Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

koupe v DE, jak platite, co prevadite?

Pouze vozidla BMW!
Odpovědět
Zpráva
Autor
Carlos CC

koupe v DE, jak platite, co prevadite?

#1 Příspěvek od Carlos CC »

Ahoj,
nevim kde se zeptat, v pokecu nic neni, tak nejbilze je topic tento.

Jak jste resili / resite nakup auta v DE za cenu 30k+? Hotove nebo prevodem? Protoze hotove by se nemelo takovou castku platit a prevodem, no to je problem. Prece to prodejci neprevedu nez vyrazim no nemecka, a on zase neda auto mne, aniz bych mu nezaplatil...

diky za kazdy napad
Naposledy upravil(a) Carlos CC dne ned 05.04.2020 10:33, celkem upraveno 1 x.
pavproch

Re: koupe v DE, jak platite?

#2 Příspěvek od pavproch »

Dyž sem v 2013 kupoval v Říši m4Zlika (shodou okolností taky 30k EUR), taxem tam napřed zajel to omrknout/projet a dohodnout se a přitom sem tam majiteli (soukromá osoba) nechal hotově zálohu 1k E jako že to myslím vážně a o týden později sem si pro něj přijel s vlekem a s 29k EUR v kapse. Helmut mi ovšem nevěřil a museli sme do banky, kde mu řekli, že všechna EURa jsou pravá.
Carlos CC

#3 Příspěvek od Carlos CC »

:lol:

to sem cekal
newli

#4 Příspěvek od newli »

A nenechala si ty penize banka (na jeho uctu)? Protoze u nas by se to povazovalo jako vklad na ucet a ne platba v hotovosti a to zakazano neni. Cekal bych, ze v nemecku na to budou nahlizet stejne ...
pavproch

#5 Příspěvek od pavproch »

Jo, vložil to tehdy na svůj účet. Bylo to ale 2013, kdy větší hotovostní platby ještě nebyly omezeny/zakázány (lépe řečeno - ani já ani Helmut jsme tehdy nijak neřešili, že tak velká částka keš).
Carlos CC

#6 Příspěvek od Carlos CC »

no to je otazka, kdyz to das na ucet, tak nevim jestli se to tak bere... je jasny, ze zakaz je kvuli korupci, kdy se nechce, abys dostal do krabice od vina treba 10 mega a ty si potom dal (treba az se vratis z benzinky), nekam doma do satniku. A zaroven kdyz pak neco kupujes, treba nejakou mensi rozvojovou zemi, tak aby si to neplatil v hotovosti, ale dovalil si to pres ucet...

Situace kdy prineses do rise ojra a vlozis je na rissky ucet, to nevim. Teoreticky by to mohlo byt ok. Presto je tu takovy zadrhel, ze jako jestli si date nejdriv rande v bance a nebo na auto matrice...

To je mrdat tohle, jako kdyz kupujes za 10tis, tak se nestresujes, das to do kapsy a jdes. Kdyz kupujes v CR, tak se nejak domluvis snadno. Ale domlouvej se s nekym v jiny zemi miliardu kilometru daleko, jeste k tomu. Protoze pekny auta jsou samozrejme smer k Dusseldorfu. Napoak smerem k nam a Polsku to jde dolu...
Maca

#7 Příspěvek od Maca »

Mám asi nejčerstvější zkušenost (únor 2020), akorát ti asi k ničemu nebude, protože jsem to kupoval od autohause BMW. Všechno řešil "můj" servisák (prohlídku, papírování, převoz, přihlášení), já jen podepisoval papíry a odesílal naskenované zpět + jsem platil bezhotovostně přes Exchange (nejlepší kurz, všechno přes mobil, platba provedena prakticky ihned)
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jak to funguje prosímtě s tím Exchange? To se pošle z českýho účtu přes ně, nebo se musí založit devizovej účet u nich nějak?
Carlos CC

#9 Příspěvek od Carlos CC »

No to by mne taky zajímalo. Známí mi doporučoval revolut ucet, že tam lze mít nekolikero men a penize tam nahravas platebni kartou. Akorat ze pokud potrebujes vice penez, musis mit na kartě takový limit, coz obvykle nemas. Jakmile tam peníze jsou, tak je muzes prevest na jakykoliv jiny ucet v jakekoliv mene, ktera se prepocte Forexovym uctem, cili rozhodne lepsim, nez mas v bance a podobnym, jaky ti da smenarna. Pokud prevadis nekomu, kdo ma taky revolut, tak on dostane penize ihned, jakmile zadas transakci...
Naposledy upravil(a) Carlos CC dne ned 05.04.2020 10:30, celkem upraveno 1 x.
Maca

#10 Příspěvek od Maca »

