Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Komunikační chyby BMW 730d F01 2009

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Odpovědět
Zpráva
Autor
bluereddy

Komunikační chyby BMW 730d F01 2009

#1 Příspěvek od bluereddy »

Ahoj všichni. Tak, po dlouhé době, co nic na autě nezlobilo, mám hodně delikátní problém.

Poprve se to projevilo před 3 týdny po cca 400km jízdě bez zastavení, najednou auto za jízdy začalo vypisovat vážné chyby - transmission fault, parking brake only partially available, passenger restraint system fault atd, ze kterých některé dále za jízdy mizeli a zůstalo svítit oranžové (P) jako chyba parkovací brzdy, kterou jinak prakticky nevyužívám. Auto se chovalo a jelo, řadilo, úplně normálně, i posilovač. Po zastavení jsem zkusil motor vypnout, no již nešlo nastartovat, vedle najetých km na displeji se zobrazila červená kulička a vypisovalo transmission fault, při startu začalo roztáčet motor a najednou přestalo a tak dokola. Po několika pokusech chyba sama odezněla a nastartoval jsem, zůstalo svítit pouze oranžové (P), po zastavení jinde a dalším startu zmizelo i to a auto jezdilo další týden bez problémů. Pak se chyba opět projevovala podobně a již cca každý druhý den. Vyskytovala se zcela náhodně, za stání, po nastartování, za jízdy. Tak v průběhu chyby transmission fault otáčkoměr ukazuje 0, bez ohledu na to, že má auto běžné otáčky.
Video když se chyba projevovala za nastartovaného auta zde:

Na Slovensku jsem navštívil mezičasem dva servisy, které se specializují na BMW, v prvním jen narychlo prošli základní kabeláž, která vypadala v pořádku, ve druhém servisu auto bylo déle - rozebrali část auta a hledali chybu na kabeláži od převodovky. Vypozorovali pouze že když se chyba tehdy zrovna i u nich projevovala a odpojili převodovku tak chyby dále nesvítili. Ovšem nesvítili již ani po zapojení. Zkusili překódovat mechatronik převodovky a s autem jsem včera odjel, ovšem po příjezdu do Prahy se za jízdy chyba zase projevila úplně stejně, pouze jsem tentokrát vypnul motor až doma. Dnes ráno již chvilku po startu chybu zase psalo, ujel jsem asi 10km k obchodu a opět nešlo nastartovat - transmission fault a červená kulička u najetých km. Chyba po 10 minutách opět sama zmizela a nastartoval jsem a zase odjel dále s tím, že na palubovce zase svítilo již jen oranžové (P) jako chyba parkovací brzdy.

Vypozoroval jsem taky, že pokud zrovna svítí za nastartování chyba převodovky a zařadím (R), tato chyba zmizí. Vzpomněl jsem si, že asi před 10 měsíci mi jednou vypsalo za jízdy chybu řídící páky, ale chyba po vypnutí zmizela a již se neobjevila od té doby. Může to mít souvis?

Chci se tedy zeptat, setkali jste se někdy s podobným chováním? V servisu na Slovensku mi říkali, že by vyměnili mechatronik převodovky, resp. celou převodovku, ale taky si nejsou jistí, že to pomůže. Není totiž vyloučeno, že chyba zrovna zmizela jak odpojili převodovku a nemá reálně se samotnou převodovkou souvis.

Jinak auto jede normálně, je to patrně čistě chyba v elektronice / ŘJ / kabeláži. Na diagnostice vypsalo k tomuto problému pouze komunikační chyby.

Budu rád za jakoukoliv podobnou zkušenost / radu.
Lukas40

Re: Komunikační chyby BMW 730d F01 2009

#2 Příspěvek od Lukas40 »

Automat ti padá pravděpodobně do nouzového režimu z nějakého důvodu. Udělej diagnostiku.
bluereddy

#3 Příspěvek od bluereddy »

