Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
E66 745Li, katalyzátor banky 2
Bavko je z roku 2002, má aj plyn, ale ten som pre účely testovania vypol.
Žltá ponorka na prístrojovke, diagnostika vraví toto:
273D CDKKAT2 - Katalysator-Konvertierung (Bank2)
Error counter: 1
Logistic counter: 39
Mileage 343952 km
Abgasmassenfluss gefiltert Bank2(msabg2) 16.00 kg/h
relative Luftfuellung (rl) 13.50 %
Abgastemperatur Kat. aus Modell B2(tikatm2) 630.00 Grd C
Lambdasondenistwert korr. Bank2(lamzak2) 1.00 -
Signal oder Wert unterhalb Schwelle
Testbedingungen erfuellt
Fehler bisher nicht aufgetreten
Fehler wuerde das Aufleuchten einer Warnlampe verursachen
Diagnose gestoppt
Error code: 27 3D 82 02 00 00 01 27 A7 F2 04 12 88 10 FF FF
FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
=============================================================
A neskôr toto:
P0430 Katalysator (Bank 2) - Wirkungsgrad unter Schwellwert
Logistic counter: 40
Mileage 344880 km
Abgasmassenfluss gefiltert Bank2(msabg2) 24.00 kg/h
relative Luftfuellung (rl) 21.00 %
Abgastemperatur Kat. aus Modell B2(tikatm2) 645.00 Grd C
Lambdasondenistwert korr. Bank2(lamzak2) 0.94 -
Testbedingungen erfuellt
Fehler momentan nicht vorhanden, aber bereits gespeichert
Diagnose aktiv
MIL ein
Error code: 27 3D A2 11 04 30 01 28 A8 66 06 1C 8B 0F FF FF
Neviem, či sú vadné katalyzátory, váha vzduchu, lambdy... alebo niečo úplne iné.
Prikladám aj live dáta.
X-ová os - časová, minúty a sekundy
Na Y-ovej sú:
LMM - váha vzduchu
L_SONDE a L_SONDE_2 - lambdy pred katmi
L_SONDE_H a L_SONDE_2_H - lambdy za katmi
PWG_POT1_SPANNUNG - 2x plynový pedál
Legenda zodpovedá hodnotám kriviek v mieste ich pretnutia s vysokou čiernou vertikálnou čiarou.
Zaznamenané režimy: státie na parkovisku a prešliapnutie plynu, pomalá jazda z parkoviska, cesta cez mesto, mimo mesta, dialnica.
P.
Žltá ponorka na prístrojovke, diagnostika vraví toto:
Logistic counter: 39
Mileage 343952 km
Abgasmassenfluss gefiltert Bank2(msabg2) 16.00 kg/h
relative Luftfuellung (rl) 13.50 %
Abgastemperatur Kat. aus Modell B2(tikatm2) 630.00 Grd C
Lambdasondenistwert korr. Bank2(lamzak2) 1.00 -
Testbedingungen erfuellt
Fehler bisher nicht aufgetreten
Diagnose gestoppt
Error code: 27 3D 82 02 00 00 01 27 A7 F2 04 12 88 10 FF FF
A neskôr toto:
P0430 Katalysator (Bank 2) - Wirkungsgrad unter Schwellwert
Logistic counter: 40
Mileage 344880 km
Abgasmassenfluss gefiltert Bank2(msabg2) 24.00 kg/h
relative Luftfuellung (rl) 21.00 %
Abgastemperatur Kat. aus Modell B2(tikatm2) 645.00 Grd C
Lambdasondenistwert korr. Bank2(lamzak2) 0.94 -
Testbedingungen erfuellt
Fehler momentan nicht vorhanden, aber bereits gespeichert
Diagnose aktiv
MIL ein
Error code: 27 3D A2 11 04 30 01 28 A8 66 06 1C 8B 0F FF FF
Neviem, či sú vadné katalyzátory, váha vzduchu, lambdy... alebo niečo úplne iné.
Prikladám aj live dáta.
X-ová os - časová, minúty a sekundy
Na Y-ovej sú:
LMM - váha vzduchu
L_SONDE a L_SONDE_2 - lambdy pred katmi
L_SONDE_H a L_SONDE_2_H - lambdy za katmi
PWG_POT1_SPANNUNG - 2x plynový pedál