Totic píše:Jak to funguje prosímtě s tím Exchange? To se pošle z českýho účtu přes ně, nebo se musí založit devizovej účet u nich nějak?
No dělal jsem to jen jednou, tak doufám, že to nepopletu :-) Bylo to nějak takhle:
uzavřeš s nima rámcovou smlouvu (to jediný musíš osobně) o poskytování platebních služeb a pak když chceš převést peníze, tak zavoláš na jejich telefonní číslo, řekneš kolik potřebuješ převést a kam, oni nabídnou kurz, pokud souhlasíš, tak pošlou (SMS nebo e-mail to už nevím) s odkazem na web formulář, kde vyplníš všechny údaje o platbě. Na základě toho ti pošlou příkaz k převodu na jejich účet (e-mail) a jak tam jsou peníze, tak to převedou konečnému příjemci.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jo dík, to zní Gut. Kdysi 10let z5 jsem měnil pouze hotovost v Exchange směnárně u Staromáku. Pak nasedl na Stundeťáka sudeťáka do Mnichova s Ojrama v kapse a platil tam normálně hotově cca 4500E,-. Busem tam Báwem z5 ;)
Carlos CC

Re: koupe v DE, jak platite, co prevadite?

#12 Příspěvek od Carlos CC »

jasny, podobne jsem to mel i ja v mnichove, ale to bylo za dob, kdy jsem kupoval auto za 8tis. Pokud chces neco za 30, tak jsi v jinym svete. Uz jen to, ze je treba byt obezretnejsi. Taky to neni jen tak, mega na uctu nemas, musis to vybrat ze sporicich uctu, mas tam nejaky limity prevodni, taky pak mas limity ve svoji bance na vyber a pak tam prevazej mega v eurech... Jenze s tema uctama typu revolut, exchange a podobne je vzdycky nejaky zadrhel, banky jsou zahranicni, nemas tady ve meste kamenou podobocku, kde se domluvis jasne a prehledne. Tady se nedomluvis ani hovno, protoze na infolince bude dement (pokud ji vubec maji) a nebo automat, coz je totalni megadement a nenavidim to. V zivote jsem pres automat nic nevyresil...
Carlos CC

#13 Příspěvek od Carlos CC »

No a k prevodu, jak to dnes funguje?

pokud se nepletu, tak:
- auto musi byt v Nemecku odhlasene, cili pokud ho ma vlastnik, tak temer nikdy odhlasene neni (jinak by uz nemel SPZ a auto by nemohlo na silnici)
- pokud ho ma bazar, odhlasene naopak vetsinou je, protoze bazarnik ma svoje univerzalni SPZky napsany na bazar pro potreby prodeje

- cili od vlastnika, nejakym zpusobem mu das penize a jdete na Zullasungstelle (nemecka evidence vozidel) a tam on auto odlhlasi a ty si tam koupis zlutou prevozku za 100 ecek. V CR pak musis na STK, kde z papiru co mas od nemce vytvori novy technicak a pak se zaregistrujes na evidenci vozidel a dostanes SPZky

Co nevim je:
- pise si nemecka Zullasungstelle zaroven i na koho auto prevadi kupec a nebo je to nezajima, jen ho odhlasi a novemu prodaj prevvozku?
- co vsechno ti ma dat skopec? Zullassungbeschinigung Teil I a Teil II (coz predpokladam meli drive, do 1998? jako trochu jine dokumenty s nazvy Fahrzeugschein a Fahrzeugbrief), coz je asi nutny zaklad. S minulym autem jsem dostal taky Ubereinstimmungbescheinigung (Certifacat of Conformity), kde jsou vsechny technicke udaje o aute, coz se rozhodne hodi STK pro vyplneni naseho TP, ale nevim jestli je to povinnost mit (ne kazdy prodavajici tohle ma, je to rodny list auta)

- a mozna cim jsem mel zacit, jak si overite ze auto neni corka, nebo leasing a nebo jinej pruser? V CR mame Cebii, ktera ti staci, kdyz kupujes auto v CR registrovany. Ale Cebia nema pristup do nemeckych databazi, takze jak tohle resit v nemecku? (Jako kdyz kupujes auto od BMW Handlera, tak tohle neresis, to je cisty, ale od cloveka z ulice? a za mega? to je jina, tady 4x mer, jednou rez)
mirek_

#14 Příspěvek od mirek_ »

Ahoj,
kupoval jsem teď v lednu 2020 od soukromníka v hotovosti za 17kEUR.
Postup byl následující:
1. kontrola auta a zkušební jízda,
2. předání peněz a podpis smlouvy,
3. cesta do jeho banky a provedení vkladu - tím i kontrola peněz,
4. úřad: s sebou značky, německou zelenou kartu s eVB číslem (lze sjednat dopředu zde), smlouvu, oba techničáky, doklady totožnosti...to je snad vše.
Na úřadě jsme si dvě hodinky počkali ve frontě a pak nám ochotná a příjemná paní pomohla všechny papíry vyplnit, v automatu zaplatili poplatky, u jiného okýnka vyzvedli žluté značky (vyrábí je na místě) a u dalšího okénka nám dali všechny papíry zpátky, nalepili nějaké nálepky a bylo hotovo (měl jsem malý TP napsaný na sebe, původní malý TP jsem také dostal, ve velkém tuším nic nového nebylo a měl jsem ho také). CoC se určitě hodí při přihlášení, vyžádej si ho, ale nutné to úplně není.

