Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW E39 "rozsypany caj" vs STK

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

Re: BMW E39 "rozsypany caj" vs STK

#21 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Je celá plastová palubovka a v ní přístrojovka s budíkama, ne? :D Myslel jsem, že jde vytáhnout ven okolo volantu.
Kdysi na E36 jsem taky jezdil pár dní s jinýma budíkama, ale ze čtyřválce takže to ukazovalo haluze. Ze stejnýho typ motoru by otáčkoměr/ekonoměr myslím fakčil bezproblemu. Jestli to na E39 po FL '02 nejde tak sorry.
ACDC

#22 Příspěvek od ACDC »

Okolo volantu jde vyndat. Během pěti minut. Pak jen šikulu na kódování.
airbone

#23 Příspěvek od airbone »

ACDC píše:Jezdí to i bez palubky:-) Tím rozebráním si nejsem tak jistej, záleží taky na typu hi/lo.
Tak ty si si neni sice isty, ale ja urcite ano. Nezavisi to od hi/low ale od toho, aka je to HW a SW revizia a aky druh pamate je tam pouzity. Vsetky faceliftove budiky (SW14 a vyssie) sa musi rozobrat komplet (vratane demontaze vsetkych ruciek), aby bol pristpu k chipu M35080 kvoli modifikacii dat. Bez tej modifikacie budiky nenakodujes, nakolko tam nebude sediet VIN a bez toho sa budiky nakodovat nedaju. Ibazeby boli vo "virgin" stave (teda nove bez dat z predchadzajuceho vozidla) Aj posledne predface budiky SW13 s pamatou 93S66 je problem spravit bez pristupu k chipu. Po OBD to ide len s niektorymi starsimi verziami z rokov 96-99.
Avsak po dobu opravy mozes pouzit akekolvek budiky, teda aj pouzite z ineho vozidla. Podstatne je aby si videl aspon rychlost, stav paliva, a smerovky. Ale ako som spominal, rada systemov vo vozidle moze byt nefunkcna - podla toho ake budiky to su, aky je coding index a ako su nakodovane na povodne vozidlo. Ak su z manual a mas automat, ukazovatel automatu nebude fungovat, nemusi fungovat spravne IHKA, nemusi spravne fungovat (alebo vobec) otackomer, teplomer motora, dokonca sa nemusi uspat auto atd. Cize tak ako napisal kolega vyssie, nakodovanie pouzitych budikov by stalo viac, nez samotna oprava/vymena displeja povodnych. Viem o com pisem, opravil som tych budikov minimalne okolo 500ks......
ACDC

#24 Příspěvek od ACDC »

Před asi deseti lety jsem koupil do 535 novou (myslím stála 8 kilo) a ta šla logicky nakódovat. Takže mám pořád klid=(
airbone

#25 Příspěvek od airbone »

ACDC píše:Před asi deseti lety jsem koupil do 535 novou (myslím stála 8 kilo) a ta šla logicky nakódovat. Takže mám pořád klid=(
Ano ano, nova pristrojovka ide nakodovat, to je samozrejme. Otazka par minut.
Ked si kupoval novu, od roku 2005 sa uz vyraba s inym typom displeja, ktory sa nekazi. Namiesto paskoveho konektora je tam flex obvod. Vydrzat by to malo dlho oproti starej verzii.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#26 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Podobná čajová choroba postihuje i displaye autorádia, že.. To mi připomnělo, že ve staré E36 ('97) mám na VDO přístrojovce <počet ujetých km> taky defekt číslic.
airbone píše: .. nakodovanie pouzitych budikov by stalo viac, nez samotna oprava/vymena displeja povodnych. Viem o com pisem, opravil som tych budikov minimalne okolo 500ks......
:respect:
ACDC

#27 Příspěvek od ACDC »

Brácha má čaj na displeji v 840i, to je asi větší problém..
airbone

#28 Příspěvek od airbone »

ACDC píše:Brácha má čaj na displeji v 840i, to je asi větší problém..
Aj to sa da spravit, ale cena je tam vyssia ako pri E39 budikoch....
E36 tiez nie je problem spravit.
Haste
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Haste »