Ahoj Lukáši,
promiň, nedalo se mi odpovědět na zprávu, jsem zde nový. No ano, vypadá to tak, včera jsem opět musel čekat než auto přestalo blbnout a házet chyby a dovolilo mi nastartovat. Paradoxně když jsem mačkal různé nesouvisející věci (parkovací kamery, senzory) tak jsem měl pocit že na to auto na displeji reaguje a chyby přepíná a mění. Domnívám se, že problém vůbec nemusí mít souvis s převodovkou, pouze u převodovky a komunikační chyby je ten problém, že nedovolí motoru nastartovat.
Bylo to v servisech na diagnostice pokaždé, pokaždé se zapsalo pouze jako komunikační chyba a to ne jen s převodovkou ale i s ostatními moduly. V servisech se pouze domnívají že to má souvis s převodovkou, jelikož ta chyba se v pořadí projevila jako první, ale ne vždy to tak je, třeba včera mi nejdřív napsalo brake fault a až poté transmission fault. Měřili mi o odpory kabelů když chybu hledali ale nic nenašli, jelikož v té době se zrovna chyba neprojevovala (palubovka ok). Vím, že je to takto vaření z vody, ale kluci v servisu z toho taky byli již zoufalí a nejsou si taky jisti, že je problém v převodovce.
Spíš mě zajímalo, zda někdo neměl stejný problém, který se takto projevoval.
bluereddy

#4 Příspěvek od bluereddy »

Jo a ještě je zajímavé, že když se to projeví za jízdy tak vypisuje různé chyby a svítí jim i malé chybové ikonky na palubovce, tak pokaždé všechny po pár minutách odezní a zůstane svítit pouze oranžové (P) - na velkém displeji to zobrazuje jako Parking brake only partially available. Jenomže když to takhle svítilo tak jsem dojel hned do servisu, napíchli to ještě nastartované na diagnostiku a tuto chybu na diagnostice ani nenašli.
Lukas40

#5 Příspěvek od Lukas40 »

A na píchli to originální diagnostikou? Pokud ne tak by to chtělo načíst originální diagnostikou. Může to dělat řidici jednotka pokud to máš XDrive tak tohle může dělat i Transfer. Chce to načíst pořádnou nejlépe originální diagnostikou.
Marda

#6 Příspěvek od Marda »

U mé 730d, 2008 se objevuje sporadicky chyba převodovky. Prakticky výhradně při nastartování auta, jen výjimečně za jízdy. Udělá to párkrát (5x) do roka. Převodovka padne do nouzáku, po rozjezdu hned chyba zmizí a buď sama převodovka vypadne z nouzáku, nebo musím zastavit a znovu nastartovat. Jinak žádný problém, řadí krásně,... Měl jsem auto u člověka, co dělá 40let převodovky, měl ji rozdělanou, nic nenašel. Problém je v tom, že běžná diagnostika nic nenajde. On sám mi doporučoval origo diagnostiku BMW, prý by postupoval přehráním softu a to celého auta raději. Někdo tady na fóru říkal, že to nemusí být vůbec převodovkou.
Někde jsem zachytil, že může tyto problémy dělat konektor u převodovky, někdo to řešil, prý na to chcal olej z motoru...
Každopádně já na to prdím, auto nemá defakto žádnou cenu, opravovat to nebudu. Jakmile se oteplí, tak to střelím za drobek s vadou, nebo žduchnu ze skály :-)
Sice mám nájezd jen 148tis., ale je to stará vrána :lol:
Určitě to nech napíchnout na origo BMW diagnostiku, to je asi jediný rozumný postup...
kabyr01

#7 Příspěvek od kabyr01 »

Marda - už jsem tady bluereddymu doporučil jednoho fakt šikovného kluka. Pokud by jsi to chtěl řešit, mohu také předat kontakt ;)

Asi to nebude hned, ale nekdy se to povede :D
Marda

#8 Příspěvek od Marda »

kabyr01 - jj, díkec, kontakt se bude určitě hodit, pokud ten člověk nebude na druhé straně republiky :-)
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Snejk »

to neni problem vyresit. kdyz mi to dovezete
kabyr01

#10 Příspěvek od kabyr01 »

Marda píše:kabyr01 - jj, díkec, kontakt se bude určitě hodit, pokud ten člověk nebude na druhé straně republiky :-)
Poslal jsem ti SZ
Marda

#11 Příspěvek od Marda »

Snejk píše:to neni problem vyresit. kdyz mi to dovezete
Snejku, a kde ty se nacházíš? Aby tam ta sedma vůbec dojela :o ;)
M3maniac Čestný člen
Čestný člen

#12 Příspěvek od M3maniac Čestný člen »

Praha matička ;)
bluereddy

#13 Příspěvek od bluereddy »

Snejk píše:to neni problem vyresit. kdyz mi to dovezete
Zdravím, díky, prosím SZ s kontaktem. Aktuálně je v servisu v Praze a chybu hledají ale pokud by neuspěli, ozval bych se.
Odpovědět