Legenda zodpovedá hodnotám kriviek v mieste ich pretnutia s vysokou čiernou vertikálnou čiarou.
Zaznamenané režimy: státie na parkovisku a prešliapnutie plynu, pomalá jazda z parkoviska, cesta cez mesto, mimo mesta, dialnica.
P.
- Přílohy
-
- 07.png (37.94 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 08.png (40.79 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 06.png (46.6 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 05.png (42.26 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 04.png (46.89 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 03.png (37.05 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 02.png (37.26 KiB) Zobrazeno 16342 x
-
- 01.png (40.9 KiB) Zobrazeno 16342 x
Re: E66 745Li, katalyzátor banky 2
Vymenil som aj zvyšné 3 lambdy (boli pôvodné) za BOSCH.
Resetol som komplet adaptácia motora, premazal chyby. Nepomohlo. Dostávam chybu katalyzátora (P0430).
Všimol som si, že pri jazde len na benzín sú aditívne a multiplikatívne adaptácie bánk 1 a 2 rozhádané.
Aditívne: +0.56, -0.61
Multiplikatívne: +1.03, +1.05
Pri jazde na plyn to hodí chybu chudobnej zmesi na banke 2.
P.
Resetol som komplet adaptácia motora, premazal chyby. Nepomohlo. Dostávam chybu katalyzátora (P0430).
Všimol som si, že pri jazde len na benzín sú aditívne a multiplikatívne adaptácie bánk 1 a 2 rozhádané.
Aditívne: +0.56, -0.61
Multiplikatívne: +1.03, +1.05
Pri jazde na plyn to hodí chybu chudobnej zmesi na banke 2.
P.
Keď nové lambdy, tak potom aj nová váha vzduchu - aj keď to problém neodstránilo.
Pri športovom režime sa chyba objaví po cca 130km, pri pohodovej jazde po cca 70km.
A mám pocit, že banka1 a banka2 nepracujú úplne rovnako (korekcie dávok paliva, časy vstrekovačov, natočenie excentrov). Možno netesnosť na saní, ktorá má vplyv pri nízkych otáčkach.
Ventilové kryty tesnia, už skôr som menil viečko oleja, o-krúžky na mierke oleja, tesnenia čidla vačky, tesnenia čidla excentrov, membrány som kontroloval včera.
P.
Pri športovom režime sa chyba objaví po cca 130km, pri pohodovej jazde po cca 70km.
A mám pocit, že banka1 a banka2 nepracujú úplne rovnako (korekcie dávok paliva, časy vstrekovačov, natočenie excentrov). Možno netesnosť na saní, ktorá má vplyv pri nízkych otáčkach.
Ventilové kryty tesnia, už skôr som menil viečko oleja, o-krúžky na mierke oleja, tesnenia čidla vačky, tesnenia čidla excentrov, membrány som kontroloval včera.
P.
Vymenil som ventilové tesnenia, zatiaľ najazdených cca 500km, chyba pretrváva.
Pri práci sa mi podarilo zlomiť Y-rúrku (časť vedúca za banku 1) sekundárneho systému vzduchu (SAS). Všimol som si, že časť vedúca za banku 2 bola trochu prasknutá už skôr.
Podozrivé je, že diagnostika nehlási žiadnu chybu ohľadom SAS. Vzduchová pumpa funguje, počuť ju pri studenom štarte. Možno to má súvis s poradím subsystémov pri nastavovaní readiness statusov.
Takže ma čaká výmena Y-rúrky, tesnení pod saním a dám aj nové o-krúžky vstrekovačov.
Ešte pozriem kontrolný SAS ventil - či neostáva na banke 2 otvorený (aj keď to by pre-kat lambda mala zistiť), ale už mi nič iné nenapadá (len vadný kat).

