Jde o vůz E60 530i 2004, s převodovkou GA6HP19Z, najeto cca 204k km ( vlastníme cca 8 měsíců)
Převodovka řádila vždy bez problému, čisté, bez cukání.
Cca před měsícem se nechal vyměnit olej s filtrem, originál ZF, bez proplachu. Adaptace vymazány. Zda následná porucha souvisí s výměnou? Nevím... Ale po několika dnech se začali objevovat problémy. S autem jezdí paní. Když mám štěstí, můžu si ho půjčit

První co se objevilo, nešlo přepnout řazení do sportovního / manuálního řazení. Stalo se že i občas při zvoleném sportovním režimu to samo naskočili a po chvíli zase zmizelo.
Pak když jela do práce, nevím zda to může opět s tím souviset, jestli na něco zrovna najela ale údajně se jakoby ozvalo spoza auta "kovova" rána a na to vyskočila na displeji závada převodovky, červené ozubené kolečko mezi budíky a Transmission fault na Idrive (rychlost lze zařadit bez brzdy....) režim převodovky následně do jakéhosi nouzového režimu a dojezd domu.
Při cestě do servisu po pár km opět zobrazení závady avšak převodovka již bez nouzového režimu.
Po přečtení internetu s stejnou hláškou jsem zjistil že to může dělat x milion věci (slabá baterka, svazek drátu v kufru (proběhla oprava souběžně, alternátor, málo oleje v převodovce atd...)
Na diagnostice převodovka hlásila chybu - nízké napětí a jelikož baterka již byla starší, vypadalo to že problém bude vyřešen výměnou. Ještě v úvahu připadal alternátor ale ten byl hned po koupi repasovaný.
Baterie se koupila nová, nechala se zaregistrovat ale bohužel závada se objevila znovu.
Proběhla kontrola přepínače (teď přesně nevím jeho správný název) u řadící páky a všech drátu vedoucích až k převodovce. Zde by problém dle mechanika být neměl, a nasměroval mě na mě mechatronik který tedy zřejmě špatně komunikuje...
Kamarád mi doporučil servis Suvik kam jsem zajel na diagnostiku. Ve skratce závěr: na mechatronik by to být nemělo, problém je někde v elektrice (na diagnostice se objevili závady jako displej mezi budíky, protiskluz, přídavné čerpadlo)
Všechny chyby co byli diagnostikovány jsou sporadicke, lze vymazat, jakoby vždy jiné, žije si to vlastním životem.
Zde už pomalu propadám zoufalství, přemýšlím co dál, objednávám se do servisu Automatické převodovky Praha.
Minulý týden jsem ráno chtěl vyrazit do servisu, otočil jsem klíčkem zapalování, okamžitě se zobrazila chyba převodovky a nešlo nastartovat. Stalo se to také předtím jednou, za jízdy se rozsvítila závada, zastavil jsem abych ji zkusil vymazat vypnutím motoru, nešlo nastartovat, po chvíli se to ale povedlo.
Zde vidím příčinu v tom že auto nevidí zařazenou rychlost která se ani nezobrazí na budících. Tentokrát opravdu již lze zařadit rychlost bez brzdy, což předtím nedělalo. Zkoušel jsem řadit pákou, odpojit na chvíli baterku, jestli se to neprobere nebo chyba nevymizí. Nestalo se. Toto je tedy aktuální stav, v pondělí veze odtahovka auto do APP.
Nějaké rady na co se především zaměřit?
Mechatronik / průchodka těsnění mechatroniku / přepínač řadící páky / alternátor / voda - zatýká někde? ( auto nestartovalo vždy když pršelo????) po dešti otevřu dveře řidiče a spodem vyteče více vody, jakoby protékala pod tepecem? Při výměně baterky pod ní kapky vody / plusovy kabel bererie (svolávací akce, ještě jsem nebyl)
Díky za jakékoli postřehy rady a zkušenosti které by mi mohli pomoci