Nuze, nikdo z Moravy se mi neozval, coz me trochu zarazi, takze si to opet musim opravit sam...
Pro jistotu jsem objednal kabel i displej, kdybych mel kontakty uz tak spatne, ze by pouha vymena kabelu nestacila. Osobne to ale nepredpokladam, protoze radio bylo po vymene kabelu jak nove.

btw. Perfektni baleni. Kazda vec ve vlastnim uzavrenem obalu, nad tim nekolikavrstvy karton a to cele bylo jeste v papiru s bublinkama :)
Obrázek
ACDC

#30 Příspěvek od ACDC »

Přeji hodně štěstí a klidu, rozvahy atd..
Haste
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Haste »

Tak nakonec uspech tak z 90%. Ten puvodni kabel byl ke kontaktum na PCB uz tak pripeceny, ze to neslo dolu ani acetonem. Musel jsem je nahrivat pajkou, aby to slezlo. Takze ve vysledku jsem rad aspon za tohle. Nefunguje jen jeden sloupec a zrovna na najetych km, ale s timhle si me, verim, nikdo vyhodit nedovoli :) Celkova cena opravy 1500,-Kc + muj ztraceny cas.

Obrázek

Kazdopadne, pokud se do toho nekdo chcete pustit a nikdy predtim jste to nedelali, pripravte si aspon 5 real hodin.

Casovy odhad pro amatery:

- Sundani pristrojovky je tak na 20 minut, podle toho jak moc pripecene mate dekorativni oblozeni. Moje slo dolu hodne blbe.
- Sundani vrchniho obalu 15 minut s rozumnym naradim, bez nej tak 30.
- Sundani zadniho plastoveho krytu 10-30 minut, tam ty zapadky jsou vazne dementni. Zalezi vylozene na zrucnosti.
- Sundani panelu s displejem:
--- Nechtel jsem riskovat poskozeni motorku, takze jsem pouzil metodu der v plastu. Opet je potreba zrucnost.
--- Pajkou udelat diru do plastu a nasledne lehce vrtnout ten plast ven. Je to docela cisty postup, neni ani moc bordelu a jde to rychle.
--- Diry nakonec nejsou na desce samozrejme videt, jsou totiz zakryte plastem.
--- Casove to vyslo asi 20 minut na diru, takze 80 minut.
- Cisteni kontaktu:
--- Tohle byl u moji pristrojovky fakt problem. Nepomahal ani aceton, takze jsem je musel nahrivat plochou pajkou s nizsi teplotou.
--- Casovy odhad asi 2 hodiny... tohle je ovsem ciste individualni, podle stavu kontaktu na PCB.
- Nasazeni noveho LCD:
--- Jde to docela rychle. Nejvetsi prace je s izolepou a "trefovanim se" na kontakty. Nic jsem nepajel, jen zvysil tlak na kontakty.
--- Casove 10-40 minut, podle poctu pokusu :)
- Seskladani zpet dohromady je uz velmi rychle, max 10 minut.

Ovsem pokud to nekdo uz parkrat delal, tak to musi za 2 nebo max 3 hodiny dat. Skoda, ze sem nikoho takoveho nenasel.

Jeste posledni vec. Pred opravou by se mel kazdy podivat na tohle video. Lepsi totiz neni. Jediny rozdil je v tom, ze ten typek
to dela opravdu poctive a dokonce to i paji, coz jsem ja nedelal - nemam tu jeho pajku.
ACDC

#32 Příspěvek od ACDC »

Ten fígl s pájkou a odstraněním plastu tady nějak neznáme:-)) Takže OK. Mě už po těch asi pěti letech nějaký pixely nejdou, ale dobrý.
No já už to snad nebudu dělat i když palubku se sundání zad. krytu dám za pár minut. Ty packy jsou debilní, ale všechny tam už dávno nemám...
airbone

#33 Příspěvek od airbone »

Mne oprava pixelov budikov E39/E38/E53 trva priemerne tak okolo 31 minut (ak ma prave nikto neotravuje po telefone). Dozivotna zaruka. Vysledok je vzdy 100%, ziadna oprava odomna nevysla s co i len jedinym chybajucim pixelom. To bude ale asi tym, ze som ich uz spravil dost, odhadom tak 500-600ks ale raz si najdem cas a spocitam to, o kazdej oprave mam zaznam.
Samozrejme do nicoho nevrtam, budiky sa rozoberu na komplet vratane demontaze ruciciek a spatnej kalibracie.