P.
Pri práci sa mi podarilo zlomiť Y-rúrku (časť vedúca za banku 1) sekundárneho systému vzduchu (SAS). Všimol som si, že časť vedúca za banku 2 bola trochu prasknutá už skôr.
Podozrivé je, že diagnostika nehlási žiadnu chybu ohľadom SAS. Vzduchová pumpa funguje, počuť ju pri studenom štarte. Možno to má súvis s poradím subsystémov pri nastavovaní readiness statusov.
Takže ma čaká výmena Y-rúrky, tesnení pod saním a dám aj nové o-krúžky vstrekovačov.
Ešte pozriem kontrolný SAS ventil - či neostáva na banke 2 otvorený (aj keď to by pre-kat lambda mala zistiť), ale už mi nič iné nenapadá (len vadný kat).
P.
a že bys poděkoval

JaraX, ďakujem za odbornú technickú pomoc a telefonickú psychickú podporu 
P.

P.
A co tomu bylo? Vetsinou tu pisem o vyreseni.
Toto není myšleno konkrétně na palciatko
Klasika, on to vyřešil a jestli by to někomu pomohlo má silně na háku.
Naštěstí je tu většina, co se podělí o strasti i zkušenosti a mělo by to tak zůstat. Jinak tu budou popsány stránky jen hovnama, pokud budou chybět informace.
Myslím info všeobecné. Popisovat tady konkrétní postup nebo návod na opravu by bylo zcestné a nemůže to nikdo po nikom chtít.
Jarisi, jestli má na klíčové průsery JaraX fintu, určitě nám to tady do posledního detailu nevykvoká. To by mohl ten jeho krám zavřít.
Důležité je, že víme kam zajet
a hlavně, že nám je ochotný pomoct.

Klasika, on to vyřešil a jestli by to někomu pomohlo má silně na háku.

Myslím info všeobecné. Popisovat tady konkrétní postup nebo návod na opravu by bylo zcestné a nemůže to nikdo po nikom chtít.
Jarisi, jestli má na klíčové průsery JaraX fintu, určitě nám to tady do posledního detailu nevykvoká. To by mohl ten jeho krám zavřít.

JaraX mi teraz pomohol s výmenou ventilových tesnení. (Ale otravoval som ho aj predtým) Preto som mu ďakoval.
Postup výmeny ventilových tesnení - niečo od JaraX-a, google, voľne dostupné workshop manuals z webu, vlastná hlava - počas rozoberania a skladania.
Myslím, že som technicky celkom zručný, ale tie ventilové tesnenia bol masaker, robil som to sám, po večeroch, trvalo mi to skoro mesiac, plánoval som to na týždeň.
Demontáž, montáž, kontrola časovania, výroba prípravku na pružinu (jeden ventil mi trval 20 až 30 minút - je ich tam 32, lahôdka boli ventile na kraji motora na valci 4 - to som si dal matrac a ľahol na motor).
A stačí drobná nepozornosť a prúser je na svete. Oplatí sa riskovať, keď tu máme profíkov?
A ako v príspevku s foto píšem -> ono to je ešte stále pokazené, stále dostávam nízku účinnosť katalyzátora na banke 2.
Ventilové tesnenia som menil kvôli vysokej spotrebe oleja, ktorý potom kontaminuje/ničí lambdy a kat.
Tesnenia boli pôvodné - gumenná časť bola stvrdnutá. Známa vec u N62 motorov.
Neviem, či je kat naozaj vadný, alebo či len blbne nejaký senzor, prípadne je niekde netesnosť.
Mám tam nové lambdy, novú váhu vzduchu.
Ak by bol kat vadný, tak dúfam, že po tejto oprave začne pomaly ožívať.
Nový kat stojí okolo 1000EUR, + výmena nie je jednoduchá. Mám však istotu, že to problém odstráni? (Možno test infrateplomerom)
Dnes som sa hrabal v INPE. Adaptácie valvetroniku 0,25 (a to mám pomaly 400 000 km).
Nepáčia sa mi adaptácie/pozície vačiek - banka1 75°, banka2 69°. Takisto podľa statusov ide banka2 občas na bohatú zmes (lambda 0,98).
Pozitívne je, že diagnostika už hlási chybu SAS. Diely na výmenu už mám nachystané.
Ešte môžem prehodiť vstrekovače a čidlá vačiek...
Riešenie problému "nízka účinnosť katalyzátora" ešte stále nemám, ináč by som ho sem napísal. (Viď iné mnou otvorené témy, riešenia tam sú uvedené, ak na danej veci ešte nepracujem.)
P.
Postup výmeny ventilových tesnení - niečo od JaraX-a, google, voľne dostupné workshop manuals z webu, vlastná hlava - počas rozoberania a skladania.
Myslím, že som technicky celkom zručný, ale tie ventilové tesnenia bol masaker, robil som to sám, po večeroch, trvalo mi to skoro mesiac, plánoval som to na týždeň.
Demontáž, montáž, kontrola časovania, výroba prípravku na pružinu (jeden ventil mi trval 20 až 30 minút - je ich tam 32, lahôdka boli ventile na kraji motora na valci 4 - to som si dal matrac a ľahol na motor).
A stačí drobná nepozornosť a prúser je na svete. Oplatí sa riskovať, keď tu máme profíkov?
A ako v príspevku s foto píšem -> ono to je ešte stále pokazené, stále dostávam nízku účinnosť katalyzátora na banke 2.
Ventilové tesnenia som menil kvôli vysokej spotrebe oleja, ktorý potom kontaminuje/ničí lambdy a kat.
Tesnenia boli pôvodné - gumenná časť bola stvrdnutá. Známa vec u N62 motorov.
Neviem, či je kat naozaj vadný, alebo či len blbne nejaký senzor, prípadne je niekde netesnosť.
Mám tam nové lambdy, novú váhu vzduchu.
Ak by bol kat vadný, tak dúfam, že po tejto oprave začne pomaly ožívať.
Nový kat stojí okolo 1000EUR, + výmena nie je jednoduchá. Mám však istotu, že to problém odstráni? (Možno test infrateplomerom)
Dnes som sa hrabal v INPE. Adaptácie valvetroniku 0,25 (a to mám pomaly 400 000 km).
Nepáčia sa mi adaptácie/pozície vačiek - banka1 75°, banka2 69°. Takisto podľa statusov ide banka2 občas na bohatú zmes (lambda 0,98).
Pozitívne je, že diagnostika už hlási chybu SAS. Diely na výmenu už mám nachystané.
Ešte môžem prehodiť vstrekovače a čidlá vačiek...
Riešenie problému "nízka účinnosť katalyzátora" ešte stále nemám, ináč by som ho sem napísal. (Viď iné mnou otvorené témy, riešenia tam sú uvedené, ak na danej veci ešte nepracujem.)
P.
Vyčerpávající reakce. Super.
To ale fakt nebylo na tebe. Máš to v prvním řádku pro jistotu.
Já myslil, že jste vyřešili ty rozdíly na bankách, proto jsem to napsal, jak jsem napsal, že tak vysokou "matematiku" nemusí každý zveřejnit.