Auto jsem kontroloval přes Auto DNA, funguje to podobně jako Cebie.

POV a HAV jsem uzavřel dopředu u své pojišťovny s domluvou, že jim to zaplatím z německa až budu mít auto přihlášené a koupené. Pokud bych ho nekoupil, tak to nezaplatím a tím pádem se smlouva ruší. Zaplatil jsem to z telefonu, rovnou jim poslal k HAV fotky a až potom vyjel. Pojistit to všechno jde na VIN. Takže už i na dovoz jsem měl HAV.

U nás je to už jednoduché, dovozová STK a emise a pak na registr (musíš mít i CZ zelenou kartu), kde jsem vyplnil žádost, odevzdal všechny papíry od auta a druhý den si přišel pro nové značky a CZ papíry. Žluté převozky se nevrací, jsou tvoje. Jen bacha, ať autem nedojedes na registr, pokud to neudělají na počkání, tak s autem nemůžeš jezdit, protože k němu nic nemáš a musí zůstat kde jsi ho zaparkoval :-) Teoreticky na to mají 30 dnů a stát na placeném parkovišti není úplně ono :-)

S hotovostí problém nebyl, při výběru jen řekneš že to je na nákup auta..v německu zase, že peníze jsou z nákupu auta a nikdo nic neřešil. Přišlo mě to jednodušší než řešit nějaké převody a tak. A kurz se dá sehnat mimo banku docela slušnej ;-)

To je snad všechno :-)
newli

#15 Příspěvek od newli »

mirek_ píše: POV a HAV jsem uzavřel dopředu u své pojišťovny s domluvou, že jim to zaplatím z německa až budu mít auto přihlášené a koupené. Pokud bych ho nekoupil, tak to nezaplatím a tím pádem se smlouva ruší. Zaplatil jsem to z telefonu, rovnou jim poslal k HAV fotky a až potom vyjel. Pojistit to všechno jde na VIN. Takže už i na dovoz jsem měl HAV.
Jen pozor, tohle umi maloktera pojistovna. Lonske leto jsem take dovazel auto po vlastni ose a jedina pojistovna, co tohle umela (prosel jsem asi 8 VPP), byla CSOB pojistovna. Vsichni ostatni meli vyluky na auto bez RZ (ceske registrace) a casto i kracene plneni pred prohlidkou od pojistovaka.
Carlos CC

#16 Příspěvek od Carlos CC »

mirek_ píše:Ahoj,
Postup byl následující:...
Tedy Mirku, musim rict, ze takhle dobrou a uplnou odpoved, navic s odkazy, jsem na forech videl jen parkrat za zivot, kloubok dolu a DIKY.

Neni mi jasna ta cast s pojistenim v nemecku, pises ze jsi sel pro prevozky s nemeckou zelenou kartou, tomu moc nerozumim. Nebo to je to pojisteni, co musis mit na 14 dni pro zlutou prevozku, pricemz to muzes obvykle koupit i na Zullasungstelle kde davaj znacky ne?

A kdyz tam jste, tak oni auto odhlasi, takze tak v Zullasungteil I a II daji jen razitko a tebe tam nepisou? Respektive tak jsem to mel ja pred 10 lety, plus mi dali maly ruzovy Fahrzeugschein.

Auto DNA jsi si dal ten report nahore za 7.40? tam je vse? kradez, leasing ev. bouracky, kilometry...

Jinak to zes potom po telefonu uzavrel i pjistku s ceskou stranou je uz jasny, taky jsem to tak delal, ale jak tu pise kolega, delaji to jen nejake pojistovny. Nicmene za predpokladu, ze ta zluta prevozka je i povinne na 14 dni pro cestu domu, tak vic nepotrebuju. Protoze havarijku stejne delat nebudu. Doma pojistim auto na kradez, protoze tak se da udrzet kolem 17tis s povinnym. Pokud si dam na m3 i havarijku, jsem na 35 rocne, a to je palba.
mirek_

#17 Příspěvek od mirek_ »

Carlos CC píše:
mirek_ píše:Ahoj,
Postup byl následující:...
Tedy Mirku, musim rict, ze takhle dobrou a uplnou odpoved, navic s odkazy, jsem na forech videl jen parkrat za zivot, kloubok dolu a DIKY.
Na fórech se moc aktivně nevyskytuji, tak nejsem zvyklý předávat kusé a neúplné informace :lol: jinak děkuji ;)

Je možné, že to pojištění dopředu poskytuje jen ČSOB, zrovna náhodou jsem to sjednal u nich a vycházelo to nejlépe, takže je možné že to jinde nejde...Tady jim stačili fotky, z každé strany auta a interiér.. Pokud plánuješ jen POV, tak to dopředu nepotřebuješ, stačí to německé, je to to stejné, já to dělal kvůli havarijku.

