do uliček s chliveckama. Kdyz je hned u te uličky značka "P" pak už i ta ulička je parkoviště a při výběru na tu cestu okolo musi dat přednost..pak je situace , kdy není oznaceno hned u uličky, ale třeba az u chlivecků..A pak musí ten dookola jedoucí davat přednost z práva tomu, co vyjíždí z te uličky.. čili sledovat značení, a ten který se nachází na parkovišti tak dava přednost ostatním, jinak je přednost z prava..blbě se to vysvětluje..nejlepší je ukázat na místě
e38marko

#15 Příspěvek od e38marko »

"Na parkoviskách, kde nie sú osadené značky, vodiči považujú za "hlavnú cestu" väčšinou tú, čo je dlhšia alebo rovnejšia či z iného pre mňa neznámeho dôvodu. Na 99 percent mi nikto nedá prednosť, keď idem z jeho pravej strany. Radšej preto zastavím, aby nedošlo ku kolízii," pravidlo pravej ruky

"Aj na parkoviskách pri nákupných centrách je vodič povinný dať prednosť vjazde autu prichádzajúcemu sprava, ak prednosť vjazde, samozrejme, nevyplýva z nejakého dopravného značenia.
e38marko

#16 Příspěvek od e38marko »

samozrejme to nie je z mojej hlaví ale na Internete človek nájde aj to čo nechce proste všetko :D
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Přednost dávám při vyjíždění akorát tomu, kdo mi uvolňuje jeho parkovací místo. :P Podobně nevyjedu z boxu nikomu do cesty pač bych ho akorát zdržel a to obvykle co nasírá, že? Jebu si pamatovat všelijaký případový studie, tady funguje zdravej selskej rozum a pozornost. Tzn. u shopu bacha na nákupní slevovou horečku, telefén u ucha nebo burgra v hubě. :) Těžko pak určovat viníka.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od matiz »

Ktere auto projede prvni, ktere druhe a ktere treti. poprosil bych nehledat, napsat z hlavy...
Obrázek
kurevtor

#19 Příspěvek od kurevtor »

zeleny
cerveny
modry
babka s nusi vracejici se z pole
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jj přednost z prava modrej poslední, kdo jede rovně první. Co jé, někdo má noty v čistírně ?
Odpovědět