S tou vrtackou by som si daval pozor - zopar nestastnikom to uslo a podarilo sa im zavrtat az do dosky (plosaku) pricom poskodili jej medzivrstvy. Vysledok bol nefunkcne ukazovatele smeroviek, nefunkcne tlacidlo denneho pocitadla a rozne podobne zalezitosti. Kolega mal vsak stastie, vo vela pripadoch (predovsetkym u predface budikov) byva cely drziak displeja rozpadnuty, obzvlast miesta kde je prichyteny skrutkami. Vyzaduje to jeho opravu alebo vymenu a to bez rozobratia budikov metodou vrtanie dier do nich nejde....

Takze ak by sa niekomu nechcelo riskovat znicenie pristroja ktoreho momentalna cena v BMW je uz cez 1000eur (su to blazni, este pred pol rokom stal ookolo 600eur), a je ochotny par dni vydrzat bez neho, kludne sa ozvite. Cena opravy displeja je "flat rate" 90eur (bez nakladov na spatnu dopravu). K oprave je samozrejme aj doklad (faktura).
Samozrejme riesim vsetky druhy oprav tychto pristrojoviek, aj po neuspesnych amaterskych pokusoch atd atd. HW a aj SW problemy, ktore nevie vyriesit hocikto. Pripadne dodam zgeneralkovany pristroj.
Nechcem samozrejme robit neplatenu reklamu, prace je viac ako viem casovo zvladat, takze pisem to len ako dobru radu pre majitelov. Lebo vela ludi za mnou chodi po tom co si zdevastuju pristroj, nie je kazdy rovnako zrucny ako zadavatel tejto temy ;)
https://auto.bazos.sk/inzerat/114162635 ... pixely.php
rzich

#34 Příspěvek od rzich »

Haste píše:Zdravim,

nenasel jsem thread, kde by se resila aktualni situace "nesmrtelnych" E39, ale nastal zasadni problem.
Podle noveho (a radne dementniho z 2019) zakona je necitelne LCD presunuto na STK do kategorie B!

Znamena to, ze ti z nas, kteri si na E39 neopravili rozsypany caj na high clusteru, uz neprojdou STK!
Muzete mit auto v perfektnim stavu, perfektni emise, ale jak neni fotecka s LCD, auto je nezpusobile provozu, parada...
At ziji nasi geniove na Ministerstvu dopravy!

Osobne jsem si jiz objednal kabel a pro jistotu i cely novy LCD s kabelem a zkusim to opravit doma, nejake zkusenosti s tim uz mam.

Nicmene, muj dotaz: vyskytuje se tu nejaky "profik", ktery to dela dnes a denne a zvladne to "na pockani"?
Vim, ze je to dost prace, ale taky si jsem jisty, ze to jde za par hodin zvladnout, kdyz clovek vi, co dela.

V mem pripade je idealni okoli Zlina nebo nejdal Brno.
To zmákneš - potřebuješ jenom vhodný ribbon a vrtačku návod najdeš na netu(metoda bez sundáváni ručiček budíků)
Haste
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Haste »

airbone píše: Vysledok je vzdy 100%, ziadna oprava odomna nevysla s co i len jedinym chybajucim pixelom. To bude ale asi tym, ze som ich uz spravil dost, odhadom tak 500-600ks
Jen pro zajimavost, ono se to za tech par dni nejak rozlezelo a uz mi tam sviti uplne vsechno na 100%. Asi si to potrebovalo sednout :)
desmosedici-rr

#36 Příspěvek od desmosedici-rr »

E61 N62TU
ACDC

#37 Příspěvek od ACDC »

Trochu mimo, ale nemohu zakládat témata a třeba zrovna tady odpovídají hodně znalí. Detektor znečištění vzduchu nebo jak se ta věc vpředu (co většinou nefunguje) správně jmenuje, posílá signál on/off nebo data? Díky všem za odpověď
Ewou

#38 Příspěvek od Ewou »

Údajně to posílá "voltage signal"
ACDC

#39 Příspěvek od ACDC »

dík
ACDC

#40 Příspěvek od ACDC »

No, konečně když chodí opravdové WDS (na emulaci Win XP) koukám, že vývody senzoru AUC vedou do jednotky klimy, která to teprve zpracuje. Ale to půjde oblbnout.
Odpovědět