K pojištění v Německu: aby jsi dostal žluté převozky, potřebuješ jejich pojištění s eVB číslem. To si můžes určitě sjednat i na jejich registru, ale je to přibližně jednou tak drahé nežli na netu. Ja kupoval zde. Cena na 5 dní myslím 37 EUR, na místě to bylo tuším něco přes 70 EUR. Při uzavření na netu máš tuším 30 dní na nákup auta, pak to přestane platit..ale to už nevím, mají to tam popsané...

Už úplně nevím co je Zullasungteil I a II, ale po "našem" to bylo tak, že ve velkém TP nic moc nového nebylo - pokud ano, tak určitě né moje jméno...a dostal jsem malý TP na původního majitele a nový malý TP na svoje jméno. Moc jsem to neřešil co kde je napsané, věřil jsem že paní na DE registru ví co dělá a u nás pak žádný problém také nebyl...

Auto DNA: ano, dal jsem ten 7.4EUR a úplně to stačilo...byly tam i fotky z nějaké předchozí kontroly, asi kvůli pojištění.
Carlos CC

#18 Příspěvek od Carlos CC »

jasny, ten za 7,40 udelam, az prijde ten cas

EVB koupim taky, ale podle toho jak to budu resit, jestli pojedu rovnou s penezma nebo ne. Kazdopadne kdyz to koupis pres net, predpokladam kartou zaplatis, za jak dlouho ti poslou to cislo a podklady? (jestli to stihnu na miste v risi nebo to mam delat predem uz v CR)

Zulassungsbescheinigung Teil 1 a 2 jsou ty jejich technicaky, maji 2, oba papirove. Plus obcas ti da prodejce i COC list, coz usetri kacky tady na STK.
https://deinautoguide.de/ratgeber/fahrzeugbrief/

Ohledne toho Kaufvertragu z ADACu, asi ho pouziju. Sice mne zarazilo to o tech garancich, ze zadne nejsou, ale ono to tak je vzdycky vlastne. Soukromnik ti garanci nedava, ani nemuze. On jen nesmi zatajit skryte vady o kterych vi a to je jina vesnice. To je regulerni vojebavka, ktera je napadanutelna vzdy, ovsem nejisty vysledek jak dubnovy pocasi. Ve finale je to stejne jedno, protoze kdyz Untermensch pujde k nemeckymu soudu proti Ubermenschovi, tak je jasny predem, kdo vyhraje. Hlavne zpicena korona je cara pres rozpocet, takze aby se taky zavcasu ty hranice otevrely.
mirek_

#19 Příspěvek od mirek_ »

eVB sjednas a zaplatíš přímo online (použil jsem paypal) a na email ti všechno přijde téměř ihned...jen pozor, musíš to vytisknout a to na zelený papír..zelená karta musí být zelená :-) mají na to i prázdnou zelenou stránku kterou vytiskneš a tím si vytvoříš ten správný zelený papír... :roll:
CoC list se hodí, ten ti ale musí dát majitel...
Smlouva z ADACu mě přišla super...jen raději vyplň německou, ta anglická nemusí být u nich uznaná a je jen pro překlad..já německy neumím tak jsem bral obě, ale podepsali a vyplnili jsme německou.
S cestou do Německa je situace na prd, původně jsem to chtěl nechat také na jaro, ale objevil se pěkný kousek tak jsem jel hned v lednu...no a teď jsem fakt rád, že to tak bylo, kurz EURA šel dost nahoru a ještě se tam člověk ani nedostane... :(
LuboX

#20 Příspěvek od LuboX »

Kupoval som koncom roka 2018 s týmto postupom. Bolo to u oficiálneho dílera BMW.

1. podpis zmluvy na diaľku, výmena skenu zmluvy cez email
2. zriadenie EUR účtu v Moneta. Výmena peňazí priamo v Moneta - na telefón dostaneš individuálny kurz, dostal som ČNB stred, takže žiadna strata ani prevoz hotovosti
3. úhrada ceny na účet predávajúceho vrátane DPH
4. prevzatie auta
- poistenie len POV ako súčasť nemeckých prevozných značiek
- maklér v Allrisk mi vysvetlil, že HAV nebude aj tak platné kým nebudú české ŠPZ
5. prihlásenie v ČR
6. vrátenie DPH voči českému TP
Odpovědět