To ale fakt nebylo na tebe. Máš to v prvním řádku pro jistotu.
Já myslil, že jste vyřešili ty rozdíly na bankách, proto jsem to napsal, jak jsem napsal, že tak vysokou "matematiku" nemusí každý zveřejnit.
Pěkný, díky za odpověď, člověk by řekl, že je to raz - dva a ona to nebude sranda.
Zdravím: také jsem sledoval jak postupoval s výměnou dílů a co tomu nakonec bylo jsem se nedozvěděl - škoda byl to napínavý příběh, osobně bych napsal co tomu bylo.
Tak sorry už je to OK. 

- soukupadam
Tak co tomu bylo?
Neviem. Chyba bohužiaľ pretrváva, pozerám, že pekne dlho (4r, 100 000km).
Postupne sa pridáva aj katalyzátor na banke 1.
Chyba oboch katalyzátorov nabehne pri rovnakom počte km.
Takisto multiplikatívne adaptácie narástli asi o 10% (1.1).
Ale na emisnej sa ma chlap pýtal, že koľko to má km, lebo to má emisie ako nový motor
Nevzdávam sa, ale neviem, či jediné riešenie nebude čiastočná GO motora (hlavy, rozvody, pretesnenie, SAS). Alebo tie katy schrústalo LPG.
P.
Postupne sa pridáva aj katalyzátor na banke 1.
Chyba oboch katalyzátorov nabehne pri rovnakom počte km.
Takisto multiplikatívne adaptácie narástli asi o 10% (1.1).
Ale na emisnej sa ma chlap pýtal, že koľko to má km, lebo to má emisie ako nový motor

Nevzdávam sa, ale neviem, či jediné riešenie nebude čiastočná GO motora (hlavy, rozvody, pretesnenie, SAS). Alebo tie katy schrústalo LPG.
P.
-
- Kontaktovat uživatele:
A co takhle ty katy nechat vyčistit. Když jsi vyměnil gufera ventilů.
No nevím jestli vyčistit. Měl jsem stejnou chybu. Katy byly spálené.
Dal jsem jiné a je to v pořádku. Někde mám i fotky...

- soukupadam
Tak mě to vyhazuje chybu katu bank 2, nejdřív po ujetí několika desítek kilometrů, teď už po chvilce jízdy. Emise 3 měsíce zpátky jak novej motor.
Když odpojim váhu, tak ta chyba se nevyskytne, takže asi problém se směsí, VVT, vanos, vačky .
Když odpojim váhu, tak ta chyba se nevyskytne, takže asi problém se směsí, VVT, vanos